FOTO - ARCHÍV
Lekári sa jednoznačne zhodujú v tom, že vo veľkej miere si za svoje pokazené zdravie môžeme sami. Nesprávna výživa prispieva k vzniku rakoviny 30 až 40 percentami. Je samozrejmé, že na jej vzniku sa podieľa aj množstvo iných faktorov, ako je fajčenie, alkohol, sedavý spôsob života, životné prostredie a to, čo zdedíme po rodičoch. Štatistika je však jasná: ovocie a zelenina výrazne znižujú riziko vzniku rakoviny.
Vedci preto stále hľadajú a skúmajú, čo konkrétne ničí nádorové bunky. Zostavili sme pre vás rebríček najúčinnejších potravín.
Prečo by sme ich mali jesť:
Čučoriedky
Látky obsiahnuté v čučoriedke môžu zneškodniť agresívne rakovinové bunky. Farbivo obsiahnuté v tmavomodrých bobuliach má výrazne antioxidačné účinky. Sto gramov malých lesných čučoriedok zlikviduje toľko škodlivín, ako dvadsať dekagramov jahôd alebo tridsať dekagramov sliviek.
Brokolica
Brokolicu radšej nevarte, len prelejte vriacou vodou, aby sa zachovali potrebné živiny. Je to úplne najúčinnejšia potravina, ktorá pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva. Tvrdia to vedci z Harvardu. Látky obsiahnuté v tejto zelenine pomáhajú telu produkovať enzýmy, ktoré ničia karcinogénne látky ešte predtým, ako stihnú napadnúť DNA zdravej bunky. Brokolica nás chráni aj pred rizikom rakoviny prsníka, žalúdka.
Cesnak
Pol strúčika cesnaku denne stačí, aby ste si mohli pokojne povedať, že ste práve urobili niečo pre svoje hrubé črevo. Podľa odborníkov na prevenciu proti nádorom hrubého čreva z Nového Zélandu stačí ľuďom skonzumovať približne polovicu strúčika cesnaku, najlepšie za surova, alebo ako prísadu v šalátoch. Varený cesnak obsahuje deväťkrát menej vzácnych zložiek ako surový.
Jablká
Podľa výskumu amerických vedcov z Cornell University v New Yorku stačí, aby človek zjedol len jedno jablko denne a väčšina chorôb vrátane rakovinových ochorení má menšiu šancu ohroziť ho. V sto gramoch skúmaných vzoriek odrody Červený Delícius našli toľko antioxidantov ako v 1500-miligramovej tabletke vitamínu C. Jedenie jabĺk výrazne znižuje aj rast rakovinových buniek v hrubom čreve a pečeni. Účinok je takmer priamo úmerný množstvu skonzumovaných jabĺk.
Paradajky
Obsahujú veľa vitamínov C a E, no predovšetkým lykopén, ktorý brzdí rast všetkých druhov nádorov. Jedzte ich surové, ale aj tepelne spracované. Aj z uvarených rajčín naše telo získa túto vzácnu látku, vždy do nich pridajte aj lyžičku olivového oleja. Vo varených rajčinách je dokonca viac lykopénu ako v surových.
Ako si stravou pomôžeme?
Vedci to už dokonca prepočítali na percentá: zelenina a ovocie zníži riziko
1. rakoviny žalúdka, ústnej dutiny a hltana o 80 percent
2. rakoviny pažeráka a pľúc o 30 percent
3. rakoviny hrubého čreva a konečníka o 20 percent
4. s veľkou pravdepodobnosťou sa znižuje i riziko hormonálne podmienených nádorových chorôb - prsníka, vaječníkov, tela maternice a prostaty.
Top potraviny ktoré majú dokázaný najsilnejší protirakovinový účinok
VYNIKAJÚCE
cesnak sója sladké drievko kapusta ďumbier koreňová zelenina VÝBORNÉ
cibuľa ľanové semená citrusy kurkuma zelený čaj brokolica, karfiol paradajky, paprika, baklažány hnedá ryža, celozrnná pšenica VEĽMI DOBRÉ
strukoviny žltá dyňa zemiaky uhorky, cukety jačmeň ovos pažítka oregano, tymián, rozmarín bazalka, mäta šalvia, estragón FOTO
FOTO
FOTO
FOTO