GfK: Väčšina Slovákov sa stravuje pravidelne, o zdravú výživu viac dbajú ženy

Bratislava 22. februára (TASR) - Väčšina Slovákov, presne 58,9 percenta, sa stravuje pravidelne, pričom o zdravú výživu viac dbajú ženy a generácia ...

Bratislava 22. februára (TASR) - Väčšina Slovákov, presne 58,9 percenta, sa stravuje pravidelne, pričom o zdravú výživu viac dbajú ženy a generácia nad 56 rokov. Slovenskí muži, ktorí navštevujú reštaurácie častejšie než ženy, sa však menej zaujímajú o zdravú výživu a svoju hmotnosť. Kým o racionálnu výživu dbá len 13,2 percenta občanov, viac ako tretina Slovákov - 34,5 percenta jedáva zásadne to, čo im chutí. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti GfK Slovakia, ktorý uskutočnila na prelome novembra a decembra minulého roku na vzorke 1000 respondentov.

Najmenej pravidelne sa stravujú obyvatelia Bratislavského kraja - 47,2 percenta, pričom vo všetkých ostatných siedmich krajoch je to viac ako 50 percent. Oproti predchádzajúcim rokom sa však znížil počet Slovákov s pravidelnými stravovacími návykmi. Prvýkrát od roku 1998 klesol ich počet pod hranicu 60 percent.

Väčšina ľudí sa stravuje trikrát denne, pričom dodržiava "rituál" raňajky, obed a večera. V priemere sa trikrát denne stravuje na Slovensku 43 percent populácie. Jedlo štyrikrát denne si dopraje 31,3 percent občanov a až 17,9 percenta opýtaných sa stravuje päť a viackrát denne. Naopak, len dvakrát denne sa stravuje 7,4 percenta a jedenkrát iba 0,4 percenta populácie.

Hlavným jedlom dňa zostáva pre väčšinu Slovákov obed - 75 percent, nasleduje večera 19,3 percent a raňajky 5,7 percent. V stravovacích návykoch Slovákov tvoria naďalej základ teplé jedlá. Teplý obed preferujú predovšetkým starší ľudia, keď pre 90 percent ľudí nad 56 rokov je teplý obed každodennou samozrejmosťou. Najmenej uprednostňuje teplý obed každý deň veková kategória od 46 do 55 rokov, ide až o 63 percent.

Z prieskumu vyplýva i to, že Slováci sa častejšie stravujú v jedálňach ako v reštauráciách. V jedálni sa najčastejšie stravuje veková kategória od 36 do 45 rokov, najmenej ich navštevuje najstaršia generácia nad 66 rokov. Aspoň niekoľkokrát za týždeň sa stravuje v reštaurácii 3,2 percenta opýtaných, kým v jedálňach až 30,1 percenta. Do reštaurácií sa chodí stravovať viac mužov ako žien. Niekoľkokrát do týždňa navštívi reštauráciu za účelom stravovania najčastejšie mladá veková kategória od 26 do 35 rokov - 7,6 percenta.

TASR informácie poskytol Martin Augustín z GfK Slovakia.

TASR k prieskumu ponúka grafy.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 26 312
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 043
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 762
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 569
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 418
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 186
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 124
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 037
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 999
  10. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 984

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nemajú nič, čo si nedopestujú. Život na lazoch je zložitý

Čo sa kachliar z Brdárky naučil od Siouxov.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

DOMOV

Plavčan oznámil abdikáciu, z tlačovky opäť ušiel

Plavčan odstúpil z postu ministra deň po výzve Roberta Fica.

KOMENTÁRE

Politiku som si predstavovala inak

Dnes je politika, ak poviete, že ubližovať ľuďom pre inakosť nie je v poriadku.

Neprehliadnite tiež

Ako dlho si telo lieči zlomené kosti?

Kosť nie je nečinná, alebo prečo sa zlomenina bez zápalu nezahojí.

Fajčiarsky kašeľ. Prečo vzniká a ako sa ho zbaviť

Pri fajčiarskom vykašliavaní môžu pomôcť aj domáce recepty.

Život vo dvojici. Ako vplýva partner na vaše zdravie?

Od cukrovky a priberanie, až po zmenu životného štýlu. Partner dokáže zmeniť život.

Kmeňové bunky by mohli vyriešiť aj plešatosť

Kmeňové bunky dokážu vytvárať vlasy, nové vypestovali zatiaľ na myšiach.