Teplé letné počasie prináša mnoho radostí, veď kto by si neužíval pohodu pri vode alebo pokojný oddych niekde v závetrí v tieni. Chystanie rodinného košíka s jedlom to však môže skomplikovať. Rezne, majonézové šaláty, ale aj ovocie môžu byť pod slnečnými lúčmi dosť zradné.
Vari nikto si nechce pokaziť leto salmonelózou alebo inou nepríjemnou chorobou. Aj preto si posúvame rôzne rady a tipy, ako sa im vyhnúť. Mnohé z nich však môžu byť zavádzajúce.
V texte odborníci odpovedajú na to, či treba mať obavy z majonézy, aj na domnienky o tom, ktoré potraviny a nápoje nás zaručene ochladia.
V texte sa dočítate:
- Čo je za letnými otravami jedlom.
- Aké bezpečné je nechať jedlo bez majonézy pri izbovej teplote.
- Čo je najväčším rizikom pri používaní chladiaceho boxu.
- Či môžete ísť hneď po jedle plávať.
- Či pomáha s ochladením zmrzlina.
- Čo si dať namiesto chladeného piva či ľadovej kávy.
Tvrdenie: Majonéza je hlavný vinník letných otráv
To rozhodne nie je, tvrdí nutričná poradkyňa Judita Tkáčová.
Tvrdí, že problematické môžu byť všetky potraviny, ktoré nie sú správne skladované alebo sa s nimi manipuluje bez dodržiavania základných hygienických zásad.
Špeciálne upozorňuje na melóny, ktoré sú v letnom období častou príčinou salmonelózy. Pozor by ste si mali dávať najmä na tie narezané. Pri reze môže nôž premiestniť baktériu z povrchu melóna do jeho vnútra.

„Takto prekrojený melón sa následne „smaží“ pol dňa niekde na trhovisku pri vysokých teplotách, zatiaľ čo baktérie sa množia. Preto odporúčam kupovať melóny v celku a radšej podstúpiť riziko, že nebudú vyzerať podľa našich predstáv, než riskovať, že strávime polovicu letných prázdnin na záchode,“ hovorí expertka na výživu.
Eva Jóžeffiová z Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) tiež upozorňuje, že rizikové môžu byť aj pokrmy so surovými alebo nedostatočne tepelne spracovanými vajcami, hydinovým mäsom, surovým nepasterizovaným mliekom a výrobkami z neho, surovými rybami, kontaminovanou vodou a neumytým ovocím a zeleninou.
Výsledok: Je to mýtus.
Tvrdenie: Jedlo bez majonézy zvládne izbovú teplotu
Neplatí to. Jóžeffiová z ÚVZ vysvetľuje, že ak sú uvarené pokrmy ponechané v izbovej teplote, mikroorganizmy, ktoré prežili varenie, sa začnú množiť alebo produkovať toxín.

