BRATISLAVA. Vysoký príjem cukru spôsobuje rýchlejšie a agresívnejšie šírenie rakoviny. Dôkazy priniesla trojica belgických výskumníkov v štúdii, ktorú publikoval magazín Nature Communications.
Princíp, akým telo a rakovinové bunky spracúvajú cukor, skúmali deväť rokov.
Ako bunky reagujú na cukor
Východiskom bol fakt, že bez ohľadu na to, či cukor pochádza z ovocia alebo sladených nápojov, ho bunky ľudského tela využívajú na výrobu energie. Avšak, rakovinové bunky spotrebujú výrazne viac cukru než zdravé bunky.
Rok učenia predĺži život a fajčenie ukradne roky, ukázala veľká štúdia ČítajteGlukózu, vedľajší produkt prijatého cukru, následne rakovinové bunky premieňajú na kyselinu mliečnu. A práve tá napomáha nadmernému rastu nádorov. Proces známy ako Warburgov efekt sa vedci snažia lepšie pochopiť celé roky.
Belgičania si zvolili za modelový organizmus kvasinky a sledovali, akým spôsobom konzumujú a spracúvajú cukor. Snažili sa lepšie pochopiť mechanizmus takzvaných Ras proteínov, ktoré sú prítomné u všetkých živočíchov vrátane človeka.
Postupne zisťovali, že Ras proteíny sú významnou súčasťou signalizačnej siete tela, ktorá kontroluje rast a rozlišovanie buniek.
Ako vzniká bludný kruh
Ukázalo sa, že nadbytočný cukor môže spôsobiť, že Ras proteíny zmutujú. Začnú rýchlo rásť a sú hyperaktívne. Hoci objav prebehol na kvasinkách, zmutované proteíny vedci nachádzali aj v množstve ľudských nádorov.
Rakovina vzniká náhodou, môžu za to chyby pri kopírovaní DNA Čítajte„Náš výskum odhaľuje, ako nadmerná spotreba cukru v rakovinových bunkách vedie k bludnému kruhu stimulácie vývoja a rastu rakoviny,“ vyhlásil molekulárny biológ Johan Thevelein.
Nadbytočný cukor spôsobí hromadenie kyseliny mliečnej, ktorá podporuje rast rakoviny, a zároveň spôsobí zmutovanie proteínu. Pôvodne mohol rakovinové bunky zastaviť, no namiesto toho sa sám začne spolupodieľať na bujnení nádorov.
Zo štúdie zatiaľ nevyplývajú žiadne konkrétne stravovacie odporúčania, ktoré by viedli k znižovaniu pravdepodobnosti výskytu rakoviny. Napriek tomu sa oplatí zbytočného cukru v strave zbavovať.
Ak už nie kvôli rakovine, tak minimálne pre prevenciu obezity, srdcových ochorení a cukrovky 2. typu.
DOI: 10.1038/s41467-017-01019-z