Pri chrípke a nachladnutí mnohí z nás siahajú po horúcom vývare alebo čaji s medom. V nákupnom košíku sa zrazu objaví niekoľko druhov ovocia, koreňová zelenina a najmä zázvor.
Práve používanie zázvoru, alebo po slovensky ďumbieru, má v tradičnej i alternatívnej medicíne dlhú históriu.
Okrem chrípky sa používa napríklad aj pri podpore trávenia alebo na zníženie nevoľnosti.
Je to iba pálivý účinok zázvoru, ktorý v nás vzbudzuje pocit, že nám pomáha v boji proti chorobe, alebo toto korenie môže mať naozaj vplyv na naše zdravie?
Tieto otázky si kládli aj vedci z Leibnizovho inštitútu pre biológiu potravinových systémov na Technickej univerzite v Mníchove.
V novej štúdii, ktorú uverejnil odborný časopis Molecular Nutrition & Food Research, načrtli, ako látky zo zázvoru môžu interagovať s imunitným systémom.