SME

Mliečnym výrobkom sa netreba vyhýbať. Môžu pomôcť v prevencii infarktu

Švédom mliečne tuky prospeli.

Pri kúpe mliečnych výrobkov sa riaďte kvalitou.Pri kúpe mliečnych výrobkov sa riaďte kvalitou. (Zdroj: Adobe Stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyhýbajte sa nasýteným tukom v potrave, ak si chcete udržať dobré zdravie srdca, hlásajú mnohé výživové usmernenia. Ich veľké množstvo sa nachádza práve v mlieku, syroch, jogurtoch a iných mliečnych produktoch.

Možno aj vy patríte medzi ľudí, ktorí preto v obavách nahradili plnotučné mliečne produkty radšej nízkotučnými, prípadne ich konzumáciu úplne obmedzili.

Súvisiaci článok Za stratou vlasov, únavou i modrinami môže byť nedostatok živín. Ako ich doplniť? Čítajte 

Podľa nového výskumu, ktorý sa zameral na Švédov – národ považovaný za najväčších konzumentov mliečnych výrobkov – sa však mliečneho tuku netreba až tak báť.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia s vyššou spotrebou mliečnych tukov majú totiž nižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb ako tí, ktorí ich jedia v malom množstve alebo vôbec ich nejedia.

Dôležité nie je množstvo, ale druh

Plnotučné mliečne výrobky si získali zlú povesť, pretože obsahujú vysoké množstvo nasýtených tukov, ktoré zvyšujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, čo sa ukazuje ako rizikový faktor vzniku srdcových chorôb. Aj preto mnoho diétnych odporúčaní navrhuje obmedziť ich spotrebu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C89TV na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 367
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 051
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 634
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 392
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 121
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 812
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 326
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu