Paradajková omáčka pôsobí preventívne proti rakovine prostaty
Washington 25. marca (TASR) - Pravidelná konzumácia
paradajkovej omáčky má preventívny účinok pred vznikom rakoviny
prostaty. Je to vďaka antioxidantu ...
TASR
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Washington 25. marca (TASR) - Pravidelná konzumácia paradajkovej omáčky má preventívny účinok pred vznikom rakoviny prostaty. Je to vďaka antioxidantu lykopén, ktorý paradajkám dáva červenú farbu a chráni bunky pred škodlivými kyslíkovými radikálmi.
Tím vedcov pod vedením Phyllis Bowenovej z University of Illinois pozoroval 32 pacientov s rakovinou prostaty. Tri týždne pred operatívnym odstránením prostaty so dali každý deň cestovinu s paradajkovou omáčkou. Odborníci si pritom všimli súvislosť medzi výživou a stupňom poškodenia tkaniva prostaty, informoval Journal of the National Cancer Institute.
Poškodenie DNA pacientov, spôsobené kyslíkovými radikálmi, bolo o 28 percent menšie ako pred zmenou jedálneho lístka. Koncentrácia špecifického prostatického antigénu (PSA) v krvi sa znížila asi o 18 percent. Tento výsledok podľa vedcov súvisí so zvýšenými hodnotami lykopénu v tkanive prostaty.
Doterajší výskum ukázal, že tkanivo prostaty reaguje veľmi citlivo na oxidatívne škody DNA. K týmto škodám dochádza vtedy, keď v bunkovom metabolizme vzniknú z kyslíka agresívne zlúčeniny, ktoré napádajú DNA a iné bunkové molekuly. Uvedený proces podporuje vznik zhubných nádorov.
Lykopén je jedným zo 600 známych karotenoidov, prirodzených žltých až červených organických farbív rozpustných v tukoch. Zistilo sa, že znižuje riziko ochorenia srdcovocievnej sústavy a tiež pomáha zabrániť rakovine pľúc, močového mechúra a kože.