SME

Varíte, pečiete, ale jesť to radšej nebudete?

Aj vy to tak robíte: pred Vianocami pečiete, varíte, vyprážate, ale jesť to radšej nebudete? Či patríte k tým, ktorí nadbytočné kilá s prehľadom ignorujú a sviatky si užijete so všetkým, čo k tomu patrí? Vianoce už stabilne figurujú na zozname záťažových


V Centre pre liečbu obezity vám najskôr zmerajú pás. Ak má žena 80 a muž 94 centimetrov, je to signál na zamyslenie. Ak si žena nameria v páse až 88 cm a muž 102 cm, jednoznačne treba zájsť po odbornú pomoc.
FOTO – ARCHÍV

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou



situácií a stávajú sa pre časť populácie čoraz väčším strašiakom.

Vždy si povieme, nikdy viac, a vždy to dopadne rovnako. Každý rok absolvujeme najprv stresy v práci, s nákupom darčekov a potom doma s veľkým upratovaním, výzdobou bytu, varením a pečením.

Ale to nie je všetko.

SkryťVypnúť reklamu

Stres pre 1,5 milióna

Pre ľudí, ktorí neustále bojujú s nadbytočnými kilogramami, pribúda okrem zvyčajných starostí aj ďalšia obava – postaviť sa na váhu. Na Slovensku je ich viac ako 1,5 milióna.

„Stačí totiž niekoľko dní a človek môže zničiť to, na čom pracoval dlhé týždne. Za tri-štyri dni hodovania možno pribrať 4 aj viac kilogramov,“ hovorí endokrinologička MUDr. Dagmar Prokešová.

Väčšinou to býva aj viac, pretože s prejedaním začíname ešte pred sviatkami – pri pečení medovníkov, tlapiek, rožtekov, zákuskov od výmyslu sveta.

Ak sa bude tri-štyri dni rovnako napchávať chudý a tlstý, naberú možno rovnako, ale kruté chvíle nastanú len pre pre jedného z nich.

„Ľudia s veľkosťou XXXL budú totiž nadbytočné kilá zhadzovať niekoľkonásobne dlhšie a ťažšie,“ tvrdí MUDr. Juraj Payer, hlavný odborník pre endokrinológiu.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo toľko jeme cez sviatky?

Prečo majú vlastne ľudia potrebu oslavovať sviatky pri prehýbajúcich sa stoloch?

Tento zvyk trvá zrejme od doby, keď boli v samoobsluhách na výber tri druhy syra a len počas sviatkov sa na stole objavovali dovážané a trocha luxusnejšie potraviny. Nie je to ani tak dávno, keď pomaranče, mandarínky a banány bolo dostať len na Vianoce. Hoci dnes všetky dobroty dostať po celý rok, naše stoly sa počas sviatkov doslova prehýbajú.

Z Vianoc sa čím ďalej tým viac vytráca duchovný rozmer. Všetko sa redukuje na starosti s pečením, varením, upratovaním. Zháňajú sa luxusné potraviny.

Pred Vianocami idú v supermarketoch na dračku exkluzívne potraviny, akoby sa žalúdok zrazu vymenil za iný. Obyčajná fazuľovica už málokomu stačí.

SkryťVypnúť reklamu

„Ľudia sú nervózni a mnoho z nich rieši stres prejedaním. Keď majú voľno, paradoxne o to viac. Mnohí totiž už ani nedokážu tráviť voľné chvíle s blízkymi, lebo celý rok na to nemajú čas. Keď sa počas sviatkov spustia rozličné rodinné akcie, stretnutia, návštevy, len málokto dokáže odolať plným misám. Pohľad na to, čo majú druhí na tanieri, zvádza k tomu, že ľudia zabúdajú na vlastné diétne zásady,“ hovorí psychologička Mária Hanúsková.

Na tom by však nemuselo byť nič zlé, keby neprišlo iné utrpenie – výčitky.

Ten, kto si dlho odopieral sladké a svoju zásadu zrazu preruší, si začne vyčítať, čo je to za slabocha, že zase porušil svoje predsavzatia.

Po prvom prehrešku však nasleduje úvaha – to už je jedno, vzorný budem až po sviatkoch.

„To určite nie je dobre. Netreba si robiť výčitky pre zjedený zákusok, avšak netreba to vzdávať. Keď už nedokážete odolať nástrahám sviatočnej tabule, obmedzte hodovanie skutočne len na tri dni. Ak je to možné, je dobré pokúsiť sa znížiť energetickú hodnotu potravín, obmedziť tuky, jesť viac zeleniny a ovocia. Naložiť si menšie porcie a čo najskôr sa vrátiť k normálnym stravovacím zvyklostiam. Nečakať na to, až nás po Novom roku vystraší pohľad na váhu,“ radia endokrinológiovia z obezitologických ambulancií.

SkryťVypnúť reklamu

Kedy s tučnotou k lekárovi?

„Iba desať percent obéznych ľudí je schopných zbaviť sa aspoň desiatich percent svojej hmotnosti bez pomoci iných,“ tvrdí nie veľmi optimisticky Michael Ernest John Lean, profesor pre výživu ľudu z univerzity v britskom Glasgowe, ktorý nedávno navštívil Bratislavu.

S nadmernými kilami sa málokto ponáhľa k lekárovi a skutočne nie každý jeho radu hneď potrebuje.

Kto by však nemal váhať ani minútu? Vypočítavanie indexov hmotnosti a obezity je také komplikované, že odradí väčšinu.

„Na to mám jednoduchý recept. Ak má žena v páse 80 a muž 94 centimetrov, mali by sa nad sebou veľmi vážne zamyslieť a niečo so sebou robiť. Ak si žena nameria v páse až 88 cm a muž 102 cm, jednoznačne odporúčam vyhľadať odbornú pomoc,“ radí profesor Lean.

SkryťVypnúť reklamu

Profesor Lean, ktorý chodí denne do práce aj z práce pešo a nemá ani televízor, opakuje svojim pacientom jednu dôležitú vetu: „Zabudnite na predchádzajúci spôsob života.“

To isté radí aj Slovákom. Vôbec to neznamená, že až do konca života treba držať drastickú diétu. Na dosiahnutie straty telesnej hmotnosti nie je potrebná taká vysoká miera fyzickej aktivity, ako sa pôvodne predpokladalo. Nemusíte sa trikrát do týždňa spotiť pri aerobiku.

„Takýto program je ťažko dlhodobo udržateľný. Stačí menej sedenia, viac státia či chôdze. Prestaňte používať výťah,“ radí na začiatok svojim pacientom kardiológ internista MUDr. Ivan Majerčík, prezident Ligy proti obezite.

Čítajte viac v prílohe DOMA ZDRAVO
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 414
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 755
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 435
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 144
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 886
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu