SME
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Rozkoše a experimenty so šálkou čaju

O tom, ako človek objavil, že listy čajovníka majú naňho pozoruhodný účinok, existujú iba neisté dohady. Známe sú dve staré čínske legendy. Podľa prvej z roku 2737 pred naším letopočtom si čínsky cisár Chen-Nung sám varil vodu, spadli mu do nej lístky ...


V starej Číne si celé desaťročia nedokázali predstaviť život bez čaju.



O tom, ako človek objavil, že listy čajovníka majú naňho pozoruhodný účinok, existujú iba neisté dohady. Známe sú dve staré čínske legendy. Podľa prvej z roku 2737 pred naším letopočtom si čínsky cisár Chen-Nung sám varil vodu, spadli mu do nej lístky čajovníka a on zistil, že tak vznikol lahodný a povzbudzujúci nápoj. Druhá legenda hovorí o čínskom Bodhidharmovi, ktorý pri meditácii zaspal a pri prebudení sa tak rozčúlil, že si odrezal očné viečka a zahodil ich. Neskôr si všimol, že z nich vyrástol krík, ktorého listy zaháňali únavu. Do Európy sa čaj dostal v roku 1610 a od začiatku mal slávnych nadšených prívržencov aj odporcov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najprv si pozrieť obchod

Pri hľadaní dobrého čaju by sme si mali najprv zbežne prezrieť obchod a sledovať, ako je čaj uložený – či sa v tom istom obchode nepredáva alebo dokonca nemelie aj káva, či sa tam nefajčí. Necháme si ukázať najlepšie kvality čaju, ale aj bežné druhy, aby sme mohli posúdiť rozsah ponuky. Väčšina obchodníkov sa špičkovým čajom vyhýba, pretože sú drahé, vyžadujú väčšie investície, blokujú kapitál a záujem o ne je kolísavý.

Ako ho odkladať

Čaj si zaslúži byť uchovávaný primeraným spôsobom. Ľahko zachytáva cudzie vône a zápachy, preto je nutné zásoby odkladať v hermeticky uzavretých, najlepšie kovových alebo keramických nádobách. Odkladať čaj v sklených dózach so zabrúsenou zátkou je vhodné, len ak sú vyrobené z veľmi tmavého skla, pretože čaj na svetle prekvapujúco rýchle stráca arómu. Dať čaj do polyetylénového alebo mikroténového vrecúška môžeme nanajvýš na krátky prenos. Renomované firmy používajú špeciálne trojvrstvové vrecúška. Čaj sa pri skladovaní neustále mení, najmä v čerstvo urobených várkach badať rýchlu zmenu, po ktorej sa čaj ustáli a často i zlepší.

Skryť Vypnúť reklamu

Zelené a nízkofermentované čaje treba spotrebovať do niekoľkých mesiacov. Správne skladovaný čierny čaj si môže uchovať kvalitu aj niekoľko rokov.

Najlepšia je klasická procedúra

Ako je ľahké dobrý čaj pripraviť, tak ľahké je ho aj pokaziť. Na jednoduchej klasickej procedúre čínskeho pôvodu, trochu vylepšenej Angličanmi, už ťažko čokoľvek vylepšiť:

m Čajovú konvicu treba predhriať: naplníme ju asi do štvrtiny vriacou vodou a potom s ňou točíme 20-30 sekúnd.

m Vodu vylejeme a do kanvice ihneď nasypeme odvážené množstvo čaju (obvykle 2,5 g na šálku s obsahom okolo 200 ml).

m Konvicu prikryjeme a necháme stáť asi 20 sekúnd, aby para zmäkčila čajové lístky.

m Vodu zatiaľ ohrejeme k varu a vlejeme do kanvice.

m Zamiešame obsah kanvice a necháme čaj luhovať: čaje typu Fannings a Dust najviac 1-2 minúty, zlomkové čaje (BOP) 3 minúty, celolistové čaje (FOP) 5 minút, čaje Oolongy fermentované nad 60 % 7 minút, zelené čaje 1-3 minúty, biele čaje 7 minút, biele čaje typu Yin Zhen 15 a viac minút. (Podľa knihy Karla Valtera

Skryť Vypnúť reklamu

Vše o čaji pro čajomily) – ea

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  3. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  4. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  3. Budúcnosť M&A v Európe
  4. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  5. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  6. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  7. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  10. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 783
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 489
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 847
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 106
  5. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 068
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 667
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 612
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 522
  9. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 419
  10. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 396
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minúta po minúte: Hygienici spresnili podmienky pre terasy v reštauráciách

Potrebujeme zmenu prístupu, vyzvala prezidentka politikov.

Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič prichádzajú na tlačovú konferenciu v Prezidentskom paláci.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Čo nám hovorí Matovič? Máme sa obávať?

Premiér dnes sľúbil zmenu komunikácie.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ilustračné foto