Obľúbené jedlo nás vie občas celkom príjemne naladiť. Lenže za každým tanierom jedla sa ukrýva aj možnosť nových tukových vankúšikov.
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
FOTO - ARCHÍV
Tento problém poznajú dôverne najmä ženy.
Prieskumy ukazujú, že so svojou hmotnosťou je nespokojných takmer deväťdesiat percent žien. A tak každý večer idú spať s predsavzatím, že od zajtra sa začnú stravovať racionálnejšie a ráno sa opäť púšťajú do boja so všetkými lákadlami, ktoré na ne číhajú. Väčšinou neúspešne.
* Jedlo si servírujte v menších porciách, dôkladne prežúvajte a nenaberajte si ďalšie sústo skôr, než prehltnete predchádzajúce.
* Mäso je z energetického hľadiska najvhodnejšie jesť varené alebo grilované. Ak sa naozaj neviete zaobísť bez tuku, prelejte olej do plastového postrekovača, ktorý sa bežne používa na postrekovanie izbových rastlín, a zľahka ním postriekajte panvicu na praženie.
* Polievky nezahusťujte zápražkou, ale rozmixovanou zeleninou.
* Nedávajte si jedlo na veľký tanier. Ak namiesto neho použijete dezertný, budete mať pocit, že na ňom máte veľkú porciu.
* Nezabúdajte čo najviac piť. Samozrejme, vodu, minerálky alebo čaj. Pivo si doprajte len výnimočne a na tvrdý alkohol celkom zabudnite.
* A napokon tie nešťastné sladkosti, ktorým sa odoláva najťažšie. Vzdať sa šľahačkových zákuskov je síce ťažké, ale vďaka širokému výberu menej kalorických pochúťok možno prekabátiť aj chuť na sladké. Do zásuvky písacieho stola si napríklad pripravte zásobu cereálnych tyčiniek alebo ochutené kukuričné lupienky. Trpieť nemusia ani milovníci čokoládových tyčiniek. Stačí sa porozhliadnuť, ktoré cereálne tyčinky sú máčané v čokoláde. Ale pozor! Tie sú samozrejme kalorickejšiem, a preto to netreba ani s nimi preháňať. (tom