
Foto – Krvné skupiny a oddelená strava (IKAR)

Stráviteľnosť potravín je individuálna aj medzi jednotlivcami rovnakej krvnej skupiny.

Prítomnosť zeleniny v strave je dôležitá pre všetky krvné skupiny.
Mnohí poznáme stav, keď sa cítime malátni a unavení a pritom nie sme vyčerpaní telesným či duševným zaťažením alebo nedostatkom odpočinku. Aj odborníci by sa v takom prípade pozreli na stravovacie návyky. Množstvo a najmä zloženie, ako aj dávkovanie potravy nedodáva iba energiu a stavebné látky, ale vplýva na celkový stav organizmu, ktorý príjem potravy vždy zaťažuje.
Dokonca aj pravidlá zdravého stravovania či delenia stravy nemusia byť zárukou, že organizmus dostatočne šetríme. Od päťdesiatych rokov je dokázané, že pacienti reagovali na jednotnú „šetriacu“ stravu rozdielne. Niektorým diéta prospela, iným poškodila. Americký lekár Dr. James D‘Adamo našiel súvislosti – rozdielne reakcie na potraviny v závislosti od krvných skupín. Jeho syn Dr. Peter D‘Adamo vo výskume pokračoval a dospel k systému poznatkov. Potraviny rozdelil do troch hlavných skupín, na ideálne, ktoré organizmu prospievajú, neutrálne, nemajúce žiaden vplyv, a „škodlivé“, ktoré zhoršia stav, prispejú k malátnosti, problémom s trávením aj s hmotnosťou.
Náročné úlohy krvi
Krv je akoby transportným zariadením, ktoré nielen roznáša kyslík a živiny do tkanív a odnáša odpadové látky, ale obsahuje aj rozličné protilátky. Tieto sú súčasťou imunitného systému a priľnú na štruktúry cudzích teliesok a pôvodcov chorôb. Tieto neskôr imunitný systém ľahšie identifikuje a zneškodní.
Krvné skupiny 0, A, B alebo AB sa odlišujú najmä povrchovou štruktúrou červených krviniek, antigénov. Aj preto môžu rozdielne reagovať na rovnaké podnety, pri kontakte pri transfúzii krvi môže vzniknúť prudká reakcia antiteliesok.
Rozdielna znášanlivosť potravín spočíva vo vývoji ľudstva a jeho meniacich sa životných podmienkach a zdrojoch potravy. Tráviaci aparát, látková premena a imunitný systém boli takto stavané vždy pred nové úlohy.
Z pôvodnej skupiny 0 vznikli postupne tri nové skupiny, ktoré sa lepšie prispôsobili životným podmienkam. Tým sa menil aj imunitný systém. Ten si môže zameniť jemu menej prijateľné potravinové bielkoviny lektíny za antigén inej krvnej skupiny. Takáto obranná reakcia privodí poruchy trávenia a spomalenie metabolizmu.
Vývoj krvných skupín
Krvná skupina 0 sa objavila u našich predchodcov – lovcov v Afrike pred 40 000 rokmi. Ich základ stravy tvorilo mäso, preto ľudia s touto skupinou majú najmenšie problémy s jeho trávením.
Krvná skupina A sa objavila pred 25 000 – 15 000 rokmi u usadených skupín, ktorí od lovu prešli k obrábaniu pôdy. Obilniny a rastlinná strava sa stali hlavnou zložkou potravy. Rozšírila sa z afrických saván cez Áziu do Európy.
Krvná skupina B vznikla pred 15- až 10-tisíc rokmi v oblasti Himalájí a Indie v drsnejšom podnebí s nepravidelným stravovaním. To obsahovalo vo veľkej miere fermentované mliečne produkty ako jogurt, kefír, tvaroh. Ľudia boli vystavení nepriazni počasia. Aj dnes sú ľudia s touto krvnou skupinou najodolnejší proti prechladnutiu. B skupina bola dlho typická pre obyvateľov juhovýchodnej Ázie a stepí Euroázie.
Najmladšia je skupina AB, existuje iba 1000–1200 rokov a tým, že sa objavila neskoro, je aj najzriedkavejšia. Vznikla miešaním skupiny A oby- vateľov východnej a strednej Európy s B skupinou Mongolov počas sťahovania národov. Vyhovuje im zmiešaná strava, ale ich tráviaci trakt je menej odolný, než v čistých skupinách A alebo B. Odolnejší však majú imunitný systém a ochranu pred reumatickými chorobami a alergiami.
Nároky krvnej skupiny 0
Vyššia koncentrácia žalúdočnej kyseliny je prispôsobená na trávenie bielkovín, naj- lepšie spracuje mäso, morské ryby. Kravské mlieko a mliečne výrobky môžu spôsobiť problémy. Vápnik treba dodávať v inej forme – listová a koreňová zelenina, brokolica, orechy.
Komplikované je aj trávenie komplexných cukrov, menej vhodné sú obilniny a výrobky z nich, lebo lepok, glutén, narúša metabolizmus inzulínu a bráni optimálnej premene živín. Negatívny vplyv môžu zapríčiniť aj zemiaky, niektoré strukoviny, napríklad šošovica, fazuľa. K vyváženému stravovaniu prispeje konzumácia čerstvého ovocia, okrem kyslých druhov.
Požiadavky krvnej skupiny A
So živočíšnymi bielkovinami si poradí horšie, než prechádzajúca. Koncentrácia žalúdočnej kyseliny je nižšia a živiny obsiahnuté v mäse sa premieňajú horšie na energiu, ukladajú sa ako tukové rezervy. Mlieko a niektoré výrobky okrem jogurtov pôsobia tiež negatívne, lepšie je získať zdroj bielkovín zo sójových produktov.
Dobrým doplnkom sú sladkovodné ryby pre nízky podiel väzivového tkaniva. Ryža a obilné produkty, okrem pšenice, sú vhodným druhom potravy. Nepriaznivo pôsobia aj zemiaky a niektoré druhy fazule spôsobujú nadváhu a iné problémy.
Rastlinná strava s výnimkou rajčín aj podvedome privádza mnohých ľudí s touto krvnou skupinou na cestu vegetariánstva.
Potreby krvnej skupiny B
Táto kategória by sa s nadsadením mohla nazývať „všežravcami“, pri konzumovaní pestrej stravy zvyčajne nemávajú problémy. Živiny však spracúvajú tak efektívne, že to môže priniesť až nadváhu. Okrem plesňových a tavených syrov dobre spracúvajú mlieko a mliečne výrobky, aj ryby a mäso, hydinové a zvlášť kuracie mäso môže priniesť problémy.
Ľudia s touto krvnou skupinou dobre znášajú aj zemiaky, strukoviny a obilniny, pohánka, kukurica a šošovica však negatívne vplývajú na hladinu krvného cukru, pšenica a raž nedostatočnou látkovou premenou sa ukladajú vo forme tukových rezerv.
Rastlinná potrava poskytuje aj tejto krvnej skupine dobrý stravovací základ, vyzdvihnúť treba najmä hlúboviny, rajčiny svojimi lektínmi nie sú najlepšie.
Kompromisná krvná skupina AB
Podobne ako pre skupinu A platí obmedzenie konzumovania mäsa a hydiny, lebo tráviaci systém sa zbytočne zaťažuje. Konzumácia mliečnych a sójových výrobkov ako aj rýb pokryje potreby na bielkoviny.
Zo zelenín platí obmedzenie pre pohánku, kukuricu, niektoré fazule. Pšenica by neprospela jedine tým, ktorí sa chcú zbaviť nadváhy. Okrem reďkovky je dobre stráviteľná aj všetka zelenina. Ovocie s vyšším obsahom vitamínu C, okrem kyslých pomarančov, je mimoriadne prospešné. Vyhnúť sa treba viac než u iných skupín dráždivým príchutinám, koreninám a octovým dressingom.
(ľš)