ŠTOKHOLM. Lekári v krvi identifikovali proteín, o ktorom sa domnievajú, že by mohol slúžiť ako včasné varovné znamenie pre pacientov, ktorých ohrozuje riziko cukrovky a úmrtia na rakovinu. Ľudia s najvyššími hladinami takzvaného prostasínu majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť cukrovky a o 43 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informoval denník The Guardian.
Výskumníci zo Švédska a Číny analyzovali dve desaťročia zdravotných záznamov viac ako 4500 dospelých osôb stredného veku, ktoré sa zúčastnili štúdie vo švédskom Malmö. Zistili, že u osôb s najvyššou hladinou prostázínu bola takmer dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že budú mať cukrovku, ako u osôb s najnižšou hladinou. Títo ľudia mali tiež o 43 percent vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu.
Nový ukazovateľ
Podľa autorov štúdie by prostasín mohol byť potenciálne novým "ukazovateľom" pre diabetes, ale tiež pre určenie rizika úmrtia na rakovinu, najmä u ľudí, ktorí majú vysokú hladinu cukru v krvi.
Prostasín hrá v tele niekoľko úloh, napríklad reguluje krvný tlak. Hoci je známe, že cukrovka druhého typu zvyšuje riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, vrátane nádorov pankreasu, pečene, čriev a maternice, nie je úplne jasné prečo.
Autori štúdie v článku, ktorý zverejnil odborný časopis Diabetológia, opisujú, že účastníci výskumu, ktorí mali vysokú hladinu prostasínu ale aj cukru v krvi, mali výrazne vyššie riziko úmrtia na rakovinu. "Týmto osobám by mala byť venovaná osobitná pozornosť," uviedli vedci.
Nie je jasné, či sa vysoká hladina prostasínu podieľa na vzniku ochorenia, alebo je len jeho biologickým ukazovateľom a s rozvojom ochorenia sa zvyšuje. Jednou z možností, ktorú autori naznačujú, je, že hladina tohto proteínu sa zvyšuje v snahe potlačiť vysokú hladinu cukru v krvi, ale nie je schopná ju zastaviť alebo zvrátiť spôsobené poškodenie.
Zamerajú sa na súvislosť chorôb
"Vzťah medzi cukrovkou a rakovinou je málo známy a tento proteín by mohol poskytnúť možnú súvislosť medzi týmito dvoma stavmi," uviedol hlavný autor štúdie Gunnar Engström z Lundskej univerzity.
"Teraz musíme preskúmať, do akej miery je prostasín v príčinnej súvislosti s týmito ochoreniami, alebo či je cenným ukazovateľom zvýšeného rizika choroby," dodal Engström. Podľa vedca by lekári vďaka prostasínu mohli identifikovať jedincov so zvýšeným rizikom cukrovky a rakoviny a ponúknuť im preventívne opatrenia.
Dáta, na ktorých sú zistenia založené, ale vedci získali iba od ľudí z jedného mesta, a nemusia sa preto vzťahovať na širšiu populáciu. Upozornili tiež na skutočnosť, že hladinu prostasínu merali zo mrazenej krvi odobratej iba raz. V štúdii tiež neboli schopní rozlišovať medzi rôznymi typmi cukrovky.