SME
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Zdravé hamurgery z morských rias?

Hamburgery, párky v rožku či fašírku budeme možno konzumovať bez zlého svedomia. Mal by k tomu prispieť extrakt z morských rias, ktorý by túto stravu obohatil o zdravé vlákniny a znížil by v nej obsah tuku. To všetko bez toho, aby sa zmenila ich chuť.

Píšu o tom internetové stránky BBC s odvolaním sa na novú štúdiu britských expertov.

Alginát, sivobiely prášok bez chuti a zápachu, získavaný z hnedých morských rias, je veľmi bohatý na vlákniny, pomáha pri liečbe obezity, pretože vytvára pocit plného žalúdka. V súčasnosti sa alginát používa v potravinárskom priemysle predovšetkým ako želírujúca látka.

"Problém obezity je aj v tom, že mnohým ľuďom nechutí jedlo, ktoré je bohaté na vlákniny, ako je ovocie či zelenina. Myslíme si, že je zložité meniť návyky ľudí a že teda najpraktickejšie riešenie je zdokonaliť jedlo, ktoré im chutí," tvrdí Jeff Pearson, člen tímu výskumníkov z univerzity v Newcastli, ktorý s novým nápadom prišiel.

Skryť Vypnúť reklamu

"V hamburgeri by sa dal napríklad odstrániť tuk a nahradiť ho výťažkom z morských rias. Dostanete tak zdravší hamburger, ktorý bude chutiť takmer rovnako ako doteraz," hovorí Pearson.

Pearsonov tím už uskutočnil úspešné chuťové testy na chlebe, ktorý bol obohatený o extrakt z morských rias. Pridanie extraktu do bieleho pečiva by v ňom mohlo podiel vláknin štvornásobne zvýšiť.

(čtk)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 809
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 051
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 812
  4. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 6 774
  5. Po Slovensku na motorke 6 492
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 158
  7. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 5 576
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 309
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 094
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 069
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu