Špalda alebo pšenica? Čo je zdravšie?

Hipsterský záchvat zdravého stravovania je postavený na mýtoch. Aká je pravda o špalde?

Pšenica alebo špalda?(Zdroj: Fotolia)

Špalda je neomylne vnímaná ako niečo zdravé a zároveň sa nám podkladá, že patrí medzi najstaršie, pôvodné druhy pestovaných obilnín, a že je oveľa staršia ako chlebová pšenica.

Mnohí tvrdia, že je výživnejšia, ľahšie stráviteľnejšia, má menej sacharidov a dokonca obsahuje aj viac bielkovín ako pšenica.

Pre ďalších je dostatočným argumentom to, že je vhodná aj pre celiatikov a neobsahuje toxický lepok.

Zdá sa to šokujúce, avšak žiadne z vyššie uvedených, bežne komunikovaných tvrdení nie je pravdivé.

Článok pokračuje pod video reklamou

Špalda v Európe

Pôvodne z Blízkeho východu k nám síce prišla pšenica jednozrnka, ale výhľadom na lepšie úrody sa na našom území pestovala tisíce rokov hlavne dvojzrnka.

Predpokladalo sa, že s nimi k nám prišla aj špalda, ktorá sa v strednej Európe stala dominantnou obilninou v neskorej bronzovej dobe. Nálezy klasickej chlebovej pšenice sú v tomto období stále veľmi zriedkavé.

Výskum posledných rokov však ukázal, že špalda vznikla v podstate len „nedávno“. Hoci jej genóm pripomína chlebovú pšenicu, špalda nie je jej predchodkyňou a nie je „primitívnejšou“ ani pôvodnou pšenicou.

Najmä výskum českých a švajčiarskych vedcov ukázal, že európsky variant špaldy vznikol „zdivením“ jedného z moderných typov pšenice po jej skrížení s dvojzrnkou. Špalda je tak najmladšou zo všetkých pestovaných pšeníc.

Vzhľad a pestovanie špaldy

Morfológia (vzhľad) špaldy pripomína staré pôvodné odrody obilnín hlavne tým, že jednotlivé zrnká sú obalené tvrdými plevami. Podobá sa tak na pôvodné a prvotné pšenice – jednozrnku a dvojzrnku.

Vďaka štruktúre zŕn sú odolnejšie proti škodcom (vtáky, hmyz) a chorobám (najmä hubovité ochorenia) a navyše sa aj lepšie skladujú. Podobne ako špalda sú nenáročné na pôdu, z ktorej dokážu lepšie prijímať živiny a dobre znášajú chlad. Výnosy sú však podstatne nižšie.

K ďalším stratám dochádza počas mlátenia, lebo na rozdiel od nahých pšeníc sa plevy odstraňujú oveľa ťažšie. Preto niet divu, že je napokon až štvornásobne drahšia ako chlebová pšenica. Špalda dokonca neznáša prihnojovanie dusíkom, lebo má dlhé klasy a potom má tendenciu na poli poliehať.

Špalda je v podstate ideálnou plodinou pre ekologické hospodárstva, najmä v podhorských oblastiach.

Tu sa začínajú a aj sa končia akékoľvek plusy špaldy – ďalej je to už len marketing a rozsiahle tradovanie nepodložených nezmyslov, ktorými sa chcú odlíšiť kuchári, foodblogeri/-ky a výživoví „poradcovia“, čo chcú byť „in“.

Žiadne výnimočné zloženie

Napriek tradovaným mýtom o jej výnimočnosti špalda v porovnaní s klasickou chlebovou pšenicou nie je lepšia. Proklamovaný zvýšený obsah bielkovín je závislý od odrody a od ročníka a analýzy ukázali, že je bežne rovnako nízky ako pri klasickej pšenici – 10 – 13 %.

Podobne ako pšenica majú špaldové bielkoviny málo esenciálnej aminokyseliny lyzínu a v niektorých štúdiách dokonca menej ako pšenica. Podobná je aj ich stráviteľnosť (okolo 87 %).

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4XSR na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C4XSR na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  3. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  4. Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach
  5. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  6. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov
  7. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  8. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  9. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  10. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  1. Hravá inštalácia študentov SPU v mestskom parku
  2. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  3. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  4. Poistenie.sk v novom a lepšom šate
  5. Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach
  6. Navštívte OMV na bratislavskom Autosalóne
  7. Za katastrofálny stav chodníkov je zodpovedný starosta Števčík
  8. BILLA štartuje spoluprácu s lyžiarmi Žampovcami
  9. Bieloruský veľvyslanec sa stretol s rektorom SPU v Nitre
  10. Navštívte OMV na bratislavskom Autosalóne
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 17 903
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 16 454
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 960
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 048
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 448
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 7 150
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 781
  8. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 4 555
  9. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov 4 105
  10. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 3 893

Téma: Zdravá strava


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Sakovú vytiahol na ministerstvo bývalý manžel, Kaliňákov kamarát

K aktivitám nádejnej ministerky vnútra sa Alexander Sako nevyjadruje. Sám je v niekoľkých verejných funkciách.

KOMENTÁRE

Saková je ďalší výkrik zúfalstva

Čím skôr však bude Saková vo funkcii, tým skôr bude môcť vláda žať politické plody svojho rozhodnutia.

SVET

Telo novinárky rozštvrtil, ako vrah sa necíti. Dána odsúdia

Amatérsky vynálezca môže v ostro sledovanom procese dostať doživotie.

Neprehliadnite tiež

Zapíjate predmenštruačný syndróm? Zrejme robíte chybu

Jeden z desiatich prípadov PMS môže súvisieť s alkoholom.

Násilník, vrah a pedofil. Zranenie mozgu môže zmeniť osobnosť

Príbehy, kedy poranenie mozgu dokázalo zmeniť povahu človeka.

Vojak dostal penis od darcu. Transplantácia je prvá v histórii

Zákrok podstúpil vojnový veterán z Afganistanu.

Nie sú lepšie ako cukor. Umelé sladidlá môžu poškodzovať cievy

Nemajú síce kalórie, no aj tak môžu viesť k obezite a cukrovke.

Hans Asperger podporoval nacistický režim. Deti posielal na smrť

Historik odhalil temnú minulosť vedúcej postavy autistického výskumu.