Zdravá pečeň funguje ako výkonná továreň: produkuje proteíny, enzýmy aj žlč, no zároveň skladuje látky, ktoré sa neskôr premenia na energiu. Pracuje ako filter, pretože zachytáva liečivá a odpadové látky v krvi, ktoré sa následne vylučujú.
No aj sofistikovaná továreň sa môže pokaziť. Napríklad, pri stukovatení sa v pečeni začnú hromadiť tuky, ktoré postupne nahrádzajú zdravé bunky. Práve táto diagnóza trápi čoraz viac pacientov.
"Keď bol Prometeus pripútaný na skale a orol mu z pečene vždy niečo odzobol, asi nebol vystavený takým cudzorodým a toxickým vplyvom, ako sme dnes my. Pečeň mu cez noc dorástla," hovorí pre SME hepatológ MAREK RÁC , primár Internej kliniky Fakultnej nemocnice Nitra.
Vysvetľuje, že toxické prostredie sa vyvinulo už v čase, keď vznikali mestské aglomerácie.
"Vtedy si nikto nemyslel, že je zdraviu prospešné, aby sme sa presúvali pešo. Dnes už v rámci nielen medicínskej obce uvažuje aj nad tým, ako konštruovať obydlia, ako dávať dokopy územné celky, aby sa ľudia museli efektívne hýbať."
V texte sa dočítate:
- Ako pečeň ohrozujú nadváha a obezita.
- Aké sú príznaky stukovatenia pečene.
- Či môže mať stukovatenú pečeň aj štíhly človek.
- Či je v našich končinách spojená nadváha s chudobou.
- Akú potravinu by do svojho nákupného košíka nikdy nevložil.
- Ako je možné, že za posledných štyridsať rokov enormne narástol počet pacientov s rakovinou pečene.
- Či ochorenia pečene trápia čoraz viac aj mladších ľudí.
- Akú liečbu dnes máme pre pacientov s ochoreniami pečene.
- Či sa darí pacientom s ochoreniami pečene zmeniť svoj životný štýl.
- Či nás zachránia lieky typu Ozempic a či si môžeme zničiť pečeň aj nadužívaním liekov a výživových doplnkov.
Nedávno sme sa s hepatológom Ľubomírom Skladaným rozprávali o tom, ako pitie alkoholu ovplyvňuje našu pečeň. Mnohí odborníci však upozorňujú, že pečeň ohrozujú aj nadváha a obezita. Je to pravda?
Toto tvrdenie platí. Dnes, aspoň v našom geopolitickom a kultúrnom kontexte so všetkými politickými aj ekonomickými špecifikami, máme dve časté príčiny chorôb pečene, ktoré sa navyše kombinujú a potenciujú.
Na jednej strane je to alkoholová steatóza (stukovatenie, pozn. red.) pečene, na druhej je stukovatenie, ktoré súvisí s metabolickou dysfunkciou, ktorá priamo súvisí s inzulínovou rezistenciou, spája sa teda s cukrovkou, obezitou, metabolickým syndrómom. Ide o poškodenie pečene nadbytočným tukom.
Pre lekárov a zdravotníkov všeobecne tuk nie je iba energeticky rizikový substrát, ktorý so sebou nesie kalórie. Je to aj hormonálne a zápalovo aktívne tkanivo, ktoré, ak je v nadbytku, nesie so sebou určité dôsledky a môže poškodiť cieľové orgány.
Ak je tuk v nadbytku a príliš dlho, tak sa to prejaví poškodením (takzvaná lipotoxicita, pozn. red.). To platí pre pečeň na sto percent.
Keď hovoríme o obezite, často sa rozprávame o tom, ako môžu trpieť kĺby alebo že môže viesť k cukrovke druhého typu. Málokedy nám napadne, že nadváha a obezita môžu ohrozovať aj našu pečeň. Ako je to možné?
Pečeň je pomerne veľký orgán, ktorý má nielen metabolické funkcie, ale aj regulačné.
Je továrňou na energetické substráty a ich syntézu. Okrem toho funguje aj ako detoxikačná továreň, ktorá všetko, čo treba eliminovať, zmetabolizuje - rozloží do nejakej podoby, ktorú vieme následne jednoducho vylúčiť.
Navyše je to dôležitý regulačný orgán pri metabolických procesoch. Určuje, ako sa využijú substráty, ktoré sa dostanú do nášho tela. Jej podstatnou vlastnosťou je aj to, že reguluje mnohé imunitné deje. Veľkým podielom tak zasahuje do všetkých regeneračných procesov.
Ovplyvňuje fungovanie svalov, tukového tkaniva a keďže je centrom metabolizmu, tak určuje, ako naložíme s rozličnými energetickými substrátmi.
Pečeň pri energetickom nadbytku produkuje tuk a keďže je v nadbytku, tak sa ukladá v orgánoch a tkanivách. A to aj v takých, kde sa za normálnych okolností vyskytuje len v malom množstve. Preto je pečeň pri obezite a cukrovke postihnutá steatózou - stukovatením.
Ako často sa stretávate s pacientmi, ktorí trpia stukovatením pečene v dôsledku obezity?
Je to veľmi sugestívna otázka. Keď sa pozriete okolo seba, voľakedy sme mali v triede na základnej škole jedno obézne dieťa. Dnes však treba dať za pravdu štatistikám, podľa ktorých má 60 percent dospelej európskej populácie nadváhu a obezitu. Platí to aj pre Slovensko.
Postihnutie je také enormné, že hovoríme o epidémii obezity. A ruka v ruke s ňou idú cukrovka a všetky ochorenia, ktoré súvisia so zlým životným štýlom alebo s metabolickou dysfunkciou. Čiže nielen infarkty, cievne mozgové príhody, rakoviny, ale aj pečeňové cirhózy.
