Upečte si doma celozrnný chlieb

V regáloch mnohých obchodov často natrafíte na karamelom zafarbený biely chlieb, ktorý má ďaleko od celozrnnosti. Zostáva však možnosť, že si ho upečiete sami. Príprava chleba je skôr namáhavá, ako zložitá. Ak ste chlieb ešte nepiekli, veľmi pravdepodobn

FOTO

V regáloch mnohých obchodov často natrafíte na karamelom zafarbený biely chlieb, ktorý má ďaleko od celozrnnosti. Zostáva však možnosť, že si ho upečiete sami. Príprava chleba je skôr namáhavá, ako zložitá. Ak ste chlieb ešte nepiekli, veľmi pravdepodobne sa vám prvý nepodarí práve ukážkovo.

Na prípravu používajte len kvalitné suroviny - hľadajte ich v predajniach s racionálnou výživou.

Čo potrebujete:

1 kg múky (polohrubá, môžete skombinovať aj hladkú so špaldovou v pomere 3:1 v neprospech špaldovej), 150 g sušených pšeničných klíčkov, 150 g pšeničných otrúb, 100 g mierne rozomletých ľanových semien (môžu byť aj nepomleté), 2 kocky droždia,

1 polievková lyžica soli, 9 dcl vlažnej vody

Ideálne je miesiť cesto v drevenej mise, drevo si vie dobre poradiť s udržaním tepla počas fázy kysnutia. Osvedčila sa aj miska-rýchlokyska, čo je nádoba určená na kysnutie cesta.

Ako to urobíte:

Do vlažnej vody dajte droždie a rozmiešajte. Do múky primiešajte lyžicu soli, klíčky, otruby, ľanové semienka. Pomaly prilievajte vlažnú vodu, v ktorej je rozmiešané droždie. Teraz nasleduje spomínaná najťažšia fáza - miesenie cesta. Počítajte najmenej s desiatimi minútami pomerne namáhavého zápasenia s cestom, ktoré postupne mení konzistenciu. Najskôr sa lepí na všetko, čoho sa dotkne, postupne sa však stáva kompaktným. Keď už drží viac spolu ako o okraje misky, máte zamiesené.

Vymiesené cesto v miske posypte múkou, aby sa neprilepilo na utierku. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť. Misku s kysnúcim cestom nechajte v teplej miestnosti asi hodinu.

Potom z neho vyformujte bochník alebo bochníky, môžete skúsiť aj žemličky.

Môžete ho upiecť v rúre alebo v remoske. Keď pečiete v plynovej alebo elektrickej rúre, cesto vložte do studenej. Výsledok bude rovnako dobrý. Chlieb nechajte piecť 50 minút, potom remosku alebo rúru vypnite a pol hodinu nechajte chlebík odpočívať vnútri. Po hodine a dvadsiatich minútach prvý raz otvorte remosku alebo rúru a bochníky nechajte chladnúť.

Zdroj: vesely.blog.sme.sk .

FOTO

Podľa starých mám je cesto vymiesené vtedy, keď sa prestane lepiť na ruky. Z vykysnutého cesta vyformujte na pomúčenej ploche bochník alebo bochníky, môžete skúsiť aj žemličky. Fantázii sa medze nekladú.

Po hodine a dvadsiatich minútach prvý raz otvorte remosku alebo rúru a bochníky nechajte chladnúť .FOTO - MIRO VESELÝ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  7. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  3. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  4. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  5. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  6. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  10. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 24 848
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 20 817
  3. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 19 915
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 17 340
  5. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 15 914
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 647
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 6 878
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 5 078
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 4 955
  10. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 4 685