„BRATISLAVA NIE JE PUPKOM SVETA, AJ INDE SA DÁ VYMÝŠĽAŤ“ – VYHLASUJE RODENÝ BRATISLAVČAN A TVORCA VEGETARIÁNSKEJ ZABÍJAČKY MIRO POLAKOVIČ

Z paštikára záhorácky kozmopolita

Režisér, scenárista a publicista Miro Polakovič je ťažkým altruistom, ktorému leží na srdci osud celého Záhoria. Je presvedčený o tom, že Sikulovia, Chorváti aj Habáni sa tu premiešali tak fantasticky, že ich potomkovia už dávno majú šmrnc ozajstných ...


Keď mal Miro v záhrade na hruške priviazané fľašky, chlapi si ťukali na čelo, že je blázon. Dnes s jeho hruškovicou v krčme pokojne „balia kočky“.



Režisér, scenárista a publicista Miro Polakovič je ťažkým altruistom, ktorému leží na srdci osud celého Záhoria. Je presvedčený o tom, že Sikulovia, Chorváti aj Habáni sa tu premiešali tak fantasticky, že ich potomkovia už dávno majú šmrnc ozajstných „Európanov“. Chvíľu síce trvá, kým si človek zvykne na ich drsnosť, ale na Slovensku vraj skutočne niet kraja, kde by ľudia boli schopní toľkej sebairónie ako práve tu.

„Už desiaty rok som plnokrvným Osučanom. Správne by malo byť Osušťan, ale domáci to nemajú radi,“ varuje Miro Polakovič. Osuské je excentrická dedina, dá sa tu veľmi ľahko zablúdiť, a to sa jemu práve páči. Nie je to obec s jednou dlhou cestou, kde jazdí auto za autom. Jeho domček stojí v centre dediny hneď vedľa obchodu a rozdiel oproti bratislavskému centru je obrovský. Je tu božský pokoj, ktorý dokáže oceniť nadovšetko, lebo vie presne, čo znamená mestský hluk. „Býval som hneď pri Grandke. Keď električka prešla výhybkou, vyhodilo mi prenosku. Vtedy som si na to jednoducho musel zvyknúť. To máte tak - mlynár sa zobudí, keď mu prestane klepať mlyn,“ hovorí Miro Polakovič.

Na obed trávu

O jeho vegetariánskej zabíjačke, vhodnej skutočne pre každého, už na Slovensku vedia mnohí. Pre tých so zakázaným cholesterolom, ktorí by si radi zamaškrtili, je ako stvorená. Ak mu to v týchto dňoch konečne s investorom „klapne“, bude dostupná nielen pre návštevy.

„Bratislavčanov tu na Záhorí volajú paštikári,“ smeje sa pán Polakovič. Zo začiatku mu však do smiechu nebolo. Pre domácich bol jednoducho veľkomestským zazobancom a dávali mu to aj patrične najavo. Keď na zabíjačke odmietal dobroty, chlapi sa urazili a vraveli mu - na, tu máš kosu a nasekaj si trávy na obed. „Tak som si povedal, že z nej vyrobím niečo, čo im bude chutiť. Teraz mi už veria,“ vraví Miro. Napokon - práve z tejto provokácie sa zrodila myšlienka o zdravej klobáskovej konkurencii. Chlapi mu dnes chodia pomáhať aj zadarmo a jeho kuchyňu všade chvália. „Som tu veľmi spokojný. Vzdialenosť od Bratislavy a odstup od ľudí, ku ktorým teraz musím merať dlhšiu cestu, spôsobila, že sú mi vlastne oveľa bližší.“

Dom pre stovky nápadov

Mnohí vraj berú odchod z mesta ako poetické rozhodnutie, no nie je to celkom tak. Ani pre Mira Polakoviča, ktorý na dedinu prišiel s jedným kreslom a balíkom kníh, to nebolo jednoduché. Ale toho, kto si myslí, že tu zdegeneroval, presvedčí hneď o opaku. Domček má asi dvesto rokov a je z nepálenej hliny. Bez vody, brány, oplotenia a s podlahou iba z udupanej hliny na začiatku príliš veľa nesľuboval.

