
FOTO - ARCHÍV
Tvrdia to experti z britského potravinového úradu Food Standards Agency po vyhodnotení najnovších lekárskych výskumov.
* V prípade vyšších dávok je nebezpečenstvo, že novorodenci prídu na svet s nízkou pôrodnou váhou, hrozí dokonca aj potrat. Toto potvrdili odborníci zo štokholmského Karolinska-Institut. Zistili, že ak tehotné ženy vypijú denne päť a viac šálok kávy, vystavujú sa dvakrát väčšiemu riziku potratu. Vedci sa domnievajú, že väčšie množstvo kofeínu v organizme zapríčiní prudký pokles hladiny estrogénu, čo spôsobí zvýšené riziko potratu.
* K zisteniam švédskych vedcov sa priklonili aj americkí experti z univerzity v Nashville, ktorí zistili priamy súvis medzi náhlymi potratmi a konzumáciou kávy, pomocou ktorej zaháňali budúce mamičky raňajšiu nevoľnosť v prvých týždňoch tehotenstva.
* Jedna šálka kávy obsahuje v priemere 100 miligramov kofeínu, tabuľka polohorkej čokolády 90 miligramov kofeínu. (tasr)