V 90 percentách považujeme tieto prípady za preventabilné choroby pečene. Znamená to, že ide o predčasné úmrtia, ktorým by sme vedeli zabrániť, ak by sme vedeli do celého procesu včas vstúpiť, upozorniť pacientov na riziká a spraviť nápravné opatrenia.

Tiež to znamená, že 90 percentám pacientom by sme vedeli skvalitniť život a zabrániť tomu, aby mali ochorenie, ktoré ich ohrozuje na zdraví a živote.
Pravda je však taká, že asi 80 percent obéznych pacientov bude mať steatózu pečene. Obezita a cukrovka sa navyše spájajú s jej zápalovou formou, steatohepatitídou.
Aké sú príznaky stukovatenia pečene? Obmedzuje nejako pacienta, ktorý ním trpí?
Tieto ochorenia bežia desiatky rokov nepoznane. Akékoľvek chronické poškodenie pečene sprevádza zápal, či už ide o alkoholovú hepatitídu, metabolickú tukovú/steatohepatitídu, alebo napríklad vírusovú hepatitídu, ktorý ju nejakým spôsobom poškodzuje a to vedie k regeneračným a reparačným dejom.
Keď je však poškodenia a zápalu priveľa, nastáva takzvané jazvovatenie, teda fibróza - tuhnutie alebo tvrdnutie pečene. Ak je fibróznych vlákien príliš, vtedy je pečeň štrukturálne zmenená a tento stav označujeme ako cirhózu.
Obdobie dlhotrvajúcich zápalových poškodení, opakovaných, vracajúcich sa vzplanutí a odoznení môže trvať roky. Dovtedy nemusíte vidieť žiadne príznaky.
Samozrejme, existujú ľudia, ktorým náhodne zistia zvýšené pečeňové testy, ide o signál, že niečo s pečeňou nie je v poriadku. Často sa niečo odkryje vďaka ultrazvuku, kde sa zistí, že daný človek má zvýšenú echogenitu tkaniva pečene. Znamená to, že tam má viac tuku, teda znova signál, že pečeň nevyzerá zdravo. Inokedy lekár náhodou zachytí nejakú inú indíciu, rizikový signál, ktoré mu naznačujú, že s pečeňou niečo nie je v poriadku,

Väčšinou však o tom ľudia ani netušia, že ich pečeň ticho a nepoznane trpí. Sú často vyšetrovaní pre akékoľvek iné choroby: pre vysoký krvný tlak, po infarkte, mozgovej cievnej príhode, nádory, cukrovku.
Pečeň je dlho fungujúcim a rezistentným orgánom, ktorého porucha sa často prejaví až pri zlyhávaní.
Môže mať stukovatenú pečeň aj štíhly človek?
Áno, môže. Existuje totiž pojem viscerálna obezita. Dôležité je totiž aj to, kde máte nadbytočné tukové tkanivo naakumulované. A o aký tuk ide. Je rozdiel, či je to podkožné tukové tkanivo alebo je nahromadený vo vnútorných orgánoch. Ten má negatívny vplyv na funkciu uvedených orgánov.
Pôsobí zápalovo a má úzky a priamy vzťah nielen so srdcovo-cievnym postihnutím aterosklerózou, k vysokému krvnému tlaku, cukrovke, ale aj blízko k nádorom a pečeňovej cirhóze.
Keď máte tuk uložený v podkoží a ste fyzicky aktívny a zdatný, nepredstavuje to až také dramatické zdravotné riziko. Ale keď viscerálna obezita postihuje svaly, srdce, pankreas, pečeň či výstelku cievy, takzvaný endotel, môže to mať vážne dôsledky.
Obezita je totiž komplexná a chronická choroba, ktorá má vážne zdravotné dôsledky a vedie k zhoršeniu kvality života a nepochybne aj k jeho skráteniu.
Sú ľudia, ktorí vyzerajú štíhlo, ale majú dramatickú vnútornú obezitu. Vidieť to niekedy na prekvapivých magneticko-rezonančných skenoch. Na prvý pohľad na snímkach nevidíte, že by mal pacient nejaký problém. No potom vidíte, že možno až 30 percent objemu a hmotnosti jeho pečene tvorí tuk.
Potom treba pátrať, či je "metabolicky zdravý", alebo nie. Či nemá cukrovku, inzulínovú rezistenciu, aký je jeho životný štýl a či má dostatok pohybovej aktivity.
Existujú aj ochorenia, ktoré dokážu spôsobiť výrazné stukovatenie pečene. Napríklad hepatitída typu C, geneticky podmienená Wilsonova choroba a ďalšie metabolické poškodenia.
Preto treba uvažovať o tom, či má pacient metabolicky podmienené stukovatenie pečene na podklade metabolickej dysfunkcie, alebo či je príčina iná a ide len o sekundárny prejav.
Štíhli ľudia asi často predpokladajú, že sú zdraví a ani im nenapadne, že by mohli mať problém so stukovatením pečene.
Je to tak. Odborne už ani nehovoríme stukovatenie pečene. Táto diagnóza sa dnes po novom volá steatotická choroba pečene asociovaná s metabolickou dysfunkciou. Je to pomerne dlhý názov, no vyjadruje všetky atribúty, ktoré chceme, aby boli v diagnóze zahrnuté.
Slovné spojenie tuková choroba pečene sa už nepoužíva, pretože obsahuje slovo "tuk" alebo v angličtine "fat", a to sa dnes považuje za body shaming.