1. Listy šalátu nekrájajte, ale trhajte
Koštiaľ a rebrá listov odstráňte celé, koncentrujú sa v nich dusičnany, a naopak je tu najmenej vitamínu C. Celé listy šalátu najprv opláchnite v mise so studenou vodou a až potom natrhajte. Trhanie namiesto krájania má význam - pri styku so železom sa ničia cenné vitamíny. Listy šalátu nechajte dobre odkvapkať.
2. Pripravujte ho tesne pred jedlom
Najlepšie je, ak šalát pripravujete tesne pred podávaním, aby nezvädol. Bylinky, ktoré do neho pridávate, tiež nasekajte tesne pred použitím. Ponechajú si tak najviac živín a vôňu. Bylinky majú veľmi veľa účinkov na náš organizmus, zlepšujú stráviteľnosť surovej zeleniny.
3. Ako zachrániť cenné látky z byliniek
Najskôr umyte celú rastlinu, opatrne osušte utierkou a až potom otrhajte lístky. Takto sa v nich uchovajú výživné látky. Bylinky krájajte nožom v tvare kolísky. Nemixujte ich.
4. Zmrazené bylinky nerozmrazujte
Do šalátov či do jedál sa pridávajú v nerozmrazenom stave, aby nestratili živiny a aromatické látky.
5. Marinujte ich v oleji
Ideálne je, ak bylinky, ktoré chcete použiť do varených jedál, naložíte do oleja. Zostanú veľmi aromatické, nahradia aj soľ a korenie.
6. Vyrobte si sami bylinkový ocot
Na prípravu aromatického octu použite kvasený vínny ocot. Ocot zahrejte, nechajte vychladnúť a potom vložte ľubovoľné bylinky - rozmarín, šalviu, bazalku, koriander, pažítku, cesnak alebo iné. Nechajte uležať zakryté 10 až 14 dní. Preceďte a uchovajte na chladnom mieste.
7. Ako si ochutíte olivový olej
V pollitre oleja nechajte máčať čisté, suché kúsky byliniek asi dva týždne.
Po precedení máte vynikajúci bylinkový olej do šalátov. Môžete použiť čerstvý kôpor či estragón, použite asi pol zväzku. Ak máte aromatickejšie bylinky, ako tymián či rozmarín, stačí zopár lístkov.
FOTO -