SME
Piatok, 12. august, 2022 | Meniny má Darina

Prečo by sme mali piť zelený čaj

Dlhoročné výskumy ukázali, že zelený čaj obsahuje množstvo účinných látok, medzi najdôležitejšie patrí fluór, kofeín, polyfenoly a rôzne iné látky. Načo sú dobré?

FOTO

Fluór chráni zubnú sklovinu. Katechín bráni baktériám v ústnej dutine uskutočňovať proces premeny cukrov, a tak pôsobí preventívne proti tvorbe zubných kazov. Kofeín v zelenom čaji nás osvieži a povzbudí ako kofeín z kávy, avšak bez nepríjemných vedľajších účinkov. Preto si ho môžu dopriať aj pacienti s vysokým krvným tlakom alebo trpiaci arytmiami.

Triesloviny zase znižujú rýchlosť vstrebávania kofeínu, ktorý je v zelenom čaji. Preto účinky kofeínu zo zeleného čaju nastupujú pomalšie a dlhšie pretrvávajú ako účinky kofeínu z kávy.

Kofeín má aj výborné bronchodilatačné účinky, teda uľahčuje dýchanie, mali by ho piť astmatici, je dobrým doplnkom pri liečbe astmy.

Kofeín je vhodný aj pre ľudí s ochorením obličiek, lebo pôsobí močopudne.

Polyfenoly majú virucídne a baktericídne účinky, pomôžu pri virózach, nachladnutiach aj chorobách spôsobených baktériami.

Polyfenoly sú tiež výborné antioxidanty, ničia škodlivé voľné radikály a tým znižujú tvorbu nádorov a metastáz, hovorí sa, že dokonca ochraňujú bunky a zvyšujú ich odolnosť pred možným zvrhnutím sa na bunky rakovinové.

Triesloviny, ktoré patria tiež do skupiny polyfenolov, zabraňujú ukladaniu mastných kyselín a cholesterolu do stien ciev, preto je pitie zeleného čaju prospešné aj pre pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami.

V kozmetike je zelený čaj veľmi obľúbený pre svoje antioxitačné a adstringentné účinky. Používa sa na obklady a masky na tvár.

Ako ho piť, aby bol účinný?

* čaj nesmie byť príliš horúci, liečivé účinky sa prejavia, keď sa pije vlažný

* mali by sme ho konzumovať pravidelne a dlhodobo

* denne by sme mali vypiť liter čaju rozdelený do 2-decilitrových dávok.

* nedochucujte ho mliekom, mliečne bielkoviny znižujú antioxidačné účinky

* nemali by sme sladiť, ak chceme, aby sa zachoval účinok proti tvorbe zubného kazu.

Na čo si dať pozor:

* triesloviny znižujú vstrebávanie železa, nepite ho pri liečbe anémie

* pacienti s ochoreniami obličiek by sa mu mali vyhýbať pre vysoký obsah vápnika

* zelený čaj môže zafarbovať sklovinu zubov. (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  3. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  4. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  5. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  6. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  2. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  3. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  4. Trenčín potrebuje nový impulz!
  5. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  6. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  7. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  8. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 14 171
  2. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 10 344
  3. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 8 322
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 578
  5. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 7 561
  6. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 4 940
  7. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 3 502
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 186
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu