Ide najmä o vitamíny A, B, C. U fajčiarov je táto spotreba vyššia. Podľa odporúčania hlavného hygienika SR Ivana Rovného, by si mal v tomto období človek stravou priebežne dopĺňať vitamíny a minerály.
Vitamín A sa nachádza napríklad v mrkve, paradajkách, malinách. marhuliach, masle, rybách. Vitamín C je v ovocí, ako sú čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice, ďalej v zelenine konkrétne v paprike, karfiole, keli, kalerábe, paradajkách, zemiakoch. Vitamín E obsahujú rastlinné tuky a oleje, orechy, obilné klíčky. Rovný doplnil, že veľmi účinným antioxidantom je lykopén obsiahnutý v paradajkách a červenom melóne.
Strava v letných mesiacoch má byť ľahko stráviteľná s nižšou energetickou hodnotou. Mala by pozostávať z celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín. Rovný radí v lete uprednostniť varenie, dusenie, pečenie pri spracovaní potravín pred vyprážaním, fritovaním.
Pri vysokej teplote vzduchu dochádza k dehydratácii organizmu, zahusťuje sa krv, čo má za následok možné poruchy funkcie prakticky všetkých telesných orgánov. Tým sa podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného zvyšuje riziko srdcových i mozgových cievnych príhod. V súvislosti s tropickými horúčavami odporúča obyvateľom prijímať dostatočné množstvo tekutín.
Organizmus človek stráca potením, močom, stolicou a dýchaním denne približne tri litre vody, ktorú treba doplniť. Rovný neodporúča piť minerálne vody s vysokým obsahom sodíka (Na). Podľa neho osoby liečené napríklad na kardiovaskulárne, obličkové, metabolické ochorenia si musia množstvo tekutín regulovať.
Najvhodnejšími tekutinami na uhasenie smädu sú voda, bylinkové a ovocné čaje, minerálne vody, zriedené 100-percentné ovocné šťavy. Malo by sa obmedziť pitie kávy, pretože má dehydratačný účinok. Neodporúča sa pitie veľmi studených nápojov. Obmedziť by sa mala aj konzumácia alkoholických nápojov.