SME
Piatok, 9. jún, 2023 | Meniny má Stanislava

Špalda alebo pšenica? Čo je zdravšie?

Hipsterský záchvat zdravého stravovania je postavený na mýtoch. Aká je pravda o špalde?

Pšenica alebo špalda?Pšenica alebo špalda? (Zdroj: Fotolia)

Špalda je neomylne vnímaná ako niečo zdravé a zároveň sa nám podkladá, že patrí medzi najstaršie, pôvodné druhy pestovaných obilnín, a že je oveľa staršia ako chlebová pšenica.

Mnohí tvrdia, že je výživnejšia, ľahšie stráviteľnejšia, má menej sacharidov a dokonca obsahuje aj viac bielkovín ako pšenica.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre ďalších je dostatočným argumentom to, že je vhodná aj pre celiatikov a neobsahuje toxický lepok.

Zdá sa to šokujúce, avšak žiadne z vyššie uvedených, bežne komunikovaných tvrdení nie je pravdivé.

SkryťVypnúť reklamu

Špalda v Európe

Pôvodne z Blízkeho východu k nám síce prišla pšenica jednozrnka, ale výhľadom na lepšie úrody sa na našom území pestovala tisíce rokov hlavne dvojzrnka.

Predpokladalo sa, že s nimi k nám prišla aj špalda, ktorá sa v strednej Európe stala dominantnou obilninou v neskorej bronzovej dobe. Nálezy klasickej chlebovej pšenice sú v tomto období stále veľmi zriedkavé.

Výskum posledných rokov však ukázal, že špalda vznikla v podstate len „nedávno“. Hoci jej genóm pripomína chlebovú pšenicu, špalda nie je jej predchodkyňou a nie je „primitívnejšou“ ani pôvodnou pšenicou.

Najmä výskum českých a švajčiarskych vedcov ukázal, že európsky variant špaldy vznikol „zdivením“ jedného z moderných typov pšenice po jej skrížení s dvojzrnkou. Špalda je tak najmladšou zo všetkých pestovaných pšeníc.

SkryťVypnúť reklamu

Vzhľad a pestovanie špaldy

Morfológia (vzhľad) špaldy pripomína staré pôvodné odrody obilnín hlavne tým, že jednotlivé zrnká sú obalené tvrdými plevami. Podobá sa tak na pôvodné a prvotné pšenice – jednozrnku a dvojzrnku.

Vďaka štruktúre zŕn sú odolnejšie proti škodcom (vtáky, hmyz) a chorobám (najmä hubovité ochorenia) a navyše sa aj lepšie skladujú. Podobne ako špalda sú nenáročné na pôdu, z ktorej dokážu lepšie prijímať živiny a dobre znášajú chlad. Výnosy sú však podstatne nižšie.

K ďalším stratám dochádza počas mlátenia, lebo na rozdiel od nahých pšeníc sa plevy odstraňujú oveľa ťažšie. Preto niet divu, že je napokon až štvornásobne drahšia ako chlebová pšenica. Špalda dokonca neznáša prihnojovanie dusíkom, lebo má dlhé klasy a potom má tendenciu na poli poliehať.

SkryťVypnúť reklamu

Špalda je v podstate ideálnou plodinou pre ekologické hospodárstva, najmä v podhorských oblastiach.

Tu sa začínajú a aj sa končia akékoľvek plusy špaldy – ďalej je to už len marketing a rozsiahle tradovanie nepodložených nezmyslov, ktorými sa chcú odlíšiť kuchári, foodblogeri/-ky a výživoví „poradcovia“, čo chcú byť „in“.

Žiadne výnimočné zloženie

Napriek tradovaným mýtom o jej výnimočnosti špalda v porovnaní s klasickou chlebovou pšenicou nie je lepšia. Proklamovaný zvýšený obsah bielkovín je závislý od odrody a od ročníka a analýzy ukázali, že je bežne rovnako nízky ako pri klasickej pšenici – 10 – 13 %.

Podobne ako pšenica majú špaldové bielkoviny málo esenciálnej aminokyseliny lyzínu a v niektorých štúdiách dokonca menej ako pšenica. Podobná je aj ich stráviteľnosť (okolo 87 %).

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  3. Ako zvládnuť zápal močových ciest bez antibiotík?
  4. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  5. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  6. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  7. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  8. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  1. Hráči získali päťtisíc eur a stretnú sa s Ronaldom
  2. Ojazdených elektromobilov je v SR 3x viac než pred covidom
  3. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  4. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  5. Ostré videnie vďaka špeciálnym biometrickým šošovkám
  6. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  7. Super zábava, super deň
  8. Špecialisti na úspory sa zastavili v Prešove
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 15 751
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 7 919
  3. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 752
  4. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 5 780
  5. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo 5 154
  6. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 4 680
  7. Ako znížiť vysoký cholesterol? 4 532
  8. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 4 294
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu