"Ľudia si všímajú obsah éčok, ale mnohé dôležité údaje prehliadajú. napríklad teplota, pri akej treba potravinu uchovávať, je najdôležitejší údaj z hľadiska zdravotnej bezpečnosti, kvality a použiteľnosti potraviny," hovorí MUDr. Iveta Trusková z Ústavu verejného zdravotníctva v Bratislave.
Čo si treba všímať pri nákupe:
* pri nákupoch si treba všímať teplotu na teplomere, od decembra 2003 ním musí byť vybavená každá vitrína používaná na predaj zmrazených alebo chladených potravín
* mali by ste sa presvedčiť, či sa teplota zhoduje s údajom na etikete a až na základe toho sa rozhodovať o kúpe výrobku
* na hlbokozmrazených potravinách musí výrobca uviesť dátum, dokedy si zachová svoje vlastnosti pri stálej teplote -18 °C
* potravina sa dá aj po tomto dátume použiť, bude však trochu vysušená, bude mať oxidovanú príchuť, nebude už mať pôvodnú sviežu farbu
* tieto zmeny sa objavia aj pred uvedeným dátumom, ak sú časté a veľké výkyvy teplôt pri manipulácii, skladovaní a predaji potravín
* aj pri mraziarenských teplotách sa v potravinách môžu rozmnožovať plesne
* možno ste si všimli, že mrazené múčne polotovary majú niekedy zelené alebo čierne bodky, sú to plesne, také potraviny nejedzte, nie sú vhodné ani pre zvieratá. (uj)