SME
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Upečte si doma celozrnný chlieb

V regáloch mnohých obchodov často natrafíte na karamelom zafarbený biely chlieb, ktorý má ďaleko od celozrnnosti. Zostáva však možnosť, že si ho upečiete sami. Príprava chleba je skôr namáhavá, ako zložitá. Ak ste chlieb ešte nepiekli, veľmi pravdepodobn

FOTO

V regáloch mnohých obchodov často natrafíte na karamelom zafarbený biely chlieb, ktorý má ďaleko od celozrnnosti. Zostáva však možnosť, že si ho upečiete sami. Príprava chleba je skôr namáhavá, ako zložitá. Ak ste chlieb ešte nepiekli, veľmi pravdepodobne sa vám prvý nepodarí práve ukážkovo.

Na prípravu používajte len kvalitné suroviny - hľadajte ich v predajniach s racionálnou výživou.

Čo potrebujete:

1 kg múky (polohrubá, môžete skombinovať aj hladkú so špaldovou v pomere 3:1 v neprospech špaldovej), 150 g sušených pšeničných klíčkov, 150 g pšeničných otrúb, 100 g mierne rozomletých ľanových semien (môžu byť aj nepomleté), 2 kocky droždia,

1 polievková lyžica soli, 9 dcl vlažnej vody

Ideálne je miesiť cesto v drevenej mise, drevo si vie dobre poradiť s udržaním tepla počas fázy kysnutia. Osvedčila sa aj miska-rýchlokyska, čo je nádoba určená na kysnutie cesta.

Ako to urobíte:

Do vlažnej vody dajte droždie a rozmiešajte. Do múky primiešajte lyžicu soli, klíčky, otruby, ľanové semienka. Pomaly prilievajte vlažnú vodu, v ktorej je rozmiešané droždie. Teraz nasleduje spomínaná najťažšia fáza - miesenie cesta. Počítajte najmenej s desiatimi minútami pomerne namáhavého zápasenia s cestom, ktoré postupne mení konzistenciu. Najskôr sa lepí na všetko, čoho sa dotkne, postupne sa však stáva kompaktným. Keď už drží viac spolu ako o okraje misky, máte zamiesené.

Vymiesené cesto v miske posypte múkou, aby sa neprilepilo na utierku. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť. Misku s kysnúcim cestom nechajte v teplej miestnosti asi hodinu.

Potom z neho vyformujte bochník alebo bochníky, môžete skúsiť aj žemličky.

Môžete ho upiecť v rúre alebo v remoske. Keď pečiete v plynovej alebo elektrickej rúre, cesto vložte do studenej. Výsledok bude rovnako dobrý. Chlieb nechajte piecť 50 minút, potom remosku alebo rúru vypnite a pol hodinu nechajte chlebík odpočívať vnútri. Po hodine a dvadsiatich minútach prvý raz otvorte remosku alebo rúru a bochníky nechajte chladnúť.

Zdroj: vesely.blog.sme.sk .

FOTO

Podľa starých mám je cesto vymiesené vtedy, keď sa prestane lepiť na ruky. Z vykysnutého cesta vyformujte na pomúčenej ploche bochník alebo bochníky, môžete skúsiť aj žemličky. Fantázii sa medze nekladú.

Po hodine a dvadsiatich minútach prvý raz otvorte remosku alebo rúru a bochníky nechajte chladnúť .FOTO - MIRO VESELÝ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 197
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 13 968
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 236
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 053
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 551
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 691
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 575
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 571
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 332
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 226
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Holý sa opäť zatajuje. Buď porušil pravidlá, alebo Britov zavádzal

Na Slovensku pravidlá neporušil, v Anglicku to isté nie je.

Štefan Holý.

Koronavírus na Slovensku: PCR testy odhalili 1 909 nakazených, pribudlo 111 úmrtí (minúta po minúte)

Od začiatku pandémie zomrelo v súvislosti s covidom 3 637 osôb, vyliečilo sa 173 761 ľudí.

Plošné testovanie na Covid-19:Zdravotník odoberá vzorku.

Premiér obhajuje testovanie aj dátami, ktoré neexistujú

Hrozbou pre testovaných môže byť britská mutácia koronavírusu.

Plošné testovanie na Covid: Premiér Matovič oznámil plán Zachráňme spolu životy.
Píše iniciatíva Veda pomáha

Za zlepšenie môžeme my. Vytrvajme (vyhlásenie vedcov)

Otvorenie škôl okamžite, ako to situácia umožní, považujeme za najvyššiu dlhodobú prioritu po záchrane životov.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.