SME
Sobota, 3. jún, 2023 | Meniny má Karolína

Ako sa menili chute za tisícročia

Je prekvapujúce, ako málo sa zmenili stravovacie zvyklosti počas minulého tisícročia. Všetky dramatické zmeny nastali prakticky za posledných sto rokov. Odborníci zo združenia Zdravá výživa nedávno porovnali stravovanie v minulosti, súčasnosti a nahliadl

Aj v stravovaní očakáva svet globalizácia. Navlas rovnaké jedlá vo fast-foodoch vytláčajú národné kuchyne. Na propagáciu jedného z nich sa zaviazal aj nemecký futbalový brankár Oliver Kahn. FOTO - REUTERS

i aj do budúcnosti.

V čase, keď sa začínalo prvé tisícročie, sa na našom území pestovali všetky druhy obilnín. Jedol sa najmä hrach, šošovica a bôb, koreňová zelenina, kapusta, repa a cesnak.

Slovania sú často v historických prameňoch označovaní ako konzumenti polievok, kaší a kvasených jedál. Zvyčajne jedli placky z nekysnutého cesta a len na slávnostné príležitosti sa pripravovalo pečivo a chlieb z kysnutého cesta. Pôvodným koláčom bol napríklad chlieb, potretý zvrchu medom a posypaný makom. Okrem sladkého a kyslého mlieka sa pilo aj pivo, slávna medovina a alkoholické nápoje zo šťavy stromov. Príchod kočovných kmeňov obohatil trochu fádnu slovanskú kuchyňu o typickú maďarskú praženú cibuľu a dal tak základ takým populárnym jedlám, ako sú guláš a perkelt - ale tiež vyššie riziko rakoviny hrubého čreva.

Podobný ráz stravovania sa zachoval až do prelomu 19. a 20. storočia, keď ešte stále v kuchyni prevažovali varené jedlá z obilnín a strukovín.

Až dvadsiate storočie výrazne zmenilo náš životný štýl. Hromadné stravovanie čiastočne nahradilo domácu kuchyňu, uplatnili sa nové technológie v konzervovaní i úprave potravín a svet sa zblížil vo všetkých smeroch. Aj slovenský jedálny lístok zasiahli trendy v rozvinutých krajinách - v pozitívnom aj negatívnom význame.

"Naša strava je síce bohatá, ale mala by byť kvalitnejšia," tvrdí RNDr. Emil Ginter, odborník na zdravú výživu. "Muži kedysi umierali kvôli vojnám a teraz zomierajú prevažne na srdcovo-cievne ochorenia."

Rovnako, ako v ostatných odvetviach, aj v stravovaní očakáva svet globalizácia. Budú sa vraj stierať rozdiely medzi národnými kuchyňami, ľudové jedlá sa paradoxne stanú luxusnými a budú patriť do vybraných reštaurácií. Stravovanie väčšiny obyvateľov bude založené na takzvanej fastfood strave, pričom sa predpokladá široký sortiment polotovarov a predpripravenej stravy.

(uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zvládnuť zápal močových ciest bez antibiotík?
  2. Palubná jednotka Shell EETS otvára európske hranice
  3. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  4. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
  5. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem
  6. Dovolenkový raj kúsok za hranicami
  7. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  8. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  1. Slováci milujú grilovanie s rodinou a priateľmi, ukázal prieskum
  2. Z vernostných kariet Terno a Kraj sa stávajú už aj platobné
  3. Čítanie vytvára pre vaše deti bezpečný prístav!
  4. dm sa zameriava na ženské zdravie
  5. Generácie Y a Z budú musieť dlhšie pracovať a viac sporiť
  6. Ako si správne vybrať sporiaci účet?
  7. HYPONÁJOM, odložte hypotéku a svoj nový byt splácajte už teraz
  8. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  1. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 15 032
  2. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 068
  3. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 7 430
  4. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 6 788
  5. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 4 938
  6. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 4 111
  7. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 3 411
  8. Tesco v Levoči otvára jedinečnú predajňu 3 078
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Keby politici čítali, nemuseli by sme sa čudovať, aké nezmysly sú schopní navrhnúť.


2. jún
Vlado Žuffa pred hradom Uhrovec.

Nadšenci vdýchli hradom po celom Slovensku nový život.


1. jún

Na cestách zažila aj nebezpečné situácie.


31. máj
Hells Angels v Šamoríne.

Viaceré krčmy podvečer radšej zatvárajú.


17 h
SkryťZatvoriť reklamu