SME

GfK: Slováci majú najradšej hydinu a ryby, najmenej im chutí jahňacina

Bratislava 22. februára (TASR) - Slováci majú najradšej hydinu, ryby, bravčové mäso a vajcia. Najmenej však obľubujú jahňacinu. Vyplýva to z prieskumu ...

Bratislava 22. februára (TASR) - Slováci majú najradšej hydinu, ryby, bravčové mäso a vajcia. Najmenej však obľubujú jahňacinu. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti GfK Slovakia, ktorý uskutočnila na prelome novembra a decembra minulého roku na vzorke 1000 respondentov. Kým hydinu obľubuje až 96,4 percenta populácie, ryby 84,5 percenta, bravčovinu 84,2 percenta a vajcia chutia presne 83,2 percentám obyvateľov. Jahňacie mäso má rado len 39,2 percenta opýtaných.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hovädzie mäso podľa prieskumu prestalo chutiť takmer 13 percentám Slovákov. V roku 2000 konzumovalo hovädzinu aspoň raz týždenne 57 percenta občanov, v minulom roku to bolo len 37,1 percenta. Napriek tomu má hovädzinu priemerne rado 64,5 percenta opýtaných.

SkryťVypnúť reklamu

Na Slovensku sú naďalej výrazne obľúbené prílohy. Až 95,7 percenta Slovákov obľubuje zemiaky, presne 89,7 percenta opýtaným chutí ryža a 86,7 percenta preferuje cestoviny. Knedle má rado 77,8 percenta populácie.

Z alkoholických nápojov výraznejšie stúpla obľúbenosť vína, mierne piva a naopak, klesla obľuba tvrdého alkoholu.

S jedlom súvisí hmotnosť. Podľa prieskumu si svoju hmotnosť kontrolujú predovšetkým ženy a mladí ľudia do 25 rokov. Ženy si oproti mužom častejšie kontrolujú svoju hmotnosť aj občas. Naopak, nikdy si nekontroluje hmotnosť 53,2 percenta mužov a iba 24,6 percenta žien. V porovnaní s rokom 2000 mierne stúpol počet Slovákov, ktorí si svoju hmotnosť nikdy nekontrolujú. Zvýšenie mala na svedomí prevažne mužská časť populácie.

SkryťVypnúť reklamu

TASR informáciu poskytol Martin Augustín z GfK Slovakia.

TASR k prieskumu ponúka grafy.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 441
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 157
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 808
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 453
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 156
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 912
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 183
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu