SME

Prehnali ste to s alkoholom? Kel pomôže zmierniť oxidačný stres

Je ľahko stráviteľný a takmer bez kalórií.

Kučeravý, ružičkový či listový - kel je jedna z najzdravších a najvýživnejších rastlinných potravín, aké existujú.Kučeravý, ružičkový či listový - kel je jedna z najzdravších a najvýživnejších rastlinných potravín, aké existujú. (Zdroj: Unsplash)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Kedy človek prvýkrát okúsil špecifickú chuť kelu? Historici sa na tom dodnes nevedia zhodnúť. Isté je, že už Gréci túto zeleninu varili a používali ako liek na opitosť.

Taliani v priebehu rokov vyšľachtili kel s listami, ktoré pripomínali šupinatú dinosauriu kožu, Škóti sa hrdili odrodami s purpurovými listami, ktoré vyzerali ako volánové spodničky a Rusi sadili kel, ktorý prežil aj v snehu.

Súvisiaci článok Ani celiatici sa ich nemusia báť. Prečo by ste mali jesť ovsené vločky? Čítajte 

Dnes je kel mnohými považovaný za nudnú zeleninu a na tanieri sa mu skôr vyhýbajú.

Kel však nemusí byť len súčasťou mdlých polievok, ktoré si pamätáme ešte z čias materskej školy. Do jedálnička sa dá zaradiť oveľa rafinovanejšími spôsobmi.

SkryťVypnúť reklamu

A pokiaľ ide o niektoré zdraviu prospešné látky, v konkurencii inej zeleniny výrazne vytŕča.

Kel je výživová elektráreň

Vedecké dôkazy nepochybne podporujú skutočnosť, že kapustová zelenina zahrnutá v ľudskej strave môže pozitívne ovplyvniť zdravie aj celkové blaho človeka. V porovnaní s inými druhmi hlúbovitej zeleniny (napríklad brokolica či karfiol) je však živinový profil kelu oveľa zaujímavejší.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C87WM na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 385
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 072
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 681
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 406
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 128
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 839
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 295
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu