Bratislava 22. februára (TASR) - Slováci majú najradšej hydinu, ryby, bravčové mäso a vajcia. Najmenej však obľubujú jahňacinu. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti GfK Slovakia, ktorý uskutočnila na prelome novembra a decembra minulého roku na vzorke 1000 respondentov. Kým hydinu obľubuje až 96,4 percenta populácie, ryby 84,5 percenta, bravčovinu 84,2 percenta a vajcia chutia presne 83,2 percentám obyvateľov. Jahňacie mäso má rado len 39,2 percenta opýtaných.
Hovädzie mäso podľa prieskumu prestalo chutiť takmer 13 percentám Slovákov. V roku 2000 konzumovalo hovädzinu aspoň raz týždenne 57 percenta občanov, v minulom roku to bolo len 37,1 percenta. Napriek tomu má hovädzinu priemerne rado 64,5 percenta opýtaných.
Na Slovensku sú naďalej výrazne obľúbené prílohy. Až 95,7 percenta Slovákov obľubuje zemiaky, presne 89,7 percenta opýtaným chutí ryža a 86,7 percenta preferuje cestoviny. Knedle má rado 77,8 percenta populácie.
Z alkoholických nápojov výraznejšie stúpla obľúbenosť vína, mierne piva a naopak, klesla obľuba tvrdého alkoholu.
S jedlom súvisí hmotnosť. Podľa prieskumu si svoju hmotnosť kontrolujú predovšetkým ženy a mladí ľudia do 25 rokov. Ženy si oproti mužom častejšie kontrolujú svoju hmotnosť aj občas. Naopak, nikdy si nekontroluje hmotnosť 53,2 percenta mužov a iba 24,6 percenta žien. V porovnaní s rokom 2000 mierne stúpol počet Slovákov, ktorí si svoju hmotnosť nikdy nekontrolujú. Zvýšenie mala na svedomí prevažne mužská časť populácie.
TASR informáciu poskytol Martin Augustín z GfK Slovakia.
TASR k prieskumu ponúka grafy.