SME

Chcete maškrtiť a zároveň jesť zdravo? Upečte si doma gaštany

Ako ich správne skladovať a pripravovať?

Pečené gaštany sú chutným a zdravým spestrením stravy.Pečené gaštany sú chutným a zdravým spestrením stravy. (Zdroj: Adobe stock)

Slovensko tvorí severnú hranicu výskytu gaštanov jedlých a sezóna ich zberu už pomaly vrcholí.

V uliciach niektorých miest sa na jeseň zvyčajne šíri lahodná a sladká vôňa pečených gaštanov, ktorá sa nimi vznáša až do vianočných trhov.

Súvisiaci článok Čokoláda nemusí byť prehreškom, ak si viete správne vybrať Čítajte 

Hoci v minulosti bola táto pochúťka oveľa rozšírenejšia, aj dnes ešte môžete natrafiť na stánky, kde vám v papierových vreckách ponúknu navážené čerstvo upečené voňavé a teplé gaštany. Na surové môžete natrafiť v niektorých predajniach potravín či na trhovisku, kde bývajú voľne uskladnené v debničkách.

SkryťVypnúť reklamu

Siahnuť by ste po nich mali hneď z niekoľkých dôvodov. Pod tvrdou gaštanovou škrupinou sa totiž neukrýva len príjemná sladkastá chuť, ale aj množstvo zdraviu prospešných látok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Gaštany pomáhajú tráveniu

Všimli ste si, akú vláčnu textúru majú po upečení? Má to jednoduché vysvetlenie. Na rozdiel od iných orechov majú gaštany nízky obsah oleja a vysoký obsah vody.

Práve voda, bielkoviny a komplexné sacharidy sú v gaštanoch zastúpené v najväčšom pomere. Ich výživové zloženie je preto porovnateľné so zložením iných základných škrobových potravín, ako sú zemiaky či kukurica.

Jediné zo všetkých orechov obsahujú aj vitamín C - jeho množstvom sa takmer vyrovnajú citrónu. V sto gramoch orechov nájdete vyše 40 mg vitamínu C, kým v rovnakom množstve citróna ho je o čosi viac ako 50 mg.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom G8C6R na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Zdravá strava
Odoberať tému

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 98 223
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 103
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 804
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 059
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 267
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 877
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 825
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu