Berlín 7. februára (TASR) - Najnovšie odporúčanie odborníkov na správnu výživu pochádza z doby kamennej a znie: jedzte viac mäsa. Americkí vedci z univerzity vo West Lafayete, štát Indiana, sú presvedčení, že ľudia z paleolitu by odporučili to isté - a mali by pravdu, píše dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt.
Dnešný človek by však nemal konzumovať hocijaké mäso, ale mäso hovädzie, antilopie, srnčie, losie a rôzne druhy rýb. Práve tieto druhy mäsa obsahujú presne vyváženú zmes tukov, ktorá ľuďom neškodí.
Odborníci na zdravú výživu už dávno tvrdia, že zdravá strava by mala obsahovať vyvážené množstvo esenciálnych mastných kyselín. Analýza zvyškov mäsitých jedál spred 10.000 rokov ukázala, že práve pokrmy predvekého človeka toto kritérium spĺňali.
"Pomer nasýtených a nenasýtených kyselín v mäse divokých zvierat úplne zodpovedá najnovším odporúčaniam Americkej spoločnosti pre zdravé srdce," tvrdi dietológ Bruce Watkiden.
Ide o to, aby sa zvýšila konzumácia tukov, označovaných ako omega 3, ktoré obsahujú niektoré druhy rýb. Častá prítomnosť týchto látok v strave môže zabrániť vzniku obávaných ochorení srdca a ciev, zdôrazňujú bádatelia.
Predpoklady dietológov potvrdil aj nedávny antropologický výskum medzi kmeňmi, ktoré sa aj na začiatku 21.storočia stravujú ako ich predkovia v praveku. U Nanamijutov na Aljaške, austrálskych aborigénov a príslušníkov afrického kmeňa Kung lekári objavujú len veľmi zriedkavo vysokú hladinu cholesterolu, cukrovku, obezitu či poškodenie srdca a ciev.
jč dem