SME

Prečo by sme mali piť zelený čaj

Dlhoročné výskumy ukázali, že zelený čaj obsahuje množstvo účinných látok, medzi najdôležitejšie patrí fluór, kofeín, polyfenoly a rôzne iné látky. Načo sú dobré?

FOTO


Fluór chráni zubnú sklovinu. Katechín bráni baktériám v ústnej dutine uskutočňovať proces premeny cukrov, a tak pôsobí preventívne proti tvorbe zubných kazov. Kofeín v zelenom čaji nás osvieži a povzbudí ako kofeín z kávy, avšak bez nepríjemných vedľajších účinkov. Preto si ho môžu dopriať aj pacienti s vysokým krvným tlakom alebo trpiaci arytmiami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Triesloviny zase znižujú rýchlosť vstrebávania kofeínu, ktorý je v zelenom čaji. Preto účinky kofeínu zo zeleného čaju nastupujú pomalšie a dlhšie pretrvávajú ako účinky kofeínu z kávy.

SkryťVypnúť reklamu

Kofeín má aj výborné bronchodilatačné účinky, teda uľahčuje dýchanie, mali by ho piť astmatici, je dobrým doplnkom pri liečbe astmy.

Kofeín je vhodný aj pre ľudí s ochorením obličiek, lebo pôsobí močopudne.

Polyfenoly majú virucídne a baktericídne účinky, pomôžu pri virózach, nachladnutiach aj chorobách spôsobených baktériami.

Polyfenoly sú tiež výborné antioxidanty, ničia škodlivé voľné radikály a tým znižujú tvorbu nádorov a metastáz, hovorí sa, že dokonca ochraňujú bunky a zvyšujú ich odolnosť pred možným zvrhnutím sa na bunky rakovinové.

Triesloviny, ktoré patria tiež do skupiny polyfenolov, zabraňujú ukladaniu mastných kyselín a cholesterolu do stien ciev, preto je pitie zeleného čaju prospešné aj pre pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami.

SkryťVypnúť reklamu

V kozmetike je zelený čaj veľmi obľúbený pre svoje antioxitačné a adstringentné účinky. Používa sa na obklady a masky na tvár.

Ako ho piť, aby bol účinný?

* čaj nesmie byť príliš horúci, liečivé účinky sa prejavia, keď sa pije vlažný

* mali by sme ho konzumovať pravidelne a dlhodobo

* denne by sme mali vypiť liter čaju rozdelený do 2-decilitrových dávok.

* nedochucujte ho mliekom, mliečne bielkoviny znižujú antioxidačné účinky

* nemali by sme sladiť, ak chceme, aby sa zachoval účinok proti tvorbe zubného kazu.

Na čo si dať pozor:

* triesloviny znižujú vstrebávanie železa, nepite ho pri liečbe anémie

* pacienti s ochoreniami obličiek by sa mu mali vyhýbať pre vysoký obsah vápnika

* zelený čaj môže zafarbovať sklovinu zubov. (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 467
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 244
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 057
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 854
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 473
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 167
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 940
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 132
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu