SME

Farbivá sú takmer všade, niektorým sa vyhnite

V lete potraviny hýria farbami. Jasnočervená, zelená, tmavomodrá farba rajčín, paprík či čučoriedok je zárukou zdravia, žiarivozelená zmrzlina či oranžová limonáda však až taká úžasná nie je. Skôr naopak.

Aj zmrzlina býva často prifarbovaná. FOTO - ARCHÍV SME

Väčšina z nás však automaticky siahne po krásne oranžovom džúse, ako by si vybrala bezfarebnú malinovku. Jedným z dôvodov pre použitie farbiva je totiž snaha presvedčiť spotrebiteľa o tom, že výrobok obsahuje maximum prírodných látok. Určite dáte prednosť červenému jahodovému jogurtu pred jogurtom mdlej ružovej farby, hoci práve ten môže v skutočnosti obsahovať viac jahôd.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aké farbivá sú vlastne v potravinách?

"Ide o prírodné farbivá vrátane farbív prírodne identických a syntetické farbivá. Na Slovensku v súčasnosti vládne jednoznačný trend ústupu od syntetických farbív už priamo u výrobcov, ale aj v prípade schvaľovania. To znamená, že ani hygienici neodporúčajú používanie syntetických farbív, prípadne odporúčajú zníženie aplikácie syntetických farbív," hovorí riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Milan Kováč.

SkryťVypnúť reklamu

Medzi prírodné farbivá patria napríklad:

antokyany (E 163), ktoré sa nachádzajú v čučoriedkach, malinách, jablkách, brusniciach karotény (E 160 a) sa nachádzajú v žltých, oranžových a červených plodoch chlorofyly a chrorofyliny (E 140) - prírodná zeleň, obsahuje ju žihľava, špenát riboflavín (E 101) - jedno z mála éčok, ktoré je dôležité aj pre naše zdravie, ide totiž o vitamín B2 karamel (E 150) - ide o najpoužívanejšie farbivo, ktoré vzniká zahrievaním cukru, farbia sa ním nealkoholické nápoje, sójová omáčka, sirupy, sladkosti, ale aj biely chlieb, aby pôsobil dojmom tmavého celozrnného výrobku. Syntetické farbivá, ktoré sa pôvodne vyrábali z uhoľného dechtu, sa dnes získavajú z vysoko prečistených ropných produktov. Musia obsahovať minimálne 85 percent čistého farbiva, zvyšok tvoria nečistoty vo forme anorganických solí, zlúčenín kovov a organických látok.

SkryťVypnúť reklamu

Čo musia naši výrobcovia dodržiavať

Potravina môže obsahovať najviac päť farebných zložiek. Farbené potraviny, ktoré sa predávajú nebalené, sa musia podľa potravinového kódexu označiť výveskou, aké farbivá obsahujú. Kde farbivá nenájdete

Farbivá do potravín je zakázané pridávať do technologicky neopracovaných potravín - do mäsa, mlieka, masla, múky a chleba a do potravín na dojčenskú a detskú výživu, do kakaových a čokoládových výrobkov, vaječného žĺtka a výrobkov z neho, do rýb, hydiny, do ovocia, zeleniny, ovocných a zeleninových štiav, zemiakov, húb, rajčinového pretlaku, do špeciálnych džemov, gaštanového pyré, korenín, jedlej soli, vína a vínneho octu.

Náš tip

Farbivá sa vyskytujú najmä v potravinách, ktoré majú nízku výživnú hodnotu, ako sú cukrovinky, gumené bonbóny, lízanky, limonády, zmrzliny, kandizované ovocie, niektoré jogurty, mnohé kompóty, želé výrobky, nepravý losos, rybie ikry. Preto je lepšie vyhnúť sa takýmto umelo farbeným potravinám. Použitie farbiva naznačuje, že pri výrobe nebolo použité ovocie alebo iné prírodné zložky.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 446
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 184
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 153
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 820
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 458
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 158
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 919
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 172
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu