SME

Pizza vraj znižuje riziko vzniku rakoviny

Talianske noviny Repubblica uverejnili výsledky epidemiologickej štúdie, z ktorej vyplýva, že pravidelná konzumácia pizze môže výrazne znížiť riziko nádorových ochorení. Prieskumu, ktorý uskutočnil milánsky Farmakologický ústav, sa zúčastnilo 3315 osôb ..

FOTO


Talianske noviny Repubblica uverejnili výsledky epidemiologickej štúdie, z ktorej vyplýva, že pravidelná konzumácia pizze môže výrazne znížiť riziko nádorových ochorení. Prieskumu, ktorý uskutočnil milánsky Farmakologický ústav, sa zúčastnilo 3315 osôb s nádorom v zažívacom trakte a 5000 osôb s iným ochorením. Lekári skúmali stravovacie zvyky a zistili, že tí, ktorí nikdy nejedli pizzu, sú častejšie postihnutí nádorovým ochorením, než pacienti, ktorí si doprajú kvalitnú pizzu raz prípadne viackrát týždenne. Podľa správy znižuje pravidelná konzumácia pizze o 34 percent výskyt nádorov v ústnej dutine, o 59 percent v pažeráku a o 26 percent v hrubom čreve.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Epidemiológ Carlo La Vecchia vidí blahodarné pôsobenie pizze predovšetkým v rajčinách, ktoré sú už dlho známe ako veľmi účinný antioxidant. Dodáva však, že konzumácia pizze súvisí s celkovým životným štýlom a stravovacími návykmi. Hovorí o,,talianskom ponímaní stredomorského stravovacieho režimu", v ktorom hrajú dôležitú rolu olivový olej, zelenina, ovocie a ďalšie zdraviu prospešné produkty.

Stredomorskú stravu a pizzu vyzdvihujú i štúdie o jej pozitívnych účinkoch na krvný obeh a činnosť srdca. Nemecký magazín Der Spiegel nedávno priniesol správu o tom, že pravidelná konzumácia pravej talianskej pizze znižuje o 38 percent riziko zvýšeného krvného tlaku.

Čo robiť, keď nežijeme v Taliansku a na prípravu pravej pizze nemáme čas? Alternatívou sú zmrazené pizze. Hľadajte tie, ktoré majú atest pravosti od Asociácie talianskych pekárov a výrobcov pizze (APES), ktorá pravidelne kontroluje spôsob výroby, kvalitu používaných ingrediencií, vzhľad, chuť i kultúru predaja. Dobre zmrazené pizze môžu byť plnohodnotnou potravinou s nízkym obsahom tuku a s vysokou biologickou hodnotou. Obsahujú sacharidy, bielkoviny, vápnik, minerály i vitamíny. (r)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 367
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 051
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 634
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 392
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 121
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 812
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 326
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu