SME

Letné mýty o jedle: Majonéza nie je najväčší strašiak. Pozor si dajte na melón

Ako sa schladiť a skladovať jedlo.

Zmrzlina v lete ochladí len zdanlivo.Zmrzlina v lete ochladí len zdanlivo. (Zdroj: ADOBE STOCK)

Teplé letné počasie prináša mnoho radostí, veď kto by si neužíval pohodu pri vode alebo pokojný oddych niekde v závetrí v tieni. Chystanie rodinného košíka s jedlom to však môže skomplikovať. Rezne, majonézové šaláty, ale aj ovocie môžu byť pod slnečnými lúčmi dosť zradné.

Vari nikto si nechce pokaziť leto salmonelózou alebo inou nepríjemnou chorobou. Aj preto si posúvame rôzne rady a tipy, ako sa im vyhnúť. Mnohé z nich však môžu byť zavádzajúce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V texte odborníci odpovedajú na to, či treba mať obavy z majonézy, aj na domnienky o tom, ktoré potraviny a nápoje nás zaručene ochladia.

SkryťVypnúť reklamu

Tvrdenie: Majonéza je hlavný vinník letných otráv

To rozhodne nie je, tvrdí nutričná poradkyňa Judita Tkáčová.

Tvrdí, že problematické môžu byť všetky potraviny, ktoré nie sú správne skladované alebo sa s nimi manipuluje bez dodržiavania základných hygienických zásad.

Špeciálne upozorňuje na melóny, ktoré sú v letnom období častou príčinou salmonelózy. Pozor by ste si mali dávať najmä na tie narezané. Pri reze môže nôž premiestniť baktériu z povrchu melóna do jeho vnútra.

Súvisiaci článok Z dovolenky si nemusíte priniesť len magnetku. Ako sa vyhnúť horúčke dengue či brušnému týfusu? Čítajte 

„Takto prekrojený melón sa následne „smaží“ pol dňa niekde na trhovisku pri vysokých teplotách, zatiaľ čo baktérie sa množia. Preto odporúčam kupovať melóny v celku a radšej podstúpiť riziko, že nebudú vyzerať podľa našich predstáv, než riskovať, že strávime polovicu letných prázdnin na záchode,“ hovorí expertka na výživu.

SkryťVypnúť reklamu

Eva Jóžeffiová z Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) tiež upozorňuje, že rizikové môžu byť aj pokrmy so surovými alebo nedostatočne tepelne spracovanými vajcami, hydinovým mäsom, surovým nepasterizovaným mliekom a výrobkami z neho, surovými rybami, kontaminovanou vodou a neumytým ovocím a zeleninou.

Výsledok: Je to mýtus.

Tvrdenie: Jedlo bez majonézy zvládne izbovú teplotu

Neplatí to. Jóžeffiová z ÚVZ vysvetľuje, že ak sú uvarené pokrmy ponechané v izbovej teplote, mikroorganizmy, ktoré prežili varenie, sa začnú množiť alebo produkovať toxín.

Súvisiaci článok Zápach nemusí vždy znamenať, že potravina je pokazená. Ale dokáže nos odhaliť salmonelu? Čítajte 

„Čím dlhší je interval medzi tepelným spracovaním a konzumáciou, tým je riziko väčšie. Pokrmy je nutné uchovávať buď v teplom stave (okolo 60 °C) alebo v chlade (pod 5 °C),“ hovorí odborníčka.

Tkáčová dopĺňa, že majonézové jedlá sú rizikové pre možnú kontamináciu baktériami spôsobujúcimi salmonelózu či listeriózu. Problém však súvisí skôr zlou hygienickou praxou ako s teplom, ktoré však množenie baktérií napomáha. A to sa týka aj nemajonézových jedál.

SkryťVypnúť reklamu

„Veľmi rizikové sú napríklad aj uvarená ryža či cestoviny ponechané dlho pri izbovej teplote,“ upozorňuje.

Nielen v letných mesiacoch sa odporúča hotové jedlá čo najskôr schladiť a dať do chladničky. Pri bežnej izbovej teplote je to do dvoch hodín od uvarenia, pri vyšších teplotách aj skôr.

Jóžeffiová neodporúča uložiť väčšie množstvo teplých potravín do chladničky, pretože sa v nich môžu namnožiť mikroorganizmy.

Výsledok: Je to mýtus.

Tvrdenie: Jedlo v chladiacom boxe je v bezpečí

Platí to iba čiastočne. Jóžeffiová vysvetľuje, že potraviny musia byť skladované tak, ako je uvedené na obale.

Podľa mikrobiológa Daniela Greena z Columbia University je dôležité, aby chladiaci box dobre tesnil.

„Najrizikovejšie je skladovať v chladiacom boxe surové mäso. Nedovoľte, aby sa zohrialo a zabráňte, aby pretieklo do iných vecí,“ radí.

SkryťVypnúť reklamu

Ak sa teplota v chladiacom boxe udržiava pod 5 °C a potraviny nie sú po čase spotreby, môžete ich bez starosti zjesť.

Ak je jedlo v boxe na pocit teplé, určite z neho vyhoďte rýchlo sa kaziace položky.

Výsledok: Tvrdenie platí len čiastočne.

Tvrdenie: Ak máme v aute klimatizáciu, nepotrebujeme chladiaci box

Neverte tomu, ak nemáte klímu nastavenú na chladničkové teploty, hovorí s úsmevom výživová špecialistka Tkáčová.

Klimatizácia totiž zabezpečuje bežnú izbovú teplotu, ktorá nie je vhodná na skladovanie hotových jedál alebo potravín vyžadujúcich chlad.

Jóžeffiová pripomína, že ak sa potraviny skladujú pri izbovej teplote, mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo. Rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje pri teplote pod 5 °C.

Výsledok: Je to mýtus.

SkryťVypnúť reklamu

Tvrdenie: Plávať môžeme až hodinu po jedle

Poradná skupina Amerického Červeného kríža v roku 2011 preskúmala všetky vedecké dôkazy a konštatovala, že nič nenasvedčuje tomu, že jedlo pred plávaním predstavuje riziko utopenia.

Na webe tiež uvádza, že jedenie pred plávaním nemá žiadny vplyv na plavecký výkon a má minimálne vedľajšie účinky v niekoľkých rôznych časových intervaloch po jedle.

Lekár Charles Smith z fakultnej nemocnice arkansaskej univerzity tvrdí, že ak ide o rekreačné plávanie, môžete ísť do vody hneď po najedení. Ak však idete trénovať, radšej aspoň hodinu počkajte, aby ste sa vyhli kŕčom.

Výsledok: Ak neplávate profesionálne, je to mýtus.

Tvrdenie: Zmrzlina pomôže zvládať horúčavu

Profesor aplikovanej výživy ľudí Bohdan Luhovyy z kanadskej Mount Saint Vincent University poukazuje na to, že hlavnými zložkami väčšiny zmrzlinových výrobkov sú mliečny tuk a cukor.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Ochorieť môžete aj v lete. Viete, kde na vás číhajú vírusy, baktérie a parazity? Čítajte 

„Keď sa začnú rozkladať, chladivý účinok sa zníži. Mliečny tuk a cukor produkujú v tele teplo, a keď je vonku horúco, toto dodatočné teplo nás neochladí, ale má opačný účinok,“ vysvetľuje výskumník.

Výsledok: Je to mýtus.

Tvrdenie: Na schladenie pomáha pivo

Britský Červený kríž potvrdzuje, že príliš veľa slnka a alkoholických nápojov nie je dobrá kombinácia.

„Alkohol spôsobuje dehydratáciu, ktorá môže byť obzvlášť silná, ak sa vaše telo už snaží chladiť. Pitie môže sťažiť aj dobrý spánok, čo je pri vyšších teplotách už i tak náročné,“ vysvetľuje.

A hoci môžete zaspať rýchlo, pravdepodobne budete mať nekvalitný spánok a zobudíte sa skôr ako zvyčajne.

Ak by ste zvažovali vymeniť pivo trebárs za ľadovú kávu, vedzte, že je rovnako močopudná. Aby ste stratu tekutín spôsobenú diuretickým účinkom kompenzovali, ÚVZ odporúča piť kávu s nealkoholickým nápojom.

SkryťVypnúť reklamu

Naopak, teplé nápoje a pikantné jedlá môžu spustiť potenie, ktoré pomáha telo ochladzovať.

Výsledok: Je to mýtus.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  2. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  7. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  8. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 10 473
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 941
  3. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 6 439
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 393
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 090
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 107
  7. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 589
  8. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 4 336
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu