SME

Slováci jedia len 47 percent odporúčanej dávky vlákniny

Bratislava 17. januára (TASR) - Slováci jedia len 47 percent odporúčanej dávky vlákniny. Svetová zdravotnícka organizácia (SZO) odporúča denne zjesť 27 ...

Bratislava 17. januára (TASR) - Slováci jedia len 47 percent odporúčanej dávky vlákniny. Svetová zdravotnícka organizácia (SZO) odporúča denne zjesť 27 až 40 gramov potravinovej vlákniny v závislosti od veku a pracovného zaťaženia. Podľa Kataríny Chudíkovej z Úradu verejného zdravotníctva SR jej Slováci na deň prijmú iba 10 až 12 gramov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vláknina je nevýživová časť stravy. Prechádza tráviacim ústrojenstvom v nezmenenej podobe. Napriek tomu má nezameniteľnú úlohu v zdravom spôsobe stravovania. "Dostatok vlákniny v ľudskej potrave má preventívny účinok proti rakovine hrubého čreva, pozitívne ovplyvňuje rýchlosť vstrebávania živín, zväčšuje objem trávenej potraviny a tým predlžuje pocit sýtosti," vysvetľuje lekárka Mária Avdičová.

SkryťVypnúť reklamu

Vláknina chráni človeka aj pred vznikom cukrovky a iných metabolických chorôb, pomáha znižovať cholesterol. Významným účinkom vlákniny je skrátenie času, pri ktorom je črevná stena vystavená účinkom prípadných škodlivých látok v strave.

Podľa dietetických odporúčaní SZO by sme mali jesť chlieb, ryžu, zemiaky a iné výrobky z obilnín niekoľkokrát denne a okrem toho aspoň 400 gramov surovej zeleniny a ovocia, predovšetkým z miestnych zdrojov. Ľahkým a elegantným spôsobom doplnenia vlákniny do jedálnička je konzumácia potravín obohatených diétnou vlákninou. Patria k nim ovocné džúsy, probiotické jogurty či rastlinné tuky obohatené vlákninou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 441
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 157
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 808
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 453
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 156
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 912
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 183
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu