SME

Bylinky známe i neznáme

Ligurček pomáha v kuchyni aj v posteli

Poznáte ligurček? Ak si pridávate do každej polievky maggi alebo vegetu, potom ho určite poznáte.

Dobré je však mať túto bylinku v čerstvom stave, vtedy je chuť a vôňa každého jedla ešte lepšia. Ligurček si môžeme vysadiť aj na balkóne, je trvácna rastlina. Ak ju máme v záhradke, narastie až do dvojmetrovej výšky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetky časti ligurčeka majú typickú, spočiatku sladkú, neskôr horko aromatickú vôňu i chuť.

Na čo všetko ho môžeme použiť:

  • Čerstvé alebo sušené listy i koreň pridávame do mäsového vývaru, k dusenému mäsu, syru.
  • Čerstvým listom koreníme omáčky, šaláty, polievky, zeleninové jedlá, hydinu a ryby. Pridávame ho i do masla a bryndze.
  • Čaj z ligurčeka má vynikajúcu pikantnú chuť.
  • Semená môžeme vylúhovať v alkohole, osladíme cukrom, pridávame do likérov, rozdrvené do chleba a pečiva.

Liečivé účinky:

SkryťVypnúť reklamu
  • má vysoký obsah vitamínov
  • odvar sa používa ako diuretikum na odvodnenie a vylučovanie škodlivých látok z tela
  • zlepšuje obeh krvi
  • pôsobí dehydratačne, podporuje uvoľňovanie vody z organizmu
  • má odhlieňovacie účinky
  • posilňuje organizmus, najmä nervovú a svalovú sústavu, zlepšuje činnosť srdca
  • pôsobí tiež ako mierne afrodiziakum.

Pozor: Nesmie sa používať v tehotenstve a pri obličkových ťažkostiach.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 408
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 094
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 743
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 427
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 138
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 872
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 239
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu