SME

Špalda alebo pšenica? Čo je zdravšie?

Hipsterský záchvat zdravého stravovania je postavený na mýtoch. Aká je pravda o špalde?

Pšenica alebo špalda?Pšenica alebo špalda? (Zdroj: Fotolia)

Špalda je neomylne vnímaná ako niečo zdravé a zároveň sa nám podkladá, že patrí medzi najstaršie, pôvodné druhy pestovaných obilnín, a že je oveľa staršia ako chlebová pšenica.

Mnohí tvrdia, že je výživnejšia, ľahšie stráviteľnejšia, má menej sacharidov a dokonca obsahuje aj viac bielkovín ako pšenica.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre ďalších je dostatočným argumentom to, že je vhodná aj pre celiatikov a neobsahuje toxický lepok.

Zdá sa to šokujúce, avšak žiadne z vyššie uvedených, bežne komunikovaných tvrdení nie je pravdivé.

SkryťVypnúť reklamu

Špalda v Európe

Pôvodne z Blízkeho východu k nám síce prišla pšenica jednozrnka, ale výhľadom na lepšie úrody sa na našom území pestovala tisíce rokov hlavne dvojzrnka.

Predpokladalo sa, že s nimi k nám prišla aj špalda, ktorá sa v strednej Európe stala dominantnou obilninou v neskorej bronzovej dobe. Nálezy klasickej chlebovej pšenice sú v tomto období stále veľmi zriedkavé.

Výskum posledných rokov však ukázal, že špalda vznikla v podstate len „nedávno“. Hoci jej genóm pripomína chlebovú pšenicu, špalda nie je jej predchodkyňou a nie je „primitívnejšou“ ani pôvodnou pšenicou.

Najmä výskum českých a švajčiarskych vedcov ukázal, že európsky variant špaldy vznikol „zdivením“ jedného z moderných typov pšenice po jej skrížení s dvojzrnkou. Špalda je tak najmladšou zo všetkých pestovaných pšeníc.

SkryťVypnúť reklamu

Vzhľad a pestovanie špaldy

Morfológia (vzhľad) špaldy pripomína staré pôvodné odrody obilnín hlavne tým, že jednotlivé zrnká sú obalené tvrdými plevami. Podobá sa tak na pôvodné a prvotné pšenice – jednozrnku a dvojzrnku.

Vďaka štruktúre zŕn sú odolnejšie proti škodcom (vtáky, hmyz) a chorobám (najmä hubovité ochorenia) a navyše sa aj lepšie skladujú. Podobne ako špalda sú nenáročné na pôdu, z ktorej dokážu lepšie prijímať živiny a dobre znášajú chlad. Výnosy sú však podstatne nižšie.

K ďalším stratám dochádza počas mlátenia, lebo na rozdiel od nahých pšeníc sa plevy odstraňujú oveľa ťažšie. Preto niet divu, že je napokon až štvornásobne drahšia ako chlebová pšenica. Špalda dokonca neznáša prihnojovanie dusíkom, lebo má dlhé klasy a potom má tendenciu na poli poliehať.

SkryťVypnúť reklamu

Špalda je v podstate ideálnou plodinou pre ekologické hospodárstva, najmä v podhorských oblastiach.

Tu sa začínajú a aj sa končia akékoľvek plusy špaldy – ďalej je to už len marketing a rozsiahle tradovanie nepodložených nezmyslov, ktorými sa chcú odlíšiť kuchári, foodblogeri/-ky a výživoví „poradcovia“, čo chcú byť „in“.

Žiadne výnimočné zloženie

Napriek tradovaným mýtom o jej výnimočnosti špalda v porovnaní s klasickou chlebovou pšenicou nie je lepšia. Proklamovaný zvýšený obsah bielkovín je závislý od odrody a od ročníka a analýzy ukázali, že je bežne rovnako nízky ako pri klasickej pšenici – 10 – 13 %.

Podobne ako pšenica majú špaldové bielkoviny málo esenciálnej aminokyseliny lyzínu a v niektorých štúdiách dokonca menej ako pšenica. Podobná je aj ich stráviteľnosť (okolo 87 %).

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4XSR na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Zdravá strava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  4. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 889
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 532
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 968
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 805
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 353
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 716
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 517
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 298
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu