SME
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Rozkoše a experimenty so šálkou čaju

O tom, ako človek objavil, že listy čajovníka majú naňho pozoruhodný účinok, existujú iba neisté dohady. Známe sú dve staré čínske legendy. Podľa prvej z roku 2737 pred naším letopočtom si čínsky cisár Chen-Nung sám varil vodu, spadli mu do nej lístky ...


V starej Číne si celé desaťročia nedokázali predstaviť život bez čaju.



O tom, ako človek objavil, že listy čajovníka majú naňho pozoruhodný účinok, existujú iba neisté dohady. Známe sú dve staré čínske legendy. Podľa prvej z roku 2737 pred naším letopočtom si čínsky cisár Chen-Nung sám varil vodu, spadli mu do nej lístky čajovníka a on zistil, že tak vznikol lahodný a povzbudzujúci nápoj. Druhá legenda hovorí o čínskom Bodhidharmovi, ktorý pri meditácii zaspal a pri prebudení sa tak rozčúlil, že si odrezal očné viečka a zahodil ich. Neskôr si všimol, že z nich vyrástol krík, ktorého listy zaháňali únavu. Do Európy sa čaj dostal v roku 1610 a od začiatku mal slávnych nadšených prívržencov aj odporcov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najprv si pozrieť obchod

Pri hľadaní dobrého čaju by sme si mali najprv zbežne prezrieť obchod a sledovať, ako je čaj uložený – či sa v tom istom obchode nepredáva alebo dokonca nemelie aj káva, či sa tam nefajčí. Necháme si ukázať najlepšie kvality čaju, ale aj bežné druhy, aby sme mohli posúdiť rozsah ponuky. Väčšina obchodníkov sa špičkovým čajom vyhýba, pretože sú drahé, vyžadujú väčšie investície, blokujú kapitál a záujem o ne je kolísavý.

Ako ho odkladať

Čaj si zaslúži byť uchovávaný primeraným spôsobom. Ľahko zachytáva cudzie vône a zápachy, preto je nutné zásoby odkladať v hermeticky uzavretých, najlepšie kovových alebo keramických nádobách. Odkladať čaj v sklených dózach so zabrúsenou zátkou je vhodné, len ak sú vyrobené z veľmi tmavého skla, pretože čaj na svetle prekvapujúco rýchle stráca arómu. Dať čaj do polyetylénového alebo mikroténového vrecúška môžeme nanajvýš na krátky prenos. Renomované firmy používajú špeciálne trojvrstvové vrecúška. Čaj sa pri skladovaní neustále mení, najmä v čerstvo urobených várkach badať rýchlu zmenu, po ktorej sa čaj ustáli a často i zlepší.

Skryť Vypnúť reklamu

Zelené a nízkofermentované čaje treba spotrebovať do niekoľkých mesiacov. Správne skladovaný čierny čaj si môže uchovať kvalitu aj niekoľko rokov.

Najlepšia je klasická procedúra

Ako je ľahké dobrý čaj pripraviť, tak ľahké je ho aj pokaziť. Na jednoduchej klasickej procedúre čínskeho pôvodu, trochu vylepšenej Angličanmi, už ťažko čokoľvek vylepšiť:

m Čajovú konvicu treba predhriať: naplníme ju asi do štvrtiny vriacou vodou a potom s ňou točíme 20-30 sekúnd.

m Vodu vylejeme a do kanvice ihneď nasypeme odvážené množstvo čaju (obvykle 2,5 g na šálku s obsahom okolo 200 ml).

m Konvicu prikryjeme a necháme stáť asi 20 sekúnd, aby para zmäkčila čajové lístky.

m Vodu zatiaľ ohrejeme k varu a vlejeme do kanvice.

m Zamiešame obsah kanvice a necháme čaj luhovať: čaje typu Fannings a Dust najviac 1-2 minúty, zlomkové čaje (BOP) 3 minúty, celolistové čaje (FOP) 5 minút, čaje Oolongy fermentované nad 60 % 7 minút, zelené čaje 1-3 minúty, biele čaje 7 minút, biele čaje typu Yin Zhen 15 a viac minút. (Podľa knihy Karla Valtera

Skryť Vypnúť reklamu

Vše o čaji pro čajomily) – ea

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Crème de la crème po slovensky
  3. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  6. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  8. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  9. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  10. Po Slovensku na motorke
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 674
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 107
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 026
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 255
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 080
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 522
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 624
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 5 936
  9. Po Slovensku na motorke 5 509
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 955
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 9 h

Neprehliadnite tiež

Prečo by mali deti chodiť skoro spať.


15. jún
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax počas tretej fázy klinických testov v Londýne.

Do konca roka chce vyrobiť 150 miliónov vakcín.


14. jún
Ilustračné foto.

Objasnili úlohu doteraz neznámeho proteínu s označením FAM110A.


TASR 9. jún