BRATISLAVA. Kedysi ľudia verili, že k pevnejšej erekcii a sexuálnemu uspokojeniu partnerky sa možno prepracovať tým, že muži budú jesť potraviny ako sú cícer, zelená cibuľka alebo fazuľa.

Tieto potraviny mali spôsobiť nadúvanie a v 17. storočí sa medzi ľuďmi rozšírila teória, že ak sa v mužskom tele nahromadí plyn, dokáže zlepšiť erekciu.
Túžbu po kvalitnejšom sexuálnom živote ľudstvo riešilo mnohými bizarnými spôsobmi. Pomôcť mali potraviny a rastliny pripomínajúce pohlavné orgány, prípadne genitálie, mozgy či kly silných divokých zvierat.
Chýry o afrodiziakách - látkach zvyšujúcich túžbu a kvalitu sexuálneho života - v rozličnej podobe prežívajú aj dnes. Nepramenia pritom z objektívnych vedeckých dôkazov, ale z bizarných úvah našich predkov.
Pohľad spoločnosti sa zmenil
Ako moderná spoločnosť zvykneme rozmýšľať o afrodiziakách veľmi špecifickým spôsobom. Poviete slovo afrodiziakum a všetci si ho okamžite spoja so žiadostivosťou či túžbou.
Iba skutočne zriedkavo premýšľame o vzťahu k rozmnožovaniu. Medicínska literatúra zo 17. storočia však naznačuje, že tomu tak nebolo vždy.

Afrodiziaká boli vnímané ako lieky, nie ako doplnok zvyšujúci kvalitu života. V tejto ére sa totiž sexuálny pôžitok neodlučiteľne spájal s reprodukciou.
Medicína vychádzala z predstáv Hippokrata a Galéna, pripomínala alchýmiu a točila sa okolo antickej náuky o štyroch telesných šťavách. Krv, hlien, žlč a čierna žlč mali ovplyvňovať všetko od sily, cez emócie a charakter človeka, až po typ ochorení, ktoré ho trápili.
V tom čase sa ešte len schyľovalo k objavu spermie a vajíčka. Vzdelanci verili, že obe pohlavia majú vo svojej podstate rovnaké pohlavné orgány.
Muž a žena si mali obaja vytvárať semená, ktoré sa mali naraz stretnúť v ženskom lone. Verilo sa, že pre splodenie dieťaťa je nevyhnutný orgazmus.
Tvrdilo sa tiež, že semeno môže "klíčiť" iba v teple. Frigidita a neplodnosť sa naopak spájali s chladom.
Práve tento historický kontext je nevyhnutný pre to, aby sme dokázali pochopiť, na základe čoho mali legendárne afrodiziaká stimulovať libido a zvyšovať plodnosť.
Spravidla totiž išlo o štipľavé byliny a koreniny, ktoré mali rozpáliť telo a potlačiť chlad, ktorý v sebe mala taká nedokonalá bytosť, akou bola žena.
Spaľujúca a vášnivá čokoláda
Čokoládu považovali za afrodiziakum už dávni Aztékovia, na európskom kontinente však získala skutočnú popularitu až v 17. storočí. Avšak, to čo si dnes predstavíte pod názvom čokoláda, je podstatne iný výrobok ako v minulosti.