SME

Je tu čas šalátov, ako ich neobrať o vitamíny

Pripravovať šalát či bylinky, tak aby si zachovali všetky živiny, vitamíny, arómu nie je zložité. Treba však dodržiavať niektoré pravidlá.

1. Listy šalátu nekrájajte, ale trhajte

Koštiaľ a rebrá listov odstráňte celé, koncentrujú sa v nich dusičnany, a naopak je tu najmenej vitamínu C. Celé listy šalátu najprv opláchnite v mise so studenou vodou a až potom natrhajte. Trhanie namiesto krájania má význam - pri styku so železom sa ničia cenné vitamíny. Listy šalátu nechajte dobre odkvapkať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. Pripravujte ho tesne pred jedlom

Najlepšie je, ak šalát pripravujete tesne pred podávaním, aby nezvädol. Bylinky, ktoré do neho pridávate, tiež nasekajte tesne pred použitím. Ponechajú si tak najviac živín a vôňu. Bylinky majú veľmi veľa účinkov na náš organizmus, zlepšujú stráviteľnosť surovej zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu

3. Ako zachrániť cenné látky z byliniek

Najskôr umyte celú rastlinu, opatrne osušte utierkou a až potom otrhajte lístky. Takto sa v nich uchovajú výživné látky. Bylinky krájajte nožom v tvare kolísky. Nemixujte ich.

4. Zmrazené bylinky nerozmrazujte

Do šalátov či do jedál sa pridávajú v nerozmrazenom stave, aby nestratili živiny a aromatické látky.

5. Marinujte ich v oleji

Ideálne je, ak bylinky, ktoré chcete použiť do varených jedál, naložíte do oleja. Zostanú veľmi aromatické, nahradia aj soľ a korenie.

6. Vyrobte si sami bylinkový ocot

Na prípravu aromatického octu použite kvasený vínny ocot. Ocot zahrejte, nechajte vychladnúť a potom vložte ľubovoľné bylinky - rozmarín, šalviu, bazalku, koriander, pažítku, cesnak alebo iné. Nechajte uležať zakryté 10 až 14 dní. Preceďte a uchovajte na chladnom mieste.

SkryťVypnúť reklamu

7. Ako si ochutíte olivový olej

V pollitre oleja nechajte máčať čisté, suché kúsky byliniek asi dva týždne.

Po precedení máte vynikajúci bylinkový olej do šalátov. Môžete použiť čerstvý kôpor či estragón, použite asi pol zväzku. Ak máte aromatickejšie bylinky, ako tymián či rozmarín, stačí zopár lístkov.

FOTO -

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 450
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 225
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 136
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 826
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 463
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 160
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 922
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 162
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu