SME

Výrazná chuť fenikla nesedí každému. Siahnuť by po ňom mali hlavne ženy v menopauze

Fenikel je obľúbený najmä v stredomorskej kuchyni.

(Zdroj: Pixabay)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Fenikel je stredomorská rastlina, ktorá je dnes populárna po celom svete. Poznali ho už starovekí Egypťania, Rimania, Indiáni aj Číňania.

Rimania fenikel pestovali pre aromatické semená, jedlý mäsitý hlúb je v južnom Taliansku stále veľmi bežnou a populárnou zeleninou.

Cisár Karol Veľký bol známy tým, že podporoval jeho pestovanie v strednej Európe.

Súvisiaci článok Šťavnatý darček zo septembrovej záhrady. Černice spomalia starnutie Čítajte 

Možno aj preto, že to je jedna z mála plodín, ktoré sa dajú využiť úplne celé. Všetky časti rastliny vrátane hlúbu stonky, listov a semien sú jedlé a dodávajú špecifickú chuť iným jedlám. Natoľko špecifickú, že ju buď milujete, alebo neznášate.

SkryťVypnúť reklamu

Ak už nie pre jeho chuť, mohli by ste mu dať šancu aspoň pre dokázané zdravotné účinky. V tradičnej medicíne sa používa na liečbu chorôb spojených s tráviacim, endokrinným, reprodukčným a dýchacím systémom.

Zmierňuje symptómy menopauzy

Štúdie ukazujú, že fenikel obsahuje zdraviu prospešné antioxidanty a cenné antimikrobiálne, antivírusové, protiplesňové a protizápalové zlúčeniny.

Silné rastlinné zlúčeniny tejto jesennej cibuľovitej zeleniny môžu pomôcť chrániť aj pred chronickými chorobami vrátane niektorých druhov rakoviny.

Jedna z hlavných aktívnych zlúčenín v semenách fenikla s názvom anetol, ktorá môže za jeho typickú silnú chuť sladkého drievka, má moc vyvolať v bunkách ľudského karcinómu prsníka programovanú bunkovú smrť - apoptózu.

To v praxi znamená, že nepotrebná alebo infikovaná bunka sama rozštiepi svoju DNA na fragmenty, ktoré potom zneškodnia a pohltia okolité bunky.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C89R2 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Zdravá strava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 367
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 051
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 634
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 392
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 121
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 812
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 326
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu