Nebojme sa prikoreniť si život

Koreniny sú výťažkom alebo časťou z rôznych výrazne chutiacich alebo voňajúcich látok rastlinného pôvodu. Za svoju charakteristickú vôňu a chuť vďačia éterickým olejom a iným aromatickým látkam. Iba porovnávaním môžeme vystihnúť nepatrné rozdiely v ich ..


Zmes korenín do vrecúška proti moľom




Klinčekovú voňavú guľku s príjemnou arómou môžeme zavesiť do šatníka.



Koreniny sú výťažkom alebo časťou z rôznych výrazne chutiacich alebo voňajúcich látok rastlinného pôvodu. Za svoju charakteristickú vôňu a chuť vďačia éterickým olejom a iným aromatickým látkam. Iba porovnávaním môžeme vystihnúť nepatrné rozdiely v ich hladinách chuti a arómy.

V minulosti boli jednou z najdrahších položiek v domácich rozpočtoch. Uchovávali sa zvyčajne uzavreté v zásuvkách alebo priečinkoch špeciálnych koreninových skríň či debien. V staroveku sa používali najmä ako lieky, konzervačné prostriedky a voňavky.

Dnes sú koreniny bežnou súčasťou nášho každodenného života. Môžeme si vybrať z pomerne širokej obchodnej ponuky, kúpiť koreniny celé i mleté, jednoduché alebo zmiešané. Čoraz častejšie sa používajú v rôznych častiach sveta koreninové zmesi.

Koreniny sú nenahraditeľnou zložkou všetkých pokrmov a čoraz častejšie sa hovorí o ich staronových pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus. Okrem toho, že zvyšujú a spestrujú chutnosť jedál, výdatne pomáhajú trávenie. Niektoré z nich majú dokonca afrodiziatické účinky.

V minulosti mali koreniny oveľa širšie využitie ako dnes. Nielen ochucovali a konzervovali potraviny, ale aj osviežovali vzduch, odpudzovali hmyz a pomáhali predchádzať celému radu chorôb, alebo ich liečili.

Ľudia oddávna posýpali zem príjemne voňajúcimi koreninami, voňavé guľôčky zvierali v ruke, alebo ich nosili zavesené na páse ako ochranu proti morovej nákaze a nepríjemným pachom. Už pred stáročiami sa v Mezopotámii, Číne a Indii aplikovali korenia – napríklad kasia, ďumbier, čierne korenie, sezam a mak, kôpor, aníz, rasca či fenikel – ako lieky. Starodávne kultúry si cenili oleje aromatických rastlín nielen pre ich hrejivé účinky, ale aj ako voňavky, natieracie oleje a ochranné prostriedky. V alžbetínskom období sa mydlá a dezinfekčné prostriedky, pleťové krémy, rôzne tinktúry a posilňujúce likéry, ústne vody a lieky vyrábali v domácnostiach z kvetov a bylín pestovaných v záhradách a z drog a korenín kúpených v obchode.

V Európe bol dopyt po koreninách vďaka ich liečebnému a kuchynskému použitiu, veľký. Z koreninárov, ktorí s nimi obchodovali, sa postupom času stali lekárnici. Éterické oleje sa dnes používajú okrem iného aj v arómaterapii, modernej holistickej interpretácii starého liečebného umenia, ktorá sa zameriava na posilnenie sebaobranného mechanizmu tela proti ochoreniu. Z korenín majú pre arómaterapiu najväčší význam klinčeky, borievky a škorica.

Dnes už doma nepripravujeme korenené vody, ani nevyrábame mydlá a ústne vody, ale ľahko si môžeme pripraviť voňavú zmes, klinčekový pomaranč a rôzne koreninové či bylinkové vrecúška na osvieženie vzduchu či do šatníka proti moľom a inému hmyzu.

Niekoľko dobrých rád do kuchyne:

* Podľa možnosti si koreniny meľte sami, máte istotu, že sú pravé

* Pri suchých koreninách dbajte na ich správne sfarbenie, aby neboli vyblednuté a stuchnuté.

* Nikdy nekupujte popraskané, zošúverené alebo prázdne plody a struky, ani balíčky, ktoré okrem semien obsahujú prach či peľ.

* Niektoré koreniny v čerstvej podobe majú oveľa výraznejšiu chuť

Ako uskladňovať koreniny:

* Čerstvé koreniny: Ich listy odkladajte do chladničky mierne navlhčené, zabalené v čistom papieri a vložené do mikroténového vrecúška.

* Sušené koreniny: Uchovávajte v tme – najlepšie v chladnej, suchej skrini v uzavretých zásobníkoch bez prístupu vzduchu. Priame svetlo, teplo a vlhkosť znižujú ich akosť.

Klinčekový pomaranč:

Do pomaranča s tenkou šupkou narežeme štyri pravidelné ryhy, previažeme stužkou a zavesíme. Najprv doň urobíme dierky ihlou alebo ihlicou do vlasov, aby sa klinčeky nelámali. Potom klinčeky napicháme do pomaranča tak, aby sa dotýkali hlavičkami. Zmiešame rovnaké množstvo mletého kosatcového podzemku a mletého nového korenia alebo škorice a pomaranč obalíme v tejto práškovej zmesi. Potom ho zabalíme do hodvábneho papiera a necháme dva týždne stáť. Pomaranč s napichanými klinčekmi časom vyschne a zmenší sa, ale vôňu si uchová jeden až dva roky.

Vrecúška proti moľom:

Mole boli oddávna pohromou mnohých domácností, a preto vznikol celý rad voňavých zmesí, ktoré odpudzovali tento hmyz, aby neničil látky a šatstvo.

Pomiešame rovnaké množstvo mletej rasce, klinčekov, muškátového orecha, muškátového kvetu, škorice a tonkového semena. Pridáme také množstvo mletého kosatcového podzemku, aké je celkové množstvo korenín, zmes dobre premiešame a rozdelíme do malých vrecúšok.

(Podľa publikácie Jill Normanovej Chuť a vôňa korenia – EA)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Riešenie kolízií áut - exkluzivní autokamera MiVue 766 WiFi
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  4. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  5. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  6. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  7. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  8. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  9. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 64 522
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 705
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 851
  4. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 700
  5. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 7 805
  6. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 7 335
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 809
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 903
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 3 620
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 3 056

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Dobrý rozhovor je sexy. Vyskúšajte si konverzáciu na jednu noc

Reportáž z večerov s neznámymi vo Viedni.

DOMOV

Kiska priniesol Bezákovi dar od pápeža Františka

Pápež odovzdal Kiskovi počas audiencie dar pre Bezáka.

PLUS

Ututlané dejiny československého fetu

Pred novembrom 1989 u nás fetovali desaťtisíce ľudí.

Neprehliadnite tiež