SME
Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Hliva vám pomôže chudnúť a chrániť srdce

Ak chcete zostať dlho mladí a zdraví, zaraďte do svojho jedálneho lístka hlivu ustricovú. Lekári hovoria, že jej hodnotu ešte stále nevieme dosť dobre oceniť. Pritom ide o hubu, ktorá je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá a diétna, je dostupná po celý ..

FOTO - ARCHÍV SME

Ak chcete zostať dlho mladí a zdraví, zaraďte do svojho jedálneho lístka hlivu ustricovú. Lekári hovoria, že jej hodnotu ešte stále nevieme dosť dobre oceniť. Pritom ide o hubu, ktorá je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá a diétna, je dostupná po celý rok.

Obsahuje až 90 percent vody, málo tukov a minimum kalórií, takže je vhodná pri všetkých redukčných diétach. Hliva je významným zdrojom aminokyselín, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré chránia ľudský organizmus pred pôsobením toxických látok. Neobsahuje cholesterol, naopak, znižuje jeho hladinu v krvi. Predpokladá sa tiež, že plodnice tejto huby obsahujú látky s protirakovinovým účinkom. Hliva ustricová je príbuzná japonskej drevokaznej huby šii-take. Japonci ju pestujú stáročia a pre jej účinky ju nazvali elixírom života. Vláknina je protisklerotickým činiteľom, bráni tvorbe žlčových kameňov a pokladá sa za prevenciu aj pri vzniku rakoviny hrubého čreva a pri srdcovocievnych chorobách.

Cesnaková hliva
(recept MUDr. Igora Bukovského)

Potrebujete: 500 g hlivy, 1 hlavičku cesnaku, 200 ml mrazenej lahôdkovej kukurice, 2 lyžice margarínu, 200 ml celozrnnej strúhanky, zeleninový vývar, 2 lyžice chrenovej omáčky, soľ

Hlivu rozobranú na klobúčiky namočíme na 1-2 minúty do vriacej vody a po vybratí položíme do vymastenej ohňovzdornej nádoby. Medzi klobúčiky hlivy zamiešame prekrojené strúčiky cesnaku a kukuricu. V stredne veľkej panvici pripravíme omáčku na zaliatie hlivy: Na margaríne opražíme celozrnnú strúhanku a keď začne voňať, postupne ju zalievame zeleninovým vývarom alebo vodou, až kým dostaneme konzistenciu redšej kaše. Omáčku posolíme a pridáme do nej chrenovú omáčku. Touto omáčkou zalejeme hlivu, zakryjeme a upečieme v rúre do zmäknutia húb (asi 40 minút). Možno podávať so zeleninovým šalátom aj bez prílohy.

Hlivové tatárske bifteky
(recept dr. A. Ginterovej)

Pri tejto úprave jedla možno využiť práve hlúbiky, samozrejme aj plodnice. Umyté hlúbiky zomelieme na mäsovom mlynčeku, posolíme a pomaly udusíme na troške tuku do mäkka.

Ak treba, podlievame vodou a často miešame. Do vychladnutej zmesi pridáme surový žĺtok, kečup, horčicu, rascu, mletú pálivú a sladkú papriku podľa chuti, mleté čierne korenie, soľ, nadrobno pokrájanú cibuľku a dobre vymiešame. Podávame na hriankach s cesnakom. (uj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 25 115
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 462
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 967
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 171
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 046
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 729
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 882
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 661
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 632
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Slovensko otestujú celoplošne cez víkend (minúta po minúte)

Počas pilotnej fázy plošného testovania otestovali 140 945 ľudí.

v popredí vpravo premiér Igor Matovič, v pozadí sprava minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister obrany Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniel Zmeko na brífingu s novinármi počas prestávky zasadnutia Ústredného krízového štábu.
Viliam Turan na archívnej fotografii.
Komentár Petra Schutza

Do análov hlavným vchodom

Ani päťtisíc odhalených v predpremiére nedáva odpoveď na záhadu, že načo je dobré plošné testovanie.

Peter Schutz