Pri dne sú absolútne nevhodné potraviny s vysokým obsahom purínov:
*vnútornosti (pečeň, obličky, brzlík, mozoček, pľúca)
* mäsové vývary, ťažké nakladané mäsá, silné mäsové polievky a šťavy
* zverina, ryby v oleji, sardinky, šproty
* destiláty, viacstupňové pivá, ťažké vína.
Nevhodné potraviny
Potraviny, ktoré treba obmedziť:
* varené mäsá, hydinu, ryby,
* strukoviny - hrach, fazuľa, šošovica, špenát,
* tuky, maslo, oleje, uležané syry, slabé pivo a ľahké víno.
Vhodné potraviny:
* zelenina, ovocie, mlieko, mliečne výrobky, syry, vajcia,
* obilniny, zemiaky, ryža, káva, čaj, kakao,
* alkalické minerálky, ovocné šťavy.
Náš tip:
Osvedčila sa takáto diéta: Chorí na dnu by mali konzumovať bezmäsité večere najneskôr do 18. hodiny, dva razy do týždňa obed bez mäsa, dva razy do týždňa obed z vareného mäsa. V ostatných troch dňoch podávať mäso v ľubovoľnej úprave.
Odporúča sa čo najviac pohybu na čerstvom vzduchu. Vhodné sú ľahké rekreačné športy, najmä plávanie, bicyklovanie a nenáročná turistika. Dôležité je udržiavanie primeranej hmotnosti. Náhle, výrazné schudnutie môže vyvolať záchvat. (dm)