„Čím dlhší je interval medzi tepelným spracovaním a konzumáciou, tým je riziko väčšie. Pokrmy je nutné uchovávať buď v teplom stave (okolo 60 °C) alebo v chlade (pod 5 °C),“ hovorí odborníčka.
Tkáčová dopĺňa, že majonézové jedlá sú rizikové pre možnú kontamináciu baktériami spôsobujúcimi salmonelózu či listeriózu. Problém však súvisí skôr zlou hygienickou praxou ako s teplom, ktoré však množenie baktérií napomáha. A to sa týka aj nemajonézových jedál.
„Veľmi rizikové sú napríklad aj uvarená ryža či cestoviny ponechané dlho pri izbovej teplote,“ upozorňuje.
Nielen v letných mesiacoch sa odporúča hotové jedlá čo najskôr schladiť a dať do chladničky. Pri bežnej izbovej teplote je to do dvoch hodín od uvarenia, pri vyšších teplotách aj skôr.
Jóžeffiová neodporúča uložiť väčšie množstvo teplých potravín do chladničky, pretože sa v nich môžu namnožiť mikroorganizmy.
Výsledok: Je to mýtus.
Tvrdenie: Jedlo v chladiacom boxe je v bezpečí
Tipy ako rýchlo ochladiť jedlo
- Rozdeľte jedlo na menšie porcie do plytkých nádob, aby sa ochladilo. Dávajte pozor, aby ste potraviny nekontaminovali.
- Tekuté potraviny, ako sú omáčky, často miešajte.
- Použite vodné alebo ľadové kúpele.
- Umožnite vzduchu voľne prúdiť okolo chladenej nádoby. Lepšie je, ak je na stojane ako podlahe.
- Skúste ako prísadu pridať ľad.
Platí to iba čiastočne. Jóžeffiová vysvetľuje, že potraviny musia byť skladované tak, ako je uvedené na obale.
Podľa mikrobiológa Daniela Greena z Columbia University je dôležité, aby chladiaci box dobre tesnil.
„Najrizikovejšie je skladovať v chladiacom boxe surové mäso. Nedovoľte, aby sa zohrialo a zabráňte, aby pretieklo do iných vecí,“ radí.
Ak sa teplota v chladiacom boxe udržiava pod 5 °C a potraviny nie sú po čase spotreby, môžete ich bez starosti zjesť.
Ak je jedlo v boxe na pocit teplé, určite z neho vyhoďte rýchlo sa kaziace položky.
Výsledok: Tvrdenie platí len čiastočne.
Tvrdenie: Ak máme v aute klimatizáciu, nepotrebujeme chladiaci box
Neverte tomu, ak nemáte klímu nastavenú na chladničkové teploty, hovorí s úsmevom výživová špecialistka Tkáčová.
Klimatizácia totiž zabezpečuje bežnú izbovú teplotu, ktorá nie je vhodná na skladovanie hotových jedál alebo potravín vyžadujúcich chlad.
Jóžeffiová pripomína, že ak sa potraviny skladujú pri izbovej teplote, mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo. Rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje pri teplote pod 5 °C.
Výsledok: Je to mýtus.
Tvrdenie: Plávať môžeme až hodinu po jedle
Poradná skupina Amerického Červeného kríža v roku 2011 preskúmala všetky vedecké dôkazy a konštatovala, že nič nenasvedčuje tomu, že jedlo pred plávaním predstavuje riziko utopenia.
Na webe tiež uvádza, že jedenie pred plávaním nemá žiadny vplyv na plavecký výkon a má minimálne vedľajšie účinky v niekoľkých rôznych časových intervaloch po jedle.
Lekár Charles Smith z fakultnej nemocnice arkansaskej univerzity tvrdí, že ak ide o rekreačné plávanie, môžete ísť do vody hneď po najedení. Ak však idete trénovať, radšej aspoň hodinu počkajte, aby ste sa vyhli kŕčom.
Výsledok: Ak neplávate profesionálne, je to mýtus.
Tvrdenie: Zmrzlina pomôže zvládať horúčavu
Profesor aplikovanej výživy ľudí Bohdan Luhovyy z kanadskej Mount Saint Vincent University poukazuje na to, že hlavnými zložkami väčšiny zmrzlinových výrobkov sú mliečny tuk a cukor.

„Keď sa začnú rozkladať, chladivý účinok sa zníži. Mliečny tuk a cukor produkujú v tele teplo, a keď je vonku horúco, toto dodatočné teplo nás neochladí, ale má opačný účinok,“ vysvetľuje výskumník.
Výsledok: Je to mýtus.
Tvrdenie: Na schladenie pomáha pivo
Britský Červený kríž potvrdzuje, že príliš veľa slnka a alkoholických nápojov nie je dobrá kombinácia.
„Alkohol spôsobuje dehydratáciu, ktorá môže byť obzvlášť silná, ak sa vaše telo už snaží chladiť. Pitie môže sťažiť aj dobrý spánok, čo je pri vyšších teplotách už i tak náročné,“ vysvetľuje.
A hoci môžete zaspať rýchlo, pravdepodobne budete mať nekvalitný spánok a zobudíte sa skôr ako zvyčajne.
Ak by ste zvažovali vymeniť pivo trebárs za ľadovú kávu, vedzte, že je rovnako močopudná. Aby ste stratu tekutín spôsobenú diuretickým účinkom kompenzovali, ÚVZ odporúča piť kávu s nealkoholickým nápojom.
Naopak, teplé nápoje a pikantné jedlá môžu spustiť potenie, ktoré pomáha telo ochladzovať.
Výsledok: Je to mýtus.