SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Triky výrobcov: nenechajte sa chytiť do pasce

Čokoláda nie je čokoláda, smotana nie je smotana, maslíčko nie je maslo, hydinová paštéta nie je z hydiny. V obchodoch je čoraz viac potravín, ktoré nie sú presne to, za čo vydávajú. Triky výrobcov sú totiž čoraz premyslenejšie.

Potravinový kódex tvrdí, že ak ide o imitáciu alebo nepravé výrobky, musí sa informácia o tom slovne uvádzať v označení tak, aby spotrebiteľ nemohol byť uvedený do omylu, napríklad slovami "nepravý kaviár", "krabie tyčinky (mleté rybie mäso s krabou arómou)" alebo "nepravý losos". Nie vždy to však tak je. Aj pri mäsových výrobkoch treba vedieť, že napríklad v hydinových paštétach nebýva hydina, šunka - to sú väčšinou odrezky "skrášlené" rôznymi prídavkami a farbivami. ILUSTRAČNÉ FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

Čokoláda nie je čokoláda, smotana nie je smotana, maslíčko nie je maslo, hydinová paštéta nie je z hydiny. V obchodoch je čoraz viac potravín, ktoré nie sú presne to, za čo vydávajú. Triky výrobcov sú totiž čoraz premyslenejšie.

Klamať alebo zavádzať zákazníka možno aj obchodným názvom výrobku.

Výrobcovia kalkulujú s tým, že sa ponáhľame, nemáme čas študovať tie malinké písmenká a pátrať po zložení. A tak sa stane, že si kúpime aj výrobky, ktoré sa len tvária.

"Akože" výrobky

Už ste si možno všimli, že v regáloch je maslo a maslíčko. Rozdiel v cene je dosť veľký, aj vyše desať korún. Čo sa však pod zdrobneným názvom skrýva? Maslíčko nie je maslo, ale zmes margarínu a masla. Vyzerá ako maslo, nelíši sa veľkosťou, tvarom ani obalom, skutočné maslo to však nie je.

Maslo obsahuje iba mliečny tuk a žiaden iný, výrobok, ktorý sa za maslo pod zdrobnelým názvom vydáva, je zmesou margarínu a masla, teda zmesou mliečneho a rastlinného tuku. Ak chcete kúpiť skutočné maslo, radšej nekupujte maslíčko, to už je potom lepšie kúpiť si rastlinný tuk, ktorý sa nehrá na maslo.

"Názov 'maslo so zníženým obsahom cholesterolu obohatené o rastlinný tuk' je už celkom sofistikovaným klamaním spotrebiteľa, pretože pridaním vody a rastlinného oleja do masla neubudlo cholesterolu, ale masla," hovorí Jozef Kerekréty, nezávislý konzultant pre potravinárstvo.

Nedajte sa klamať

To isté sa deje pri mäsových výrobkoch, kde je čoraz menej mäsa a viac vody, škrobu, nemäsových bielkovín a chémie. Signálom nedôveryhodnosti sú často maličkosti. Výrobca zabalí menšie množstvo výrobku do obalu pôvodne určeného na väčšie množstvo, a zrazu máte lacnejší výrobok vedľa drahšieho. Na kuracom stehne nechá navyše kúsok kosti z beháka, čo zvýši hmotnosť o 30 gramov, a tým aj cenu o dve koruny, prípadne uvedie znížený obsah nežiaducej zložky alebo cennú zložku nahradí menej cennou.

Chcete si kúpiť zdravý nápoj, hľadáte na pulte nápis stopercentná šťava.

Ak si z regálu vezmete dva výrobky s týmto nápisom, môžete nájsť dva úplne rozdielne nápoje. Ten pod názvom ovocná šťava neurčuje presne časť ovocia, z ktorej sa šťava vyrába, zahŕňa aj možnosť použiť koncentrát ovocia, umelé sladidlá či antioxidanty bez jasne stanovených pravidiel.

Pozor na lacné náhrady

Aj prídavné látky v rôznych potravinách často maskujú lacné náhrady. Aromatické látky vyvolávajú dojem, že potravina obsahuje drahé prírodné zložky - ovocie, oriešky, maslo, smotanu. Farbivá majú rovnakú funkciu. Žltá vyvoláva dojem prítomnosti vajec, červená premení v mäsových výrobkoch tuk na chudé mäso, oranžová urobí z aromatickej sladkej vody pomarančový nápoj.

"Úlohou farbív je zvýrazniť prirodzenú farebnosť potraviny. Ak niektorý výrobca chce maskovať nežiaduce vlastnosti výrobku, ktoré nevie odstrániť v rámci technológie výroby, porušuje hygienické normy a mali by ho sankcionovať," zdôrazňuje MUDr. Iveta Trusková z Ústavu zdravotných informácií. Zatiaľ sa však oplatí nakupovať pozorne a neveriť všetkému, čo sľubuje názov či reklama, viac prezradí zloženie tovaru na obale.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Zelená Bratislava
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 579
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 354
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 162
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 876
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 606
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 381
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 792
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 143
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 948
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 620
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Na celoplošné testovanie budeme potrebovať zhruba 48-tisíc ľudí. Otázka je, kde ich zoberieme

Na jedno miesto pripadá jeden vojak, potrebujeme naň však asi osem ľudí.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.
Dobré ráno

Dobré ráno: Testovanie nám dá pár týždňov, a potom čo?

Má to byť najväčšia operácia v moderných dejinách Slovenska.

Podcast Dobré Ráno.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Vláda sa spolieha na ľudí, ktorých nemá

Slovensko má chronický nedostatok zdravotníkov.

Peter Tkačenko

Pribudlo ďalších šesť úmrtí na Covid-19, zomrel aj lekár z Oravy

Slovensko eviduje celkovo 98 úmrtí na Covid-19.

Ilustračná fotografia.