Pri prestavbe sa zachovali vlastne iba obvodové múry, ale pán Polakovič robil všetko v pôvodnej mierke s použitím pôvodných materiálov. Podarilo sa mu zachovať v dome dve pece, odvlhčiť ho a vyrobiť všade palubovú podlahu. „Chcel som ho poňať ochranársky, dúfam, že sa mi to podarilo.“

Práve v tomto dome sa Miro Polakovič, ktorému odjakživa v hlave víria stovky nápadov, pokúša všetko naozaj realizovať. Je rád, keď sa Osučania zapoja s vedomím, že spoločne vytvárajú dedine dobré meno. Z času na čas mu povedia - keby sme boli hneď na začiatku vedeli, kto si…

Dokonca aj ombudsman


Zvonka to vyzerá ako celkom malý domček, ale od maštale cez kuchyňu až po prednú izbu - pracovňu, je dlhý takmer tridsať metrov. Svojpomocne sa tu stavia ešte „zasadačka“ s podkrovím, čajovňa, fitnes a sauna s výbehom rovno do bazéna. To všetko podopiera kamenná klenbová pivnica, ako stvorená pre vinárničku.



Jedným z najzaujímavejších projektov Mira Polakoviča je Euroregión Záhorie. Jediný právne evidovaný projekt na cezhraničnú spoluprácu je kompletne vypracovaný a uložený k ostatným „do šuflíka“. Spolu s regionalistami z katedry geografie zhrnuli všetok potenciál troch okresov Senica, Skalica a Malacky. Starostovia 76 obcí však zatiaľ váhajú. Na jeho vlastné náklady vyšli aj tri čísla novín Samospráva Záhoria. Kompetentní sa však opäť akosi nechytali. Mnohí ľudia chodia za ním po radu, takže Miro Polakovič tu zastáva aj neoficiálnu rolu ombudsmana. Zvykol si na to ešte z ponovembrových čias, keď robil na VPN-ke „tlačového“ a chodilo za ním denne aj dvesto ľudí.

Stačí malý región

„Kedysi som rozmýšľal megalomansky a všetky nápady som chcel s kamarátmi realizovať minimálne s celoslovenskou pôsobnosťou,“ priznáva sa Miro Polakovič. Po mnohých skúsenostiach nazýva svoje myslenie skôr kozmopolitným a na riešenie vecí verejných mu dnes úplne stačí malý región, ktorému sú dvere jeho príbytku dokorán otvorené. O žiadnom škrečkovaní nemôže byť reči. Domček v Osuskom je naozajstnou liahňou nápadov, ktoré čakajú na spätnú väzbu. Je ich viac než dosť - pravidelné výtvarné sympóziá, dvor remesiel, agroturistika, štúdio dabingu, malé filmové štúdio, odtučňovacie kúry vo vidieckych domčekoch… „Všetko je ešte vo hviezdach. Ale teraz držím diétu, viete, chcem ísť príkladom,“ vysvetľuje nad prázdnym tanierom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 12 775
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 684
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 948
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 772
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 750
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 460
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 683
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 824
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 422
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 996

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Prvý týždeň na Tour de France: Sagan má už len jediný cieľ

Prvý týždeň na Tour veľké zmeny nepriniesol.

Píše Ivan Mikloš

Nepredvídateľný užitočný idiot (píše Ivan Mikloš)

Aké poučenie si možeme vziať z Trumpa.

Neprehliadnite tiež

Prehriate budovy spomalia mozog, potvrdzuje štúdia

Klimatizácia je iba krátkodobé riešenie.

Beh a horúčavy. Ublížia telu teploty nad tridsiatkou?

Čo sa deje s telom bežca v horúčavách.

Ako spoznať chlamýdie a iné rozšírené pohlavné choroby

Prejavy a liečba najčastejších ochorení.