SME

Zeler je skvelý na chudnutie

Máloktorá zelenina obsahuje toľko vitamínov a pomáha pri liečbe takého veľkého množstva neduhov ako práve zeler. Pre svoj minimálny obsah kalórií je skvelým doplnkom stravy pri chudnutí a najmä je veľmi zdravý.

FOTO

Zeler obsahuje veľa vitamínov, najmä vitamín C, vápnik a stopové prvky. Používa sa pri liečbe reumatizmu, pri poruchách trávenia a močového mechúra, posilňuje nervy, pomáha pri odvodňovaní, znižuje krvný tlak, čistí črevá, znižuje obsah cukru v krvi a v neposlednom rade posilňuje mužskú potenciu. Ak vám prekáža výrazná, ostrá chuť čerstvého zeleru, môžete siahnuť aj po jeho sterilizovanej podobe, ktorá je vhodná do rôznych miešaných zeleninových, ale aj ovocných šalátov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Náš tip:

Zeler zapečený so syrovou omáčkou

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujete čerstvý alebo sterilizovaný zeler, 100 g mrazeného listového špenátu, 50 g základnej bielej omáčky, 80 g smotany, vajce, 100 g parmezánu, goudu, nivu, eidam, soľ, korenie, muškátový oriešok. Uvarený alebo sterilizovaný zeler scedíme a mierne vyžmýkame. Rozmrazený špenát pokrájame na pásiky, zmiešame so zelerom a dáme do zapekacej misy. Základnú bielu omáčku rozmiešame v smotane, vmiešame vajce a pridáme 2/3 nastrúhaného syra, soľ a korenie. Ochutíme muškátovým orieškom, zmesou zalejeme zeler a špenát. Povrch posypeme zvyškom nastrúhaného syra a dáme zapiecť. Podávame so zemiakmi, cestovinami alebo pečivom.

Ak máte málo času, namiesto vajca použite Vajahit, táto surovina nahradí aj základnú bielu omáčku.

Zelerový šalát Zazi

Skúste studený predkrm vhodný tiež ako desiata alebo ľahká večera.

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujete pohár sterilizovaného zeleru pokrájaného na rezance, 50 g mrkvy, 200 g šalátovej uhorky, 150 g kyslej smotany, 50 g olivového oleja, sušený cesnak, korenie tzatziky, soľ. Zeler zlejeme a mierne vytlačíme zvyšný nálev. Mrkvu a uhorku očistíme a nastrúhame na rezance. Všetko zmiešame. Kyslú smotanu vyšľaháme s olejom, ochutíme cesnakom, korením a soľou. Pridáme k zelenine a všetko premiešame. Necháme asi hodinu vychladnúť v chladničke a potom podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 453
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 232
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 126
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 832
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 463
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 160
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 924
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 156
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu