Jena/Bristol 3. januára (TASR) - Výsledky experimentov nemecko-britského kolektívu vedcov ukazujú, že sladené nealkoholické nápoje ničia zuby menej, keď sa do nich pridajú minerály. Nápoje s obsahom cukru a kyslých prísad by preto mali byť obohatené vápnikom alebo fosfátom, odporúčajú v najnovšom vydaní odborného časopisu Journal of Oral Rehabilitation vedci z univerzít v nemeckej Jene a v anglickom Bristole.
Nemeckí zubári vyslovili pred časom vážne varovanie, že konzumácia nápojov obsahujúcich cukor a kyslé prísady vážne poškodzuje aj mliečne zuby u malých detí. Častý výskyt zubného kazu u mladých ľudí dávajú odborníci taktiež do súvisu s nadmerným pitím nápojov ako ľadové čaje, coca-cola alebo rôzne limonády.
Vedci si pritom všímali pôsobenie minerálok ako aj okyslených citrusových nápojov v dvoch verziách - s obsahom kalcia a fosfátov alebo bez nich. Výskum potvrdil doterajšie skúsenosti. Čisté minerálky zubnú sklovinu nepoškodili, naproti tomu kyslasté nápoje povrchovú časť zuba odvápnili, pokiaľ však limonády obsahovali vápnik a fosfát, prebiehal tento proces podstatne pomalšie ako pri konzumovaní nápojov bez minerálov.
Vedci preto odporúčajú ľuďom, ktorí sa nedokážu vzdať osviežujúcich nápojov, aby pili limonády s obsahom vápnika a fosfátu, prípadne sa preorientovali na pitie ochutených minerálok.