SME

Dilemy pri škrtaní cukru: prekáža mlieko v káve či niektoré druhy ovocia?

V škrtaní cukru existujú aj chytáky.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia. (Zdroj: AdobeStock)

Či už pre nadbytočné kilogramy, alebo obavy z cukrovky, znižovanie cukru v stave je prekvapivo náročná úloha. Pridaný cukor sa ukrýva aj v potravinách, ktoré na prvý pohľad pôsobia zdravo.

Súvisiaci článok Prázdne kalórie a nadmerný apetít. Prečo sa priberá aj z alkoholu? Čítajte 

Potravinárske spoločnosti hľadajú nové a nové spôsoby, ako môžu potraviny osladiť a stále ich označovať za zdravé. Stačí, ak si všimnete prírodné sirupy, ktoré pribudli do ponuky a objavujú sa aj v zložení širokého spektra potravín.

Pridaný cukor pritom nie je problém "západu", Spojených štátov alebo Británie. V celkovej spotrebe cukru a výrobkov z neho figuruje Slovensko na prvých priečkach v rámci krajín OECD. Ročne zje každý obyvateľ v priemere takmer 50 kilogramov cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Ide o extrémne veľké množstvo a vaše telo určite ocení, ak sa zbytočného cukru začnete čo i len postupne zbavovať. V osobnej ceste k zdravšej (a menej osladenej) budúcnosti vám však môžu stáť mnohé drobné dilemy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Prečo pridaný cukor škodí zdraviu viac než prírodný cukor, ktorý sa hojne vyskytuje napríklad v čerstvom ovocí?

Prírodný cukor sa v ovocí vyskytuje spolu s ďalšími zložkami a živinami, ktoré spomaľujú jeho cestu v organizme. Naopak cukor, ktorý sa pridáva do nápojov a priemyselne spracovaných potravín, sa vstrebáva nárazovo a preto zaťažuje pečeň.

Vláknina v čerstvom ovocí spomalí vstrebávanie cukru (fruktózy), a pretože cukor pomalšie preniká do krvného obehu, pečeň získa viac času na jeho spracovanie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C735D na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Zdravá strava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 367
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 051
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 634
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 392
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 121
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 812
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 326
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu