SME

Je tu čas dovoleniek, čas instantných polievok

Aj vaše deti sú po prázdninách presvedčené, že polievka z vrecka je chutnejšia ako babičkina? Na raňajky paštéta z konzervy, na obed polievka z vrecúška, mäso z konzervy, prášková zemiaková kaša a k tomu instatná omáčka. Potom bábovka z prášku a nakoniec

V kempingu či na chalupe sa v lete snažíme príprave jedla venovať čo najmenej času. S instantnými pokrmami to však netreba príliš preháňať, rôzne ich prísady podľa lekárov ohrozujú naše zdravie. FOTO - ARCHÍV SME

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj vaše deti sú po prázdninách presvedčené, že polievka z vrecka je chutnejšia ako babičkina? Na raňajky paštéta z konzervy, na obed polievka z vrecúška, mäso z konzervy, prášková zemiaková kaša a k tomu instatná omáčka. Potom bábovka z prášku a nakoniec instantné capuccino. Čo môže byť rýchlejšie a chutnejšie ako obed na dovolenke, pýta sa kuchár z reklamy s červenými líčkami? Veríte mu? Instantným a práškovým jedlám sa asi nevyhneme. Utiekame sa k nim najmä počas dovoleniek, ak nemáme na reštaurácie a nechceme tráviť hodiny pri sporáku.

SkryťVypnúť reklamu

Môže nás to nejako ohroziť?

"Ak takto jeme výnimočne, trebárs niekoľko dní na dovolenke v zahraničí a pritom si dožičíme ovocie a zeleninu, nič sa nestane. Čerstvé zeleninové šaláty a veľa ovocia je však nevyhnutnosť. Pri častejšej frekvencii a kumulácii instantných prípravkov však svoje zdravie doslova ohrozujeme," tvrdí internistka MUDr. Viera Baranová.

Sušené pokrmy totiž obsahujú veľa skrytých prísad, ako sú konzervačné látky, farbivá, emulgátory, zahusťovadlá, syntetické antioxidanty.

Deti by sme mali od instantných jedál ušetriť. Takéto slané a pikantné jedlá im rýchlo zachutia a ich zatiaľ neskazené chuťové poháriky si na ne môžu rýchlo navyknúť. Nielen to, môžu im doslova uškodiť.

Deťom vôbec, dospelým opatrne

Rodičia by mali dávať veľký pozor, aby dehydrované či instantné polievky a podobné pokrmy deti radšej nejedli. Hojne používaný glutamát sodný, chuťové činidlo, ktoré sa pridáva takmer do všetkých polievkových mixov, konzervovaných pokrmov a najmä čínskych výrobkov, môže vyvolať bolesti hlavy či tlak na hrudníku, potenie, nepokoj. "Deťom do troch rokov je kvôli možným neurologickým problémom strava obohatená glutamátom sodným striktne zakázaná," hovorí MUDr. Pavla Myslíková.

SkryťVypnúť reklamu

Ani dospelým neprospievajú. Tí, čo často konzumujú instantné jedlá, ubúdajú vitamíny B skupiny, predovšetkým B6 pyridoxín. Nedostatok vitamínu B6 sa prejavuje svalovými kŕčmi, najmä v lýtkach, nevoľnosťou, chudokrvnosťou, zabúdaním, trasením viečok, depresiami.

Neznamená to, že musíte mať kalkulačku v rukách, keď si na dovolenke varíte rýchly obed, ale určite nezaškodí zamyslieť sa nad tým.

Aditívam v potravinách sa dnes už asi nevyhneme, treba však voliť potraviny tak, aby sa na našom stole nehromadili.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 461
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 242
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 079
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 846
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 468
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 164
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 937
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 134
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu