SME

Rozkoše a experimenty so šálkou čaju

O tom, ako človek objavil, že listy čajovníka majú naňho pozoruhodný účinok, existujú iba neisté dohady. Známe sú dve staré čínske legendy. Podľa prvej z roku 2737 pred naším letopočtom si čínsky cisár Chen-Nung sám varil vodu, spadli mu do nej lístky ...


V starej Číne si celé desaťročia nedokázali predstaviť život bez čaju.



O tom, ako človek objavil, že listy čajovníka majú naňho pozoruhodný účinok, existujú iba neisté dohady. Známe sú dve staré čínske legendy. Podľa prvej z roku 2737 pred naším letopočtom si čínsky cisár Chen-Nung sám varil vodu, spadli mu do nej lístky čajovníka a on zistil, že tak vznikol lahodný a povzbudzujúci nápoj. Druhá legenda hovorí o čínskom Bodhidharmovi, ktorý pri meditácii zaspal a pri prebudení sa tak rozčúlil, že si odrezal očné viečka a zahodil ich. Neskôr si všimol, že z nich vyrástol krík, ktorého listy zaháňali únavu. Do Európy sa čaj dostal v roku 1610 a od začiatku mal slávnych nadšených prívržencov aj odporcov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najprv si pozrieť obchod

Pri hľadaní dobrého čaju by sme si mali najprv zbežne prezrieť obchod a sledovať, ako je čaj uložený – či sa v tom istom obchode nepredáva alebo dokonca nemelie aj káva, či sa tam nefajčí. Necháme si ukázať najlepšie kvality čaju, ale aj bežné druhy, aby sme mohli posúdiť rozsah ponuky. Väčšina obchodníkov sa špičkovým čajom vyhýba, pretože sú drahé, vyžadujú väčšie investície, blokujú kapitál a záujem o ne je kolísavý.

Ako ho odkladať

Čaj si zaslúži byť uchovávaný primeraným spôsobom. Ľahko zachytáva cudzie vône a zápachy, preto je nutné zásoby odkladať v hermeticky uzavretých, najlepšie kovových alebo keramických nádobách. Odkladať čaj v sklených dózach so zabrúsenou zátkou je vhodné, len ak sú vyrobené z veľmi tmavého skla, pretože čaj na svetle prekvapujúco rýchle stráca arómu. Dať čaj do polyetylénového alebo mikroténového vrecúška môžeme nanajvýš na krátky prenos. Renomované firmy používajú špeciálne trojvrstvové vrecúška. Čaj sa pri skladovaní neustále mení, najmä v čerstvo urobených várkach badať rýchlu zmenu, po ktorej sa čaj ustáli a často i zlepší.

SkryťVypnúť reklamu

Zelené a nízkofermentované čaje treba spotrebovať do niekoľkých mesiacov. Správne skladovaný čierny čaj si môže uchovať kvalitu aj niekoľko rokov.

Najlepšia je klasická procedúra

Ako je ľahké dobrý čaj pripraviť, tak ľahké je ho aj pokaziť. Na jednoduchej klasickej procedúre čínskeho pôvodu, trochu vylepšenej Angličanmi, už ťažko čokoľvek vylepšiť:

m Čajovú konvicu treba predhriať: naplníme ju asi do štvrtiny vriacou vodou a potom s ňou točíme 20-30 sekúnd.

m Vodu vylejeme a do kanvice ihneď nasypeme odvážené množstvo čaju (obvykle 2,5 g na šálku s obsahom okolo 200 ml).

m Konvicu prikryjeme a necháme stáť asi 20 sekúnd, aby para zmäkčila čajové lístky.

m Vodu zatiaľ ohrejeme k varu a vlejeme do kanvice.

m Zamiešame obsah kanvice a necháme čaj luhovať: čaje typu Fannings a Dust najviac 1-2 minúty, zlomkové čaje (BOP) 3 minúty, celolistové čaje (FOP) 5 minút, čaje Oolongy fermentované nad 60 % 7 minút, zelené čaje 1-3 minúty, biele čaje 7 minút, biele čaje typu Yin Zhen 15 a viac minút. (Podľa knihy Karla Valtera

SkryťVypnúť reklamu

Vše o čaji pro čajomily) – ea

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 414
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 755
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 435
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 144
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 886
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu