Homocysteín je aminokyselina, ktorej vysoká hladina v tele zvyšuje riziko infarktu. V slovenskej populácii má vysokú hladinu tejto agresívnej aminokyseliny v krvi podľa štúdie Homocysteín Slovakia 30 až 40 percent ľudí. Zvýšený homocysteín narobí v našich cievach podobnú šarapatu ako cholesterol. Poškodzuje cievnu výstelku, čím spúšťa vápenatenie ciev. Vysoké hladiny homocysteínu sa podieľajú aj na vzniku Alzheimerovej choroby zvyšujú riziko vzniku nádorov a ďalších civilizačných chorôb.
Hladinu homocysteínu by mali poznať predovšetkým ľudia, ktorí majú v rodine choroby srdca a ciev. Za najúčinnejšiu zbraň proti zvýšenej hladine homocysteínu sa považuje konzumácia vitamínov skupiny B a kyseliny listovej.
Sú to obilné klíčky, brokolica, pomaranče, špenát, šošovica, fazuľa, bôb, pečeň, listová zelenina.