SME
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Upečte si doma celozrnný chlieb

V regáloch mnohých obchodov často natrafíte na karamelom zafarbený biely chlieb, ktorý má ďaleko od celozrnnosti. Zostáva však možnosť, že si ho upečiete sami. Príprava chleba je skôr namáhavá, ako zložitá. Ak ste chlieb ešte nepiekli, veľmi pravdepodobn

FOTO

V regáloch mnohých obchodov často natrafíte na karamelom zafarbený biely chlieb, ktorý má ďaleko od celozrnnosti. Zostáva však možnosť, že si ho upečiete sami. Príprava chleba je skôr namáhavá, ako zložitá. Ak ste chlieb ešte nepiekli, veľmi pravdepodobne sa vám prvý nepodarí práve ukážkovo.

Na prípravu používajte len kvalitné suroviny - hľadajte ich v predajniach s racionálnou výživou.

Čo potrebujete:

1 kg múky (polohrubá, môžete skombinovať aj hladkú so špaldovou v pomere 3:1 v neprospech špaldovej), 150 g sušených pšeničných klíčkov, 150 g pšeničných otrúb, 100 g mierne rozomletých ľanových semien (môžu byť aj nepomleté), 2 kocky droždia,

1 polievková lyžica soli, 9 dcl vlažnej vody

Ideálne je miesiť cesto v drevenej mise, drevo si vie dobre poradiť s udržaním tepla počas fázy kysnutia. Osvedčila sa aj miska-rýchlokyska, čo je nádoba určená na kysnutie cesta.

Ako to urobíte:

Do vlažnej vody dajte droždie a rozmiešajte. Do múky primiešajte lyžicu soli, klíčky, otruby, ľanové semienka. Pomaly prilievajte vlažnú vodu, v ktorej je rozmiešané droždie. Teraz nasleduje spomínaná najťažšia fáza - miesenie cesta. Počítajte najmenej s desiatimi minútami pomerne namáhavého zápasenia s cestom, ktoré postupne mení konzistenciu. Najskôr sa lepí na všetko, čoho sa dotkne, postupne sa však stáva kompaktným. Keď už drží viac spolu ako o okraje misky, máte zamiesené.

Vymiesené cesto v miske posypte múkou, aby sa neprilepilo na utierku. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť. Misku s kysnúcim cestom nechajte v teplej miestnosti asi hodinu.

Potom z neho vyformujte bochník alebo bochníky, môžete skúsiť aj žemličky.

Môžete ho upiecť v rúre alebo v remoske. Keď pečiete v plynovej alebo elektrickej rúre, cesto vložte do studenej. Výsledok bude rovnako dobrý. Chlieb nechajte piecť 50 minút, potom remosku alebo rúru vypnite a pol hodinu nechajte chlebík odpočívať vnútri. Po hodine a dvadsiatich minútach prvý raz otvorte remosku alebo rúru a bochníky nechajte chladnúť.

Zdroj: vesely.blog.sme.sk .

FOTO

Podľa starých mám je cesto vymiesené vtedy, keď sa prestane lepiť na ruky. Z vykysnutého cesta vyformujte na pomúčenej ploche bochník alebo bochníky, môžete skúsiť aj žemličky. Fantázii sa medze nekladú.

Po hodine a dvadsiatich minútach prvý raz otvorte remosku alebo rúru a bochníky nechajte chladnúť .FOTO - MIRO VESELÝ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  6. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  8. Lenivý brunch s Muchom
  9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  2. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  3. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  4. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  7. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  10. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 706
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 126
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 370
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 364
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 160
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 084
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 076
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 529
  9. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 335
  10. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 198
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Výstavba plynovodu Nord Stream 2.

Ako prichádzame o zlaté vajce.


28. júl
Rozhovory ZKH: Rastislav Remeta.

Spory medzi silovými zložkami trvajú už týždne.


a 1 ďalší 7 h
Matia Lenická

Ľudská hlúposť je nekompromisná.


28. júl