Slovensko tvorí severnú hranicu výskytu gaštanov jedlých a sezóna ich zberu už pomaly vrcholí.
V uliciach niektorých miest sa na jeseň zvyčajne šíri lahodná a sladká vôňa pečených gaštanov, ktorá sa nimi vznáša až do vianočných trhov.

Hoci v minulosti bola táto pochúťka oveľa rozšírenejšia, aj dnes ešte môžete natrafiť na stánky, kde vám v papierových vreckách ponúknu navážené čerstvo upečené voňavé a teplé gaštany. Na surové môžete natrafiť v niektorých predajniach potravín či na trhovisku, kde bývajú voľne uskladnené v debničkách.
Siahnuť by ste po nich mali hneď z niekoľkých dôvodov. Pod tvrdou gaštanovou škrupinou sa totiž neukrýva len príjemná sladkastá chuť, ale aj množstvo zdraviu prospešných látok.
Gaštany pomáhajú tráveniu
Všimli ste si, akú vláčnu textúru majú po upečení? Má to jednoduché vysvetlenie. Na rozdiel od iných orechov majú gaštany nízky obsah oleja a vysoký obsah vody.
Práve voda, bielkoviny a komplexné sacharidy sú v gaštanoch zastúpené v najväčšom pomere. Ich výživové zloženie je preto porovnateľné so zložením iných základných škrobových potravín, ako sú zemiaky či kukurica.
Jediné zo všetkých orechov obsahujú aj vitamín C - jeho množstvom sa takmer vyrovnajú citrónu. V sto gramoch orechov nájdete vyše 40 mg vitamínu C, kým v rovnakom množstve citróna ho je o čosi viac ako 50 mg.