SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Obľúbené triky výrobcov: nie je všetko tak, ako tvrdí reklama

Ovocné sirupy nie sú z ovocia

Ich základom býva repný cukor, ktorý dodáva hustotu a zlepšuje chuť, škrobový cukor, glukózový a maltózový cukor. Do sirupov sa pridávajú prírodné i syntetické arómy, kyseliny, napríklad fosforečná a askorbová, farbivá, gumy, želatína a vitamíny. Výsledkom je chuť a farba, ktorá dokonale imituje ovocný sirup, aj keď podiel ovocia sa často rovná nule.

Ak chcete kvalitu, vyberajte si sirupové koncentráty, ktoré neobsahujú konzervačné látky, aj do tých sa však pridávajú prírodné arómy, prírodné farbivá a vitamín C. Vyrábajú sa podľa tradičných receptúr a chutia skoro ako od babičky. V koncentrovanej podobe nimi možno poliať palacinky, puding či ryžový nákyp. Najkvalitnejšie sú sirupy, ktoré majú podiel pravej ovocnej šťavy od 20 do 50 percent, ich cena je však dva až tri razy vyššia.

Skryť Vypnúť reklamu

Šunka: to sú najrôznejšie odrezky

Pod pojmom šunka si každý predstaví to najfajnovejšie mäsko. Aj tá ozajstná šunka je však v skutočnosti údené mäso, teda od diétnosti má ďaleko. Pod názvom šunka sa predávajú aj najrôznejšie výrobky z kusov mäsa a odrezkov. Rozličné prídavné látky pomáhajú z tejto nevábnej masy vyrobiť žiadanú šunku. Pomocou želatíny, dusitanov, fosforečnanov, rastlinnej gumy a aromatických látok. Vďaka fosforečnanom, ktoré v mäsových výrobkoch viažu vodu, môže byť až 30 percent váhy šunky len obyčajná voda. Podobne je to aj pri ostatných údeninách.

Šľahačka nemusí byť zo smotany

Šľahačka je ušľahaná smotana. Lenže ani šľahačku predpisy nepoznajú, takže môžete v regáloch natrafiť aj na rastlinnú šľahačku. To by nemuselo byť na škodu, keby mliečny tuk v smotane nebol nahradený stuženým rastlinným tukom, ktorý odborníci na zdravú výživu nemajú radi, lebo obsahuje nezdravé transkyseliny. Ako teda rozoznať pravú šľahačku od nepravej? Žiaľ, až keď si ju kúpite, zistíte to podľa chuti, ale aj podľa toho, že sa rozpustí skôr, ako ju stihnete zjesť.

Skryť Vypnúť reklamu

Hydinová paštéta nie je z hydiny

Paštéty sú zmesou hydinového alebo bravčového mäsa, masti, kože a vnútorností, pečene, korenín, soli, vajec, zahusťovadiel, arómy a konzervačných látok. Jednoducho sčítané, aj tie, čo sa honosia názvom lahôdkové, sú doslova kalorické bomby, ktoré obsahujú vysoké množstvo živočíšnych tukov a kuchynskej soli.

Čistý hydinový výrobok bez bravčových koží, masti a pečene sa vám ani nepodarí nájsť. Všetky paštéty obsahujú aj iné mäso. Lahôdková bravčová paštéta napríklad obsahuje až 45 percent vody, 28 percent slaniny, 8 percent hovädzej pečene, 1,5 percenta vnútorností a len 2 percentá bravčového mäsa. K tomu celý zoznam éčok, aditívnych látok.

Keď čokoláda nie je čokoláda

Tá hnedá sladká hmota, ktorá má na obale napísané čokoláda, často nie je ozajstná čokoláda. Pravá čokoláda obsahuje iba prísady, ktoré vznikajú pri spracúvaní kakaových bôbov - čistú kakaovú sušinu a čisté kakaové maslo.

Skryť Vypnúť reklamu

Namiesto kakaa výrobcovia stále častejšie využívajú rôzne náhrady. Ide napríklad o karabový prášok, teda mletý svätojánsky chlieb, ktorým sa v Stredozemí kŕmia ovce a ťavy. Kakaové maslo sa nahrádza rastlinnými tukmi.

Mlieko sa v lacnejších výrobkoch zase nahrádza syrovátkou alebo laktózou.

Pozor, biela čokoláda vlastne nie je čokoláda. Neobsahuje žiadnu kakaovú sušinu, ale iba kakaové maslo a karamelizované sušené mlieko.

Capuccino: čo je to vlastne?

