GfK: Väčšina Slovákov sa stravuje pravidelne, o zdravú výživu viac dbajú ženy

Bratislava 22. februára (TASR) - Väčšina Slovákov, presne 58,9 percenta, sa stravuje pravidelne, pričom o zdravú výživu viac dbajú ženy a generácia ...

Bratislava 22. februára (TASR) - Väčšina Slovákov, presne 58,9 percenta, sa stravuje pravidelne, pričom o zdravú výživu viac dbajú ženy a generácia nad 56 rokov. Slovenskí muži, ktorí navštevujú reštaurácie častejšie než ženy, sa však menej zaujímajú o zdravú výživu a svoju hmotnosť. Kým o racionálnu výživu dbá len 13,2 percenta občanov, viac ako tretina Slovákov - 34,5 percenta jedáva zásadne to, čo im chutí. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti GfK Slovakia, ktorý uskutočnila na prelome novembra a decembra minulého roku na vzorke 1000 respondentov.

Najmenej pravidelne sa stravujú obyvatelia Bratislavského kraja - 47,2 percenta, pričom vo všetkých ostatných siedmich krajoch je to viac ako 50 percent. Oproti predchádzajúcim rokom sa však znížil počet Slovákov s pravidelnými stravovacími návykmi. Prvýkrát od roku 1998 klesol ich počet pod hranicu 60 percent.

Väčšina ľudí sa stravuje trikrát denne, pričom dodržiava "rituál" raňajky, obed a večera. V priemere sa trikrát denne stravuje na Slovensku 43 percent populácie. Jedlo štyrikrát denne si dopraje 31,3 percent občanov a až 17,9 percenta opýtaných sa stravuje päť a viackrát denne. Naopak, len dvakrát denne sa stravuje 7,4 percenta a jedenkrát iba 0,4 percenta populácie.

Hlavným jedlom dňa zostáva pre väčšinu Slovákov obed - 75 percent, nasleduje večera 19,3 percent a raňajky 5,7 percent. V stravovacích návykoch Slovákov tvoria naďalej základ teplé jedlá. Teplý obed preferujú predovšetkým starší ľudia, keď pre 90 percent ľudí nad 56 rokov je teplý obed každodennou samozrejmosťou. Najmenej uprednostňuje teplý obed každý deň veková kategória od 46 do 55 rokov, ide až o 63 percent.

Z prieskumu vyplýva i to, že Slováci sa častejšie stravujú v jedálňach ako v reštauráciách. V jedálni sa najčastejšie stravuje veková kategória od 36 do 45 rokov, najmenej ich navštevuje najstaršia generácia nad 66 rokov. Aspoň niekoľkokrát za týždeň sa stravuje v reštaurácii 3,2 percenta opýtaných, kým v jedálňach až 30,1 percenta. Do reštaurácií sa chodí stravovať viac mužov ako žien. Niekoľkokrát do týždňa navštívi reštauráciu za účelom stravovania najčastejšie mladá veková kategória od 26 do 35 rokov - 7,6 percenta.

TASR informácie poskytol Martin Augustín z GfK Slovakia.

TASR k prieskumu ponúka grafy.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 12 775
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 684
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 948
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 772
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 750
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 460
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 683
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 824
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 422
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 996

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Prvý týždeň na Tour de France: Sagan má už len jediný cieľ

Prvý týždeň na Tour veľké zmeny nepriniesol.

Píše Ivan Mikloš

Nepredvídateľný užitočný idiot (píše Ivan Mikloš)

Aké poučenie si možeme vziať z Trumpa.

Neprehliadnite tiež

Prehriate budovy spomalia mozog, potvrdzuje štúdia

Klimatizácia je iba krátkodobé riešenie.

Beh a horúčavy. Ublížia telu teploty nad tridsiatkou?

Čo sa deje s telom bežca v horúčavách.

Ako spoznať chlamýdie a iné rozšírené pohlavné choroby

Prejavy a liečba najčastejších ochorení.