SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

GfK: Väčšina Slovákov sa stravuje pravidelne, o zdravú výživu viac dbajú ženy

Bratislava 22. februára (TASR) - Väčšina Slovákov, presne 58,9 percenta, sa stravuje pravidelne, pričom o zdravú výživu viac dbajú ženy a generácia ...

Bratislava 22. februára (TASR) - Väčšina Slovákov, presne 58,9 percenta, sa stravuje pravidelne, pričom o zdravú výživu viac dbajú ženy a generácia nad 56 rokov. Slovenskí muži, ktorí navštevujú reštaurácie častejšie než ženy, sa však menej zaujímajú o zdravú výživu a svoju hmotnosť. Kým o racionálnu výživu dbá len 13,2 percenta občanov, viac ako tretina Slovákov - 34,5 percenta jedáva zásadne to, čo im chutí. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti GfK Slovakia, ktorý uskutočnila na prelome novembra a decembra minulého roku na vzorke 1000 respondentov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najmenej pravidelne sa stravujú obyvatelia Bratislavského kraja - 47,2 percenta, pričom vo všetkých ostatných siedmich krajoch je to viac ako 50 percent. Oproti predchádzajúcim rokom sa však znížil počet Slovákov s pravidelnými stravovacími návykmi. Prvýkrát od roku 1998 klesol ich počet pod hranicu 60 percent.

Väčšina ľudí sa stravuje trikrát denne, pričom dodržiava "rituál" raňajky, obed a večera. V priemere sa trikrát denne stravuje na Slovensku 43 percent populácie. Jedlo štyrikrát denne si dopraje 31,3 percent občanov a až 17,9 percenta opýtaných sa stravuje päť a viackrát denne. Naopak, len dvakrát denne sa stravuje 7,4 percenta a jedenkrát iba 0,4 percenta populácie.

Hlavným jedlom dňa zostáva pre väčšinu Slovákov obed - 75 percent, nasleduje večera 19,3 percent a raňajky 5,7 percent. V stravovacích návykoch Slovákov tvoria naďalej základ teplé jedlá. Teplý obed preferujú predovšetkým starší ľudia, keď pre 90 percent ľudí nad 56 rokov je teplý obed každodennou samozrejmosťou. Najmenej uprednostňuje teplý obed každý deň veková kategória od 46 do 55 rokov, ide až o 63 percent.

Skryť Vypnúť reklamu

Z prieskumu vyplýva i to, že Slováci sa častejšie stravujú v jedálňach ako v reštauráciách. V jedálni sa najčastejšie stravuje veková kategória od 36 do 45 rokov, najmenej ich navštevuje najstaršia generácia nad 66 rokov. Aspoň niekoľkokrát za týždeň sa stravuje v reštaurácii 3,2 percenta opýtaných, kým v jedálňach až 30,1 percenta. Do reštaurácií sa chodí stravovať viac mužov ako žien. Niekoľkokrát do týždňa navštívi reštauráciu za účelom stravovania najčastejšie mladá veková kategória od 26 do 35 rokov - 7,6 percenta.

TASR informácie poskytol Martin Augustín z GfK Slovakia.

TASR k prieskumu ponúka grafy.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 830
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 824
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 860
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 191
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 156
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 578
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 915
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 633
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 588
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Miroslav Marček si odpykáva trest 25 rokov za tri vraždy.

4 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

3 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

8 h