Zatiaľ neexistujú žiadne predpisy, ktoré by mali určovať, čo má kapučíno obsahovať, fantázia výrobcov môže byť teda široká.

Na pultoch nájdete už desiatky rôznych vrecúšok na jednoduchú a rýchlu prípravu kapučína s najrôzličnejšími názvami a príchuťami.

Je to vlastne zmes cukru, sušeného kukuričného sirupu, nájdete tam čiastočne stužený rozpustný tuk, kaseinát sodný, fosforečnan draselný E340, emulgátor E471, protispekavá látka E551, umelá aromatická látka, farbivo kurkumin a annato, instantnú kávu, 7-percentné kakao, fosforečnan vápenatý E341, prírodnú identickú arómu a emulgátor lecitín. Takže s kávou to veľa spoločného nemá.

Tyčinky a čokolády nie sú plné mlieka

Výrobky, ktoré sa tvária, že sú pohárom mlieka v čokoládovom obale, však obsahujú pohár, ktorý je menší ako "štamprlík".

V 30-gramovej tyčinke je len 50 miligramov, čo zodpovedá 40 mililitrom mlieka. Tzv. zdravé mliečne desiaty pre deti, ktoré denne vysiela reklama, obsahujú dvakrát toľko tuku ako Happy Meal vo fastfoodoch.

Zdravé müsli tyčinky nie sú až také zdravé

Jogurtové a čokoládové polevy na müsli tyčinkách či sušenom ovocí sú omnoho škodlivejšie ako pravá čokoláda. Viac ako polovica takýchto výrobkov obsahuje škodlivé trans-mastné kyseliny.

Dlhodobý príjem tuku s týmto zložením je rizikový, môže prispievať ku vzniku kardiovaskulárnych chorôb a cukrovky. Ak máte chuť na sladké, dajte radšej prednosť čokoláde s vyšším obsahom kakaových súčastí, vlákniny a naopak s nižším obsahom nevhodných tukov a cukrov. Z pohľadu výživárov je ideálna horká čokoláda s vyšším obsahom orechov alebo ovocia.

Aj cigarety obsahujú éčka

Otázku, z čoho sa skladá cigareta, by väčšina z nás zaradila k tým trápne jednoduchým. Tabak, papier a filter. Omyl. Tabak tvorí dnes iba pätinu obsahu cigarety. Cigarety podobne ako potraviny obsahujú najrozličnejšie prídavné látky. V roku 1994 šesť hlavných tabakových výrobcov pripustilo 599 aditív. Všetky majú podobnú úlohu - doviesť fajčiara k tomu, aby dnes vyfajčil ešte viac cigariet ako včera. Najprv totiž treba, aby fajčiarovi jeho záľuba zachutila. To majú za úlohu rôzne sladidlá a ochucovadlá. Troška čokolády, vanilínu, kvapka mentolu, štipka cukru. Aditíva však majú aj ďalšie dôležité poslanie, majú zmäkčiť drsnú arómu tabakového dymu, zamaskovať pach a viditeľnosť jeho nebezpečného vedľajšieho prúdu či v prípade mentolu aspoň trocha znecitlivieť hrdlo fajčiara, aby nepocítil bezprostredný nepríjemný účinok dymu na sliznicu. Zvlhčovadlá zase každého prinútia nadýchnuť sa pri šlukovaní čo najhlbšie. Väčšina zo zverejnených prídavných látok figuruje na zozname tých, ktoré sa bežne používajú aj v potravinárskom priemysle. Sú teda bezpečné. Niektoré však len do okamihu, kým sa zahrejú a zapália. Potom z nich až tisícstupňová páľava hlavného prúdu tabakového dymu spoľahlivo vyžmýka látky, ktoré sú preukázateľne jedovaté alebo dokonca rakovinotvorné.

(uj, zdroj: Tereza Vrbová: Vieme, čo jeme?)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 931
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 174
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 923
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 751
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 478
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 903
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 793
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 144
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 090
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 890
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zákaz vychádzania pre netestovaných? Pochybnosti majú ústavní právnici aj prezidentka

Vláda riskuje, že Ústavný súd zruší testovanie skôr, ako sa začne.

Ilustračné foto.

Prezidentka odmieta sankcie za neúčasť na testovaní (minúta po minúte)

Pribudlo ďalších šesť úmrtí na Covid-19, zomrel aj lekár z Oravy.

Prezidentka Zuzana Čaputová na rokovaní bezpečnostnej rady.
Zamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia pracujú na výrobnej linke.
Komentár Petra Schutza

Významná časť národa už dávno žije v osobnom lockdowne

Medzi tmami a hmlami.

Peter Schutz.