Čo všetko ovplyvňuje chuť do jedla?

Rýchla hudba

Ak si k jedlu pustíte rýchlu hudbu, vaše čeľuste podvedome zrýchlia pohyby a tanier vyprázdnite v rekordnom čase.

Podľa štúdie Hopkinsovej univerzity poslucháči rýchlej hudby nahádžu do seba približne päť hltov za minútu, zatiaľ čo počas pomalej hudby iba tri. Bez zvukovej kulisy sú to vraj priemerne štyri hlty za minútu. Pojedanie v pomalom rytme má svoje výhody – nielen zjete menej, pretože si včas všimnete, že ste nasýtení, ale jedlo aj viac vychutnáte. Pri obede sa preto vyplatí preladiť rádio na stanicu, ktorá hrá pevažne pomalé rytmy, a rýchlu hudbu si nechať trebárs na umývanie riadu.

Poloprebdená noc

Ospalí a unavení ľudia viac pojedia. Tvrdí to Allan Rechtschafen, riaditeľ Laboratória pre výskum spánku na univerzite v Chicagu. Spánkový deficit dokáže rýchlo zlikvidovať dlho budované správne stravovacie návyky. Prinúti nás totiž siahnuť napríklad po čokoládovej tyčinke s orieškami. Najlepšou obranou proti nadmernej váhe je dodržiavať pravidelný režim s dostatkom spánku. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí spia sedem až osem hodín denne, sú všeobecne v lepšej kondícii ako tí, čo spia menej ako šesť hodín. Ráno sa vyhýbajte ťažkým jedlám a prázdnym kalóriám z cukru, po ktorých budete ešte viac unavení. Nespavcov najlepšie osviežia raňajky z ovsených vločiek, ovocia a jogurtu.

Veľká spoločnosť

Z prieskumu univerzity štátu Georgia v Atlante, pri ktorom si stovky dobrovoľníkov týždeň viedli záznamy o tom, čo, kedy, kde a s kým zjedli, vyplynulo, že keď jedli v spoločnosti, vpratali do seba o 44 percent viac kalórií a tukov, ako keď jedli osamote. Bolo pritom jedno, či išlo o raňajky, obed, či večeru a či jedli niekde vonku, alebo doma. Nutkanie zjesť viac súvisí aj s tým, že zábava pri stole odvádza pozornosť od signálov, ktorými telo hlási, že už má dosť. Pohľad na to, čo majú druhí na tanieri, alebo čo si objednávajú, zvádza k diétnym prehreškom, ľudia zabúdajú na vlastné diétne zásady. Samozrejme, neplatí ani opak, že by človek, ktorý je doma sám, zostal automaticky štíhly. Pri jedle doma sa vyplatí odpratať misu s jedlom z dosahu hneď po naservírovaní jedla, aby nezvíťazilo pokušenie nabrať si ešte raz.

Plné stoly

Na recepciách, večierkoch, báloch, ale najmä cez Vianoce číha nebezpečenstvo v podobe plných stolov. Psychológovia tvrdia: „Telo má v sebe akýsi vrodený mechanizmus, ktorý umožňuje zjesť viac, keď vidí jedlo rôznych chutí, farieb, zloženia a tvarov – dokonca aj vtedy, keď vôbec nemá hlad.“ Podľa istej štúdie zjedli dobrovoľníci, ktorým naservírovali štyri rôzne chody, o 60 percent kalórií viac, ako tí, ktorým predložili štyrikrát to isté jedlo. (čtk, uj)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 761
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 439
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 285
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 881
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 8 010
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 786
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 539
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 657
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 813
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 176

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

Neprehliadnite tiež

Sinice, parazity aj vírusy. Ako sa im vo vode vyhnúť?

Na verejné kúpalisko potrebujete dobrú imunitu.

Dermatovenerológ: Chlamýdie môžete chytiť aj na kúpalisku

Olej na kožu nepatrí, chémii sa vyhnete minerálnymi filtrami hovorí JURAJ HEGYI.

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

U sklerózy môže invaliditu prezradiť železo v mozgu

Metóda môže pomáhať pri testovaní liekov.

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.