Cibuľa obsahuje účinné látky, ktoré udržiavajú srdce aj cievy v dobrom stave a zaručujú im mladosť.
Cibuľa obsahuje flavonoidy - farbivo, ktoré znižuje krvný tlak a rozširuje cievy, substancie, ktoré predchádzajú infarktu tým, že rozpúšťajú krvné zrazeniny, prostaglandín, ktorý tiež pomáha regulovať krvný tlak.
Káva znižuje pružnosť ciev
Už jedna šálka kávy stačí na to, aby sa znížila pružnosť vašich ciev. A nepružné cievy vedú k vysokému krvnému tlaku a oslabeniu srdcovej činnosti. Po konzumácii kofeínu dochádza k zvýšenej stuhnutosti ciev, ktorá trvá minimálne dve hodiny. Dôsledok: Stuhnuté cievy sú náchylnejšie na prasknutie a do takýchto ciev srdce pumpuje krv s väčšou námahou, čím sa zvyšuje krvný tlak.
Hypertonici a starší ľudia by mali byť pri konzumácii kávy opatrní, prípadne by sa mali preorientovať na nápoje bez kofeínu.
Soľ zvyšuje tlak
Jednou z príčin vysokého krvného tlaku je aj nadmerné požívanie soli. Približne šesť gramov soli je optimálna dávka za dvadsaťštyri hodín. Spotreba je v skutočnosti dvoj- až trojnásobne vyššia. Výskumy dokázali, že keď znížite príjem soli len o pol čajovej lyžičky denne, zredukujete tlak o 1,5 až o 2,5 mm Hg. Keď zvýšite príjem draslíka, obsahuje ho väčšina ovocia a zeleniny, urýchlite vyplavovanie sodíka z organizmu.
Olivový olej chráni srdce
Keď v 78 rokoch zomrel svetoznámy kardiochirurg Christian Barnard, pitva ukázala, že jeho srdce bolo úplne zdravé ako srdce bábätka a jeho celková kondícia vzbudzovala obdiv. Kardiochirurg sa totiž celý život riadil podľa svojich pravidiel na zachovanie zdravého srdca.
Štvorzásada, ktorú svetoznámy lekár často a rád propagoval, znie: šport, denne jeden až dva poháre červeného vína, k jedlu olivový olej a - zdravý sex.
Viete, že 25. septembra si pripomíname Svetový deň srdca? Úrad verejného zdravotníctva SR pripravil opäť tradičné odborné poradenstvo o zdravej výžive, meranie cholesterolu a krvného tlaku a beh o srdce. Akcia sa koná v Banskej Bystrici, Bratislave a Košiciach túto nedeľu.