SME
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Často vás neznesiteľne trápi záha? Nepodceňujte to

Mnohí to poznajú dôverne - pocit kyslosti stúpajúcej zo žalúdka je často až neznesiteľný. Niekedy pripomína bolesti pri angine pectoris, so srdcom však nesúvisí. Väčšina pacientov tieto zdravotné problémy zľahčuje a podceňuje, naďalej trpí, skúša "babské

Ak vás páli záha, lekári odporúčajú obmedziť aj bielu múku a sladkosti.

FOTO - ARCHÍV

Mnohí to poznajú dôverne - pocit kyslosti stúpajúcej zo žalúdka je často až neznesiteľný. Niekedy pripomína bolesti pri angine pectoris, so srdcom však nesúvisí. Väčšina pacientov tieto zdravotné problémy zľahčuje a podceňuje, naďalej trpí, skúša "babské" recepty, než by sa obrátili na odborníka. Neuvedomujú si, že ide o chorobný stav.

Prečo nás to tak bolí

Pocit pálivej bolesti za hrudnou kosťou v dolnej polovici prsnej kosti, ktorá vystreľuje do krku, úst alebo medzi lopatky, prípadne i do oblasti srdca, je taká nepríjemná, že postihnutého núti skrútiť sa do klbka. Táto akútna porucha trávenia sa zvyčajne spája s refluxom, pri ktorom z nejakého dôvodu prestáva fungovať svalový zvierač zabraňujúci spätnému výstupu obsahu žalúdka do pažeráka. Oslabený sval dolného pažerákového zvierača spôsobí, že kyslý žalúdočný obsah, hlavne kyselina chlorovodíková, ktorá je hlavnou zložkou žalúdočnej šťavy, sa dostane do pažeráka.

Páli to ako oheň

"Žalúdočná kyselina je taká agresívna, že rozpustí aj medenú mincu. Preto niet divu, že ak prenikne do pažeráka, ktorý je menej odolný ako stena žalúdka, doslova páli. Iste preto sa páleniu záhy odborne hovorí pyróza - voľne preložené ohňová, pálivá choroba," hovorí gastroenterológ MUDr. Jarolím Šutka.

Pálčivá bolesť sa zvyčajne objaví 20 minút po požití jedla, často vtedy, keď človek leží alebo je v predklone. Môže trvať aj niekoľko hodín. Bolesť vyvolávajú kyslé žalúdočné šťavy určené na rozkladanie potravy v žalúdku, ktoré sa spolu s "rozomletou" kašou dostanú do dolného pažeráka a nie, ako by to malo byť za normálnych okolností, do dvanástorníka. "U zdravého človeka sústo potravy zmiešané so slinami za niekoľko sekúnd prebehne pažerákom do žalúdka. Potrava sa tu zmieša so žalúdočnými šťavami a jedlo sa zmení na hustú kašu, ktorá sa presúva do dvanástorníka. Proces premiešavania a vyprázdňovania trvá dve až štyri hodiny. Ak dôjde k refluxu, príčinou môže byť narušená mobilita, pohyblivosť potravy s nedostatočnou funkciou dolného pažerákového zvierača."

Takmer infarktová bolesť

Ak sa tieto ťažkosti včas nezachytia, môžu spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti. Keď dráždenie sliznice pažeráka trvá dlhšie, vzniká zápal jeho sliznice (ezofagitída). Práve vtedy po jedle dochádza k bolestiam na hrudníku v oblasti za hrudnou kosťou. Sprevádza ich pocit rozpínania, pálenia alebo až zvierania, čo pripomína infarktovú bolesť. V niektorých prípadoch môže ochorenie

prejsť do tzv. Barrettovho pažeráka so zmeneným epitelom pažeráka. V takomto prípade sa zvyšuje riziko vzniku nádorového ochorenia. Títo pacienti si už vyžadujú aj dispenzarizáciu - pravidelné sledovanie gastroenterológom.

Čo pomáha

Existuje niekoľko metód na vyšetrenie gastroezofagálneho refluxu. K najpoužívanejším patrí gastrofibroskopia, ktorá diagnostikuje prítomnosť refluxnej ezofagitídy a tiež jej stupeň. Na medikamentóznu liečbu sa používajú prokinetiká a lieky znižujúce tvorbu žalúdočnej kyseliny. "Lieky sú dnes veľmi účinné. Dokážu zabrániť nadmernej produkcii žalúdočných štiav. Niektoré lieky môže predpísať aj praktický lekár. Po dvojtýždňovej až mesačnej kúre zväčša dochádza k zlepšeniu. Ak sa zápal liekmi v dostatočne dlhom čase neodstráni, pristúpime k chirurgickej liečbe, pri ktorej sa umelým vytvorením manžety posilní dolný zvierač pažeráka," vysvetľuje MUDr. Šutka.

(dm)

Je dobré vedieť, že:

* Pocit pálenia v pažeráku môže vzniknúť po požití alkoholu, ovocnej šťavy, horkého jedla, po pití a jedle, ak ho konzumujeme poležiačky alebo v predklone.

* Produkciu žalúdočnej šťavy zvyšuje fajčenie, tvrdý alkohol, biele víno, stresové situácie, pocity tiesne a strachu, hltavé jedenie, priveľa mastného jedla neskoro večer.

* Produkciu štiav tlmia zásadité minerálky, zelenina, zemiaky, ovocie, mlieko, voľne predajné lieky na zníženie kyslosti žalúdka.

* Lekári odporúčajú obmedziť mäso, údeniny, vajcia, tučné syry, mäsové vývary, tvrdý alkohol, kávu, bielu múku a sladkosti.

* Večer jedzte málo, pomaly, niekoľko hodín pred spaním, aby sa jedlo strávilo prv, než si ľahnete. Pri spaní si hlavu položtenú do výšky 15 až 20 cm, aby sa sťažilo stúpanie štiav hore pažerákom.

* Nelíhajte si tesne po jedle, nenoste odev tesný v páse.

* Jedzte častejšie a menšie porcie, pomaly, v pokojnom prostredí, každé sústo dobre rozhryzte.

* Vyhýbajte sa konzumácii jedál z podnikov rýchleho občerstvenia.

Pitie vína a tvrdého alkoholu zvyšuje tvorbu žalúdočných kyselín. Najhoršie to je, keď pijete alebo jete po ležiačky. FOTO - ARCHÍV

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  3. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  6. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  7. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 833
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 041
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 625
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 433
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 687
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 593
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 272
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 227
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 196
  10. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 064
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér obhajuje testovanie aj dátami, ktoré neexistujú

Hrozbou pre testovaných môže byť britská mutácia koronavírusu.

Plošné testovanie na Covid: Premiér Matovič oznámil plán Zachráňme spolu životy.
Dobré ráno

Dobré ráno: Štát ani neverí, že otestuje každého

Slovensko si vyskúša skríningové pretestovanie krajiny.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Výtery bez pointy

Vláda vyhodí milióny na testy, keď svet už beží preteky v očkovaní.

Peter Schutz