SME
Streda, 22. september, 2021 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Ako sa menili chute za tisícročia

Je prekvapujúce, ako málo sa zmenili stravovacie zvyklosti počas minulého tisícročia. Všetky dramatické zmeny nastali prakticky za posledných sto rokov. Odborníci zo združenia Zdravá výživa nedávno porovnali stravovanie v minulosti, súčasnosti a nahliadl

Aj v stravovaní očakáva svet globalizácia. Navlas rovnaké jedlá vo fast-foodoch vytláčajú národné kuchyne. Na propagáciu jedného z nich sa zaviazal aj nemecký futbalový brankár Oliver Kahn. FOTO - REUTERS

i aj do budúcnosti.

V čase, keď sa začínalo prvé tisícročie, sa na našom území pestovali všetky druhy obilnín. Jedol sa najmä hrach, šošovica a bôb, koreňová zelenina, kapusta, repa a cesnak.

Slovania sú často v historických prameňoch označovaní ako konzumenti polievok, kaší a kvasených jedál. Zvyčajne jedli placky z nekysnutého cesta a len na slávnostné príležitosti sa pripravovalo pečivo a chlieb z kysnutého cesta. Pôvodným koláčom bol napríklad chlieb, potretý zvrchu medom a posypaný makom. Okrem sladkého a kyslého mlieka sa pilo aj pivo, slávna medovina a alkoholické nápoje zo šťavy stromov. Príchod kočovných kmeňov obohatil trochu fádnu slovanskú kuchyňu o typickú maďarskú praženú cibuľu a dal tak základ takým populárnym jedlám, ako sú guláš a perkelt - ale tiež vyššie riziko rakoviny hrubého čreva.

Podobný ráz stravovania sa zachoval až do prelomu 19. a 20. storočia, keď ešte stále v kuchyni prevažovali varené jedlá z obilnín a strukovín.

Až dvadsiate storočie výrazne zmenilo náš životný štýl. Hromadné stravovanie čiastočne nahradilo domácu kuchyňu, uplatnili sa nové technológie v konzervovaní i úprave potravín a svet sa zblížil vo všetkých smeroch. Aj slovenský jedálny lístok zasiahli trendy v rozvinutých krajinách - v pozitívnom aj negatívnom význame.

"Naša strava je síce bohatá, ale mala by byť kvalitnejšia," tvrdí RNDr. Emil Ginter, odborník na zdravú výživu. "Muži kedysi umierali kvôli vojnám a teraz zomierajú prevažne na srdcovo-cievne ochorenia."

Rovnako, ako v ostatných odvetviach, aj v stravovaní očakáva svet globalizácia. Budú sa vraj stierať rozdiely medzi národnými kuchyňami, ľudové jedlá sa paradoxne stanú luxusnými a budú patriť do vybraných reštaurácií. Stravovanie väčšiny obyvateľov bude založené na takzvanej fastfood strave, pričom sa predpokladá široký sortiment polotovarov a predpripravenej stravy.

(uj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odpady nad zlato
  2. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  3. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  5. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  7. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  8. Znalec slovenského brandy
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  3. Odpady nad zlato
  4. Schneider Electric má podporiť VELUX v uhlíkovej neutralite
  5. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  6. Znalec slovenského brandy
  7. Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov
  8. Projekt KRAJa na podporu včelárov priniesol svoju úrodu
  9. Prečo čakať, keď teraz je najvyšší čas vykurovať eko-vedome?
  10. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 154
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 789
  3. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 110
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 612
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 031
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 882
  7. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 2 793
  8. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 715
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 321
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 148
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Igor Matovič.

Nájomné byty boli kľúčovou témou Sme rodina aj pred voľbami.


2 h
Šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík počas brífingu k aktuálnej epidemiologickej situácii.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 403-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 589 obetí.


a 4 ďalší 16 h

Akciu nazvanú Konzervatívny summit svojim príhovorom otvoril Boris Kollár. Takí skrátka konzervatívci sú.


Skryť Zatvoriť reklamu