SME

Upečte si doma celozrnný chlieb

V regáloch mnohých obchodov často natrafíte na karamelom zafarbený biely chlieb, ktorý má ďaleko od celozrnnosti. Zostáva však možnosť, že si ho upečiete sami. Príprava chleba je skôr namáhavá, ako zložitá. Ak ste chlieb ešte nepiekli, veľmi pravdepodobn

FOTO

V regáloch mnohých obchodov často natrafíte na karamelom zafarbený biely chlieb, ktorý má ďaleko od celozrnnosti. Zostáva však možnosť, že si ho upečiete sami. Príprava chleba je skôr namáhavá, ako zložitá. Ak ste chlieb ešte nepiekli, veľmi pravdepodobne sa vám prvý nepodarí práve ukážkovo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na prípravu používajte len kvalitné suroviny - hľadajte ich v predajniach s racionálnou výživou.

Čo potrebujete:

1 kg múky (polohrubá, môžete skombinovať aj hladkú so špaldovou v pomere 3:1 v neprospech špaldovej), 150 g sušených pšeničných klíčkov, 150 g pšeničných otrúb, 100 g mierne rozomletých ľanových semien (môžu byť aj nepomleté), 2 kocky droždia,

SkryťVypnúť reklamu

1 polievková lyžica soli, 9 dcl vlažnej vody

Ideálne je miesiť cesto v drevenej mise, drevo si vie dobre poradiť s udržaním tepla počas fázy kysnutia. Osvedčila sa aj miska-rýchlokyska, čo je nádoba určená na kysnutie cesta.

Ako to urobíte:

Do vlažnej vody dajte droždie a rozmiešajte. Do múky primiešajte lyžicu soli, klíčky, otruby, ľanové semienka. Pomaly prilievajte vlažnú vodu, v ktorej je rozmiešané droždie. Teraz nasleduje spomínaná najťažšia fáza - miesenie cesta. Počítajte najmenej s desiatimi minútami pomerne namáhavého zápasenia s cestom, ktoré postupne mení konzistenciu. Najskôr sa lepí na všetko, čoho sa dotkne, postupne sa však stáva kompaktným. Keď už drží viac spolu ako o okraje misky, máte zamiesené.

Vymiesené cesto v miske posypte múkou, aby sa neprilepilo na utierku. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť. Misku s kysnúcim cestom nechajte v teplej miestnosti asi hodinu.

SkryťVypnúť reklamu

Potom z neho vyformujte bochník alebo bochníky, môžete skúsiť aj žemličky.

Môžete ho upiecť v rúre alebo v remoske. Keď pečiete v plynovej alebo elektrickej rúre, cesto vložte do studenej. Výsledok bude rovnako dobrý. Chlieb nechajte piecť 50 minút, potom remosku alebo rúru vypnite a pol hodinu nechajte chlebík odpočívať vnútri. Po hodine a dvadsiatich minútach prvý raz otvorte remosku alebo rúru a bochníky nechajte chladnúť.

Zdroj: vesely.blog.sme.sk .

FOTO

Podľa starých mám je cesto vymiesené vtedy, keď sa prestane lepiť na ruky. Z vykysnutého cesta vyformujte na pomúčenej ploche bochník alebo bochníky, môžete skúsiť aj žemličky. Fantázii sa medze nekladú.

Po hodine a dvadsiatich minútach prvý raz otvorte remosku alebo rúru a bochníky nechajte chladnúť .FOTO - MIRO VESELÝ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 450
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 232
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 826
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 463
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 160
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 923
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 161
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu