SME
Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Upečte si doma celozrnný chlieb

V regáloch mnohých obchodov často natrafíte na karamelom zafarbený biely chlieb, ktorý má ďaleko od celozrnnosti. Zostáva však možnosť, že si ho upečiete sami. Príprava chleba je skôr namáhavá, ako zložitá. Ak ste chlieb ešte nepiekli, veľmi pravdepodobn

FOTO

V regáloch mnohých obchodov často natrafíte na karamelom zafarbený biely chlieb, ktorý má ďaleko od celozrnnosti. Zostáva však možnosť, že si ho upečiete sami. Príprava chleba je skôr namáhavá, ako zložitá. Ak ste chlieb ešte nepiekli, veľmi pravdepodobne sa vám prvý nepodarí práve ukážkovo.

Na prípravu používajte len kvalitné suroviny - hľadajte ich v predajniach s racionálnou výživou.

Čo potrebujete:

1 kg múky (polohrubá, môžete skombinovať aj hladkú so špaldovou v pomere 3:1 v neprospech špaldovej), 150 g sušených pšeničných klíčkov, 150 g pšeničných otrúb, 100 g mierne rozomletých ľanových semien (môžu byť aj nepomleté), 2 kocky droždia,

1 polievková lyžica soli, 9 dcl vlažnej vody

Ideálne je miesiť cesto v drevenej mise, drevo si vie dobre poradiť s udržaním tepla počas fázy kysnutia. Osvedčila sa aj miska-rýchlokyska, čo je nádoba určená na kysnutie cesta.

Ako to urobíte:

Do vlažnej vody dajte droždie a rozmiešajte. Do múky primiešajte lyžicu soli, klíčky, otruby, ľanové semienka. Pomaly prilievajte vlažnú vodu, v ktorej je rozmiešané droždie. Teraz nasleduje spomínaná najťažšia fáza - miesenie cesta. Počítajte najmenej s desiatimi minútami pomerne namáhavého zápasenia s cestom, ktoré postupne mení konzistenciu. Najskôr sa lepí na všetko, čoho sa dotkne, postupne sa však stáva kompaktným. Keď už drží viac spolu ako o okraje misky, máte zamiesené.

Vymiesené cesto v miske posypte múkou, aby sa neprilepilo na utierku. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť. Misku s kysnúcim cestom nechajte v teplej miestnosti asi hodinu.

Potom z neho vyformujte bochník alebo bochníky, môžete skúsiť aj žemličky.

Môžete ho upiecť v rúre alebo v remoske. Keď pečiete v plynovej alebo elektrickej rúre, cesto vložte do studenej. Výsledok bude rovnako dobrý. Chlieb nechajte piecť 50 minút, potom remosku alebo rúru vypnite a pol hodinu nechajte chlebík odpočívať vnútri. Po hodine a dvadsiatich minútach prvý raz otvorte remosku alebo rúru a bochníky nechajte chladnúť.

Zdroj: vesely.blog.sme.sk .

FOTO

Podľa starých mám je cesto vymiesené vtedy, keď sa prestane lepiť na ruky. Z vykysnutého cesta vyformujte na pomúčenej ploche bochník alebo bochníky, môžete skúsiť aj žemličky. Fantázii sa medze nekladú.

Po hodine a dvadsiatich minútach prvý raz otvorte remosku alebo rúru a bochníky nechajte chladnúť .FOTO - MIRO VESELÝ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 19 222
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 062
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 153
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 031
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 661
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 371
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 995
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 600
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 314
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 312
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Na Covid zomrú desiatky ľudí denne. Pokles možno očakávať najskôr o dva týždne

Pre koronu zomierajú ľudia s inými ochoreniami, ktorí by inak žili.

V piatok sa na Slovensku urobilo v súvislosti s ochorením Covid - 19 šestnásť pitiev.

Špeciálny prokurátor Kováčik ide do väzby, rozhodol súd

Súd zobral do väzby aj druhého obvineného Norberta Pakšiho.

Policajná eskorta a príslušníci Národnej kriminálnej agentúry privádzajú vysokého postaveného policajného funkcionára Norberta Pakšiho a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na pojednávanie na Špecializovaný trestný súd v Pezinku.
Podcast Dobré Ráno.
Komentár Zuzany Kepplovej

Tak prrr! Neleteli sme na Mars

Ľudia ukázali ochotu a dôveru. Pokaziť to vždy môže nedostatok pokory lídrov.

Zuzana Kepplová.