SME

Nesledujeme obaly na potravinách: Čo nám hovoria?

Podľa prieskumu takmer polovica obyvateľov nekontroluje pri nákupoch potravín žiadne údaje uvedené na ich obaloch, a to dokonca ani dátum minimálnej trvanlivosti. Automaticky sa spoliehajú na to, že budú čerstvé.

"Ľudia si všímajú obsah éčok, ale mnohé dôležité údaje prehliadajú. napríklad teplota, pri akej treba potravinu uchovávať, je najdôležitejší údaj z hľadiska zdravotnej bezpečnosti, kvality a použiteľnosti potraviny," hovorí MUDr. Iveta Trusková z Ústavu verejného zdravotníctva v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo si treba všímať pri nákupe:

* pri nákupoch si treba všímať teplotu na teplomere, od decembra 2003 ním musí byť vybavená každá vitrína používaná na predaj zmrazených alebo chladených potravín

* mali by ste sa presvedčiť, či sa teplota zhoduje s údajom na etikete a až na základe toho sa rozhodovať o kúpe výrobku

SkryťVypnúť reklamu

* na hlbokozmrazených potravinách musí výrobca uviesť dátum, dokedy si zachová svoje vlastnosti pri stálej teplote -18 °C

* potravina sa dá aj po tomto dátume použiť, bude však trochu vysušená, bude mať oxidovanú príchuť, nebude už mať pôvodnú sviežu farbu

* tieto zmeny sa objavia aj pred uvedeným dátumom, ak sú časté a veľké výkyvy teplôt pri manipulácii, skladovaní a predaji potravín

* aj pri mraziarenských teplotách sa v potravinách môžu rozmnožovať plesne

* možno ste si všimli, že mrazené múčne polotovary majú niekedy zelené alebo čierne bodky, sú to plesne, také potraviny nejedzte, nie sú vhodné ani pre zvieratá. (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 421
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 109
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 774
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 445
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 148
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 895
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 209
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu