SME

Športovci po nej siahajú, aby si zlepšili výkon. Naozaj má cvikla takú moc?

Ani listy a stonky nevyhadzujte.

(Zdroj: Pixabay)

Ešte pred pár rokmi cvikla nemala v kuchyniach príliš dobré meno.

Mnohí ju mali zafixovanú ako hlavnú ingredienciu ruského boršču či sladkokyslého sterilizovaného šalátu, ktorý sa hojne podával ako príloha k jedlám najmä v osemdesiatych rokoch. Mala povesť nemodernej a nudnej zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vplyvom gastronomických a výživových trendov sa však cvikla znovu dostáva na naše taniere. V rôznych kreatívnych a chutných obmenách - ako súčasť nátierok či sladkých jedál, pečená, varená, odšťavená či surová. Navyše s nálepkou super zdravej potraviny.

SkryťVypnúť reklamu

Čo hovorí veda na to, čo z nej môže ľudské telo vyťažiť?

Súvisiaci článok Nemá nápadnú farbu mrkvy ani skvelú povesť brokolice. Prečo sa oplatí jesť karfiol? Čítajte 

Bohatý zdroj dusičnanov

Cvikla má jeden z najvyšších obsahov cukru zo všetkých druhov zeleniny. Surová či varená cvikla ponúka asi 8 – 10 percent sacharidov, väčšina z nich sa vyskytuje v podobe glukózy a fruktózy.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny sa však cukry uvoľňujú do tela len pomaly, hladina cukru aj cholesterolu v krvi ostáva vyvážená, takže konzumácia cvikly je prospešná aj pre cukrovkárov alebo ľudí, ktorí sa snažia znížiť svoju hmotnosť.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8QFH na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Zdravá strava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 441
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 157
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 808
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 453
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 156
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 912
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 183
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu