Názor, že čokoláda a štipľavé korenisté jedlo spôsobuje akné, už síce 40 rokov neplatí, v povedomí ľudí, ktoré živia často aj rôzne články v časopisoch, však stále je. Výskumy zo svetových dostupných zdrojov hovoria, že pri aknóznych prejavoch netreba diéte pripisovať príliš veľký význam. Akné nie je alergia na potraviny. Akné je dôsledkom hormonálnej nerovnováhy a súčasťou dospievania.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Prečo vznikol tento mýtus? "Sú ľudia, ktorí sa po konzumácii niektorých druhov potravín, ako je čokoláda, jahody, paprika či iné potraviny, vyhádžu. Môže sa to prejaviť na tvári v zhoršení už existujúceho akné. Potravinové alergény sú však skôr zodpovedné za iné reakcie kože, ale nie za akné. Tak ako negatívne pôsobí na organizmus alkohol a cigarety, rovnako pôsobia na kožu ako jeho súčasť," hovorí kožná lekárka MUDr. Eva Rasochová.
Vírusy v zime zamŕzajú
Nie je to pravda, vírusy prežijú aj 80-stupňový mráz. Tento mýtus, či nedorozumenie, že keď udrie mráz, zastaví sa šírenie chrípkových vírusov, vznikol na základe pozorovania ľudí, ktorí si všimli, že počas najväčších mrazov, najčastejšie cez vianočné sviatky, akoby ustali choroby. "Nie je to tak, v tomto období, mráz vírusy nezničí, v tomto období sú však aj prázdniny a dovolenky, takže je menej kontaktu s vírusmi. Počas silného mrazu tiež radšej sedíme doma," hovorí eúpidemiologička MUDr. Alena Molnárová. Vírusy naopak možno zničiť varom, aj preto je dobré vreckovky vyvárať.
V špenáte je najviac železa
Toto tvrdenie sa tvrdohlavo zapísalo do vedomia takmer všetkých. Je založené na omylom posunutej desatinnej čiarke. Zapríčinil ho profesor Gustav von Bunge vo Švajčiarsku v 19. storočí, ktorý analyzoval sto gramov sušeného špenátu a zistil, že sa tam nachádza 35 miligramov železa. Čerstvé listy špenátu však obsahujú 90 percent vody a tiež fakt, že 35 mg železa zodpovedá až jednému kilogramu špenátu, sa neskôr jednoducho prehliadlo. Takto sa špenát dostal neprávom na prvé miesto do kuchárskych kníh ako najväčší dodávateľ železa. Celé generácie starostlivých matiek dávali špenát v dobrej viere svojim deťom na obed a mnohé ešte dodnes kladú špenát do nákupných tašiek ako neoddeliteľnú súčasť zdravej výživy pre svoje ratolesti. Špenát však obsahuje iba 2,7 mg maximálne 3,5 mg železa. Pre porovnanie čokoláda obsahuje 6,7 mg železa na 100 gramov. (uj)