SME
Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Špalda alebo pšenica? Čo je zdravšie?

Hipsterský záchvat zdravého stravovania je postavený na mýtoch. Aká je pravda o špalde?

Pšenica alebo špalda?Pšenica alebo špalda? (Zdroj: Fotolia)

Špalda je neomylne vnímaná ako niečo zdravé a zároveň sa nám podkladá, že patrí medzi najstaršie, pôvodné druhy pestovaných obilnín, a že je oveľa staršia ako chlebová pšenica.

Mnohí tvrdia, že je výživnejšia, ľahšie stráviteľnejšia, má menej sacharidov a dokonca obsahuje aj viac bielkovín ako pšenica.

Pre ďalších je dostatočným argumentom to, že je vhodná aj pre celiatikov a neobsahuje toxický lepok.

Zdá sa to šokujúce, avšak žiadne z vyššie uvedených, bežne komunikovaných tvrdení nie je pravdivé.

SkryťVypnúť reklamu

Špalda v Európe

Pôvodne z Blízkeho východu k nám síce prišla pšenica jednozrnka, ale výhľadom na lepšie úrody sa na našom území pestovala tisíce rokov hlavne dvojzrnka.

Predpokladalo sa, že s nimi k nám prišla aj špalda, ktorá sa v strednej Európe stala dominantnou obilninou v neskorej bronzovej dobe. Nálezy klasickej chlebovej pšenice sú v tomto období stále veľmi zriedkavé.

Výskum posledných rokov však ukázal, že špalda vznikla v podstate len „nedávno“. Hoci jej genóm pripomína chlebovú pšenicu, špalda nie je jej predchodkyňou a nie je „primitívnejšou“ ani pôvodnou pšenicou.

Najmä výskum českých a švajčiarskych vedcov ukázal, že európsky variant špaldy vznikol „zdivením“ jedného z moderných typov pšenice po jej skrížení s dvojzrnkou. Špalda je tak najmladšou zo všetkých pestovaných pšeníc.

SkryťVypnúť reklamu

Vzhľad a pestovanie špaldy

Morfológia (vzhľad) špaldy pripomína staré pôvodné odrody obilnín hlavne tým, že jednotlivé zrnká sú obalené tvrdými plevami. Podobá sa tak na pôvodné a prvotné pšenice – jednozrnku a dvojzrnku.

Vďaka štruktúre zŕn sú odolnejšie proti škodcom (vtáky, hmyz) a chorobám (najmä hubovité ochorenia) a navyše sa aj lepšie skladujú. Podobne ako špalda sú nenáročné na pôdu, z ktorej dokážu lepšie prijímať živiny a dobre znášajú chlad. Výnosy sú však podstatne nižšie.

K ďalším stratám dochádza počas mlátenia, lebo na rozdiel od nahých pšeníc sa plevy odstraňujú oveľa ťažšie. Preto niet divu, že je napokon až štvornásobne drahšia ako chlebová pšenica. Špalda dokonca neznáša prihnojovanie dusíkom, lebo má dlhé klasy a potom má tendenciu na poli poliehať.

SkryťVypnúť reklamu

Špalda je v podstate ideálnou plodinou pre ekologické hospodárstva, najmä v podhorských oblastiach.

Tu sa začínajú a aj sa končia akékoľvek plusy špaldy – ďalej je to už len marketing a rozsiahle tradovanie nepodložených nezmyslov, ktorými sa chcú odlíšiť kuchári, foodblogeri/-ky a výživoví „poradcovia“, čo chcú byť „in“.

Žiadne výnimočné zloženie

Napriek tradovaným mýtom o jej výnimočnosti špalda v porovnaní s klasickou chlebovou pšenicou nie je lepšia. Proklamovaný zvýšený obsah bielkovín je závislý od odrody a od ročníka a analýzy ukázali, že je bežne rovnako nízky ako pri klasickej pšenici – 10 – 13 %.

Podobne ako pšenica majú špaldové bielkoviny málo esenciálnej aminokyseliny lyzínu a v niektorých štúdiách dokonca menej ako pšenica. Podobná je aj ich stráviteľnosť (okolo 87 %).

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4XSR na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4XSR na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 482
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 8 041
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 685
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 328
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 373
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 975
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 703
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 267
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 825
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 630
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Minister Matovič.

Kollárova strana by prípadne mohla prísť len o SIS.


9 h
Juraj Sagan (vpravo) s bratom Petrom.

Budúcnosť Juraja Sagana nie je známa.


a 1 ďalší 4 h

August býva vrchol uhorkovej sezóny. Je to síce nuda, ale aspoň sa nič nemôže pokaziť. Tento uplynulý bol výnimkou.


Skryť Zatvoriť reklamu