SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Farbivá sú takmer všade, niektorým sa vyhnite

V lete potraviny hýria farbami. Jasnočervená, zelená, tmavomodrá farba rajčín, paprík či čučoriedok je zárukou zdravia, žiarivozelená zmrzlina či oranžová limonáda však až taká úžasná nie je. Skôr naopak.

Aj zmrzlina býva často prifarbovaná. FOTO - ARCHÍV SME

Väčšina z nás však automaticky siahne po krásne oranžovom džúse, ako by si vybrala bezfarebnú malinovku. Jedným z dôvodov pre použitie farbiva je totiž snaha presvedčiť spotrebiteľa o tom, že výrobok obsahuje maximum prírodných látok. Určite dáte prednosť červenému jahodovému jogurtu pred jogurtom mdlej ružovej farby, hoci práve ten môže v skutočnosti obsahovať viac jahôd.

Aké farbivá sú vlastne v potravinách?

"Ide o prírodné farbivá vrátane farbív prírodne identických a syntetické farbivá. Na Slovensku v súčasnosti vládne jednoznačný trend ústupu od syntetických farbív už priamo u výrobcov, ale aj v prípade schvaľovania. To znamená, že ani hygienici neodporúčajú používanie syntetických farbív, prípadne odporúčajú zníženie aplikácie syntetických farbív," hovorí riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Milan Kováč.

Medzi prírodné farbivá patria napríklad:

  • antokyany (E 163), ktoré sa nachádzajú v čučoriedkach, malinách, jablkách, brusniciach
  • karotény (E 160 a) sa nachádzajú v žltých, oranžových a červených plodoch
  • chlorofyly a chrorofyliny (E 140) - prírodná zeleň, obsahuje ju žihľava, špenát
  • riboflavín (E 101) - jedno z mála éčok, ktoré je dôležité aj pre naše zdravie, ide totiž o vitamín B2
  • karamel (E 150) - ide o najpoužívanejšie farbivo, ktoré vzniká zahrievaním cukru, farbia sa ním nealkoholické nápoje, sójová omáčka, sirupy, sladkosti, ale aj biely chlieb, aby pôsobil dojmom tmavého celozrnného výrobku.

Syntetické farbivá, ktoré sa pôvodne vyrábali z uhoľného dechtu, sa dnes získavajú z vysoko prečistených ropných produktov. Musia obsahovať minimálne 85 percent čistého farbiva, zvyšok tvoria nečistoty vo forme anorganických solí, zlúčenín kovov a organických látok.

Čo musia naši výrobcovia dodržiavať

  • Potravina môže obsahovať najviac päť farebných zložiek.
  • Farbené potraviny, ktoré sa predávajú nebalené, sa musia podľa potravinového kódexu označiť výveskou, aké farbivá obsahujú.

Kde farbivá nenájdete

Farbivá do potravín je zakázané pridávať do technologicky neopracovaných potravín - do mäsa, mlieka, masla, múky a chleba a do potravín na dojčenskú a detskú výživu, do kakaových a čokoládových výrobkov, vaječného žĺtka a výrobkov z neho, do rýb, hydiny, do ovocia, zeleniny, ovocných a zeleninových štiav, zemiakov, húb, rajčinového pretlaku, do špeciálnych džemov, gaštanového pyré, korenín, jedlej soli, vína a vínneho octu.

Náš tip

Farbivá sa vyskytujú najmä v potravinách, ktoré majú nízku výživnú hodnotu, ako sú cukrovinky, gumené bonbóny, lízanky, limonády, zmrzliny, kandizované ovocie, niektoré jogurty, mnohé kompóty, želé výrobky, nepravý losos, rybie ikry. Preto je lepšie vyhnúť sa takýmto umelo farbeným potravinám. Použitie farbiva naznačuje, že pri výrobe nebolo použité ovocie alebo iné prírodné zložky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 179
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 539
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 320
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 540
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 814
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 707
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 620
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 364
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu