SME
Piatok, 30. september, 2022 | Meniny má Jarolím

Zdravo a chutne. Vyskúšajte recepty šéfkuchára Jara Žídeka

Získajte dva časopisy za cenu jedného, kúpte si letné dvojčíslo Magazínu zdravia.

Letné riziká pre pokožku


Ekzém, alergické reakcie či hyperpigmentácie – to všetko hrozí pokožke, ak sa o ňu v lete dobre nestaráme. Rizikom sú aj popáleniny od slnečných lúčov.

Opaľovanie v zdravej miere je dôležité, vďaka pôsobeniu slnečných lúčov sa na koži syntetizuje vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre zdravé fungovanie organizmu. Aby ho však telo aj dokázalo využiť, poradíme vám malý trik – po slnení si pokožku aspoň pol hodiny neumývajte, aby sa vytvorené „déčko“ stihlo vstrebať.
Pridlhým vystavovaním sa slnečnému žiareniu a navyše bez vhodnej ochrany riskujete vznik hyperpigmentácií, alergií, vrások, čo je však horšie aj spálenín a rakoviny kože. Čoho sa vyvarovať, na čo dávať pozor a na čo nezabúdať v lete pri pobyte na slnku sa dozviete v téme mesiaca.
Letné dvojčíslo Magazínu zdravia opäť prináša mnohé zaujímavé témy z oblasti zdravia a zdravej životosprávy.
Naše odporúčanie – predplaťte si Magazín zdravia. Odpadne vám starosť chodiť poň do stánku každý mesiac, na predplatnom aj ušetríte a navyše dostanete hodnotný darček – knihu Očami farmácie v hodnote 10 eur.

SkryťVypnúť reklamu

KÚPIŤ PREDPLATNÉ

Tipy na niektoré články v letnom dvojčísle Magazínu zdravia:

Ak chcete variť jednoducho, musíte skutočne vedieť variť


Populárneho šéfkuchára Jaroslav Žídek pozná zrejme každý. Či už z televíznych obrazoviek alebo rozhovorov v médiách všetkého druhu, alebo – čo je najlepšie – priamo cez jeho kuchyňu. V špičkovej reštaurácii na bratislavskom brehu Dunaja, kde je Jaroslav Žídek šéfkuchárom, pripravuje spolu so svojím tímom pokrmy, ktoré ťažia zo sezónnych ingrediencií. Filozofia jeho kuchárskeho umenia vychádza z toho, že jedlá pripravujú z kvalitných surovín, ktoré vyberá z ponuky spoľahlivých lokálnych dodávateľov. To je podľa neho predpokladom, aby menu vyhovovalo vysokej kvalite a štandardom. Viac sa dozviete z rozhovoru v prílohe Zdravo a chutne.

SkryťVypnúť reklamu

Všetky cesty vedú k dobrému jedlu

Jaroslav Žídek pripravil špeciálne letné recepty pre tých, ktorí sa rozhodli tráviť dovolenku doma a radi by si takéto dovolenkovanie spestrili prostredníctvom chutných jedál z inokrajných kuchýň. Hovorí, že „cestovať môžete rôzne – niekto sa skutočne vyberie do daných krajín a niekto len navštívi kozmopolitné mestá, kde ochutná chute celého sveta. Ja nepreferujem žiadnu kuchyňu a mám rád dobré jedlo. Záleží od atmosféry, nálady a chuti.“

Neriskujte za volantom

Únava a preceňovanie samého seba môže mať vážne následky.
Vlani sa na našich cestách stalo takmer 12-tisíc dopravných nehôd. K ich najčastejším príčinám patrila nepozornosť, aj vysoká rýchlosť. Hoci väčšina z nás takéto správanie za volantom odsudzuje, Slovákom ani zďaleka nie je cudzie. Priznali to aj v najnovšom prieskume správania sa na cestách, ktorý sa uskutočnil v 11 krajinách Európy, vrátane Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu

Nezanedbávajte kvalitu vzduchu v interiéri

Až 90 percent celkového denného času trávime vo vnútorných priestoroch. Aj to je dôvod, prečo by sme mali dbať o zdravú mikroklímu či už doma, alebo na pracovisku. Práve tam vhodné podmienky stanovuje aj legislatíva, ktorú musí zamestnávateľ dodržiavať. Doma to máme vo svojich rukách. „Pre zabezpečenie vnútornej pohody je dôležité, aby bolo v domácom prostredí kvalitné vnútorné prostredie, ktoré vyžaduje splnené požiadavky na tepelno-vlhkostnú mikroklímu, vetranie a vykurovanie, požiadavky na osvetlenie, preslnenie a na iné druhy optického žiarenia,“ uvádza aj odbor hygieny životného prostredia na Úrade verejného zdravotníctva.

Letná grilovačka na zdravý spôsob

Grilovacie párty sú v plnom prúde. Nad takýmto hodovaním však lekári, najmä onkológovia vraštia čelo. Treba priznať, že pri klasickom spôsobe grilovania, a to najmä neodborne pripravovaného mäsa, môžu vznikať nebezpečné mutagénne až kancerogénne látky. Povedzme si teda, kde a prečo pri klasickom grilovaní môžu vzniknúť zdravotne rizikové látky a ako sa ich tvorbe môžeme vyhnúť, prípadne ako môžeme ich zostatok eliminovať tak, aby pokrmy pripravené na grile boli nielen chutné, ale aj zdravotne bez rizika.

Letné bylinky pre ozdravenie i omladenie

Prechádzky krásnou slovenskou prírodou možno spojiť i so zberom liečivých rastlín. Letné obdobie je vhodné aj na ich sušenie, mnohé však môžeme použiť priamo na výlete či pri táborení, alebo na chate na prípravu chutných čajov či korenín, ale aj ako prvú pomoc pri prechladnutí alebo na ošetrenie malých rán či odrenín.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Atos má „platinovú“ medailu EcoVadis za postoj k udržateľnosti
  3. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  4. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  5. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  6. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  7. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  8. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  1. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  2. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  3. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  4. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  5. SITA Slovenská tlačová agentúra zlepšuje dostupnosť služieb
  6. 4 veci, na ktoré si treba dať pozor pri zateplení šikmej strechy
  7. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  8. Atos má „platinovú“ medailu EcoVadis za postoj k udržateľnosti
  1. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 072
  2. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 4 839
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 4 812
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 3 893
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 749
  6. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 708
  7. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 3 344
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 485
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ruskí regrúti v náborovom centre v Batajsku v Rostovskej oblasti.

Analytik opisuje, aká bude zima na bojisku a čo zmenia pseudoreferendá.


15 h
Majiteľ ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík st. so svojim synom.

Ako reagovali údajní záujemcovia o futbalový Slovan?


13 h
Vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina).

Peniaze nie sú limit, budú na 40-tisíc nájomných bytov, tvrdí vicepremiér.


16 h
Kráter na mieste útoku.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 10 h
SkryťZatvoriť reklamu