SME

Chmeľ

Humulus lupulus

Hoci sa chmeľ používa iba ako ochucovadlo nápoja, vyrobeného z inej rastliny (jačmeňa), jeho spotreba vo svete je taká veľká, že objem potrebného množstva chmeľu je veľkou hospodárskou položkou. Kým sa biela horká pena piva dotkne pier, naučme sa niečo o tejto chutnej liane.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Botanicky je chmeľ trvalka, liana z čeľade konopovitých. Ako divý je rozšírený v celej Európe a Ázii, rastie na teplejších miestach, kde je hojnosť slnka. Prepletá ploty alebo kríky, usadí sa v živých plotoch a ozdobných kríkových útvaroch a vtedy je nepríjemnou burinou, ktorej sa dá iba ťažko zbaviť.

SkryťVypnúť reklamu

Záhradkári ju preto nemajú príliš v láske.

Ako kultúrna rastlina sa pestuje v chmeľniciach. Rozmnožuje sa vegetatívne, zakoreňovaním odrezkov, čo znamená, že u každej vysádzanej rastliny je známe pohlavie. Iba pri šľachtení sa vysieva zo semena pre cieľové kríženie. Je teda dvojdomá.

Hospodársky úžitok je iba zo samičích rastlín, ale v chmeľnici musí byť aj určitý počet samčích, aby sa samičie mali čím opeliť. Stonky rastliny sa šplhajú ovíjaním na špagáty, natiahnuté na drôtenom vedení do výšky až 7 metrov. Rastliny plodia asi 15 rokov.

Šišticové súplodia dozrievajú v septembri, povrazy sa odrežú a celé stonky spadnú na zem. Šištice sa otrhajú, ručne alebo aj strojovo, sušia sa prúdom suchého vzduchu a skladujú v suchých, tmavých sýpkach.

SkryťVypnúť reklamu

Chmeľové šištice obsahujú aromatické látky, horké živice, triesloviny a iné látky, ktoré sa lúhujú horúcou vodou. Zvyšky po vylúhovaní sa používajú ako hnojivo.

Bývalé Československo bolo známe kvalitným chmeľom, čo do množstva pestovania bolo asi na piatom mieste na svete. Na území Slovenska sa chmeľnice začali zakladať po druhej svetovej vojne.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 315
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 956
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 165
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 512
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 363
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 103
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 749
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 473
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Matúš Šutaj Eštok.

Hlas by volilo v máji v priemere 8,7 percenta voličov. Menej ešte nemal.


87
Peter Tkačenko.

Pod vedením Matúša Šutaja Eštoka si môžu straníci hľadať nové pôsobisko.


18
Veterná turbína.

Pri Nitre chcú stavať veľký veterný park.


3
SSC Neapol čaká rozhodujúci a posledný zápas sezóny.

Slovenský mladík môže skaziť oslavy SSC i Lobotku.


8
SkryťZatvoriť